2024. április 23. 09:19

KezdőlapF1Kemény kritika: Ocon úgy beleszállt Alonsóba, ahogy még senki

Kemény kritika: Ocon úgy beleszállt Alonsóba, ahogy még senki

-

Nem igazán fogalmazott meg eddig olyan kritikát senki a kétszeres világbajnok Fernando Alonsóról, mint amilyet a spanyol pilóta most már csak volt csapattársa, Esteban Ocon. A francia versenyző szerint a 41 esztendős veterán a versenyek között alig dolgozott valamit.

Esteban Ocon és Fernando Alonso kapcsolata nem éppen a legszebb módon ért véget, miután az Alpine-tól távozó spanyol a csapata mellett a francia versenyzőt is kritizálta a sajtóban. A két pilóta többször is összecsapott az idén a pályán, utoljára a Brazil Nagydíjon, ahol kétszer is ütköztek az első körben. Noha a felügyelők végül Alonsót büntették meg, a kétszeres világbajnok keményen bírálta Ocont, majd kifejtette, hogy már alig várja a távozását.

Alonso a csapattársát hibáztatta, de őt büntették meg – az Alpine főnöke mindkét pilótát kritizálta

Ocon válaszára mostanáig kellett várni, amikor is az Ouest France-nak nyilatkozva elmondta: továbbra is tiszteli Alonsót, de azért nem bánja, hogy jövőre másik csapatban fog versenyezni.

„Csalódott voltam amiatt, amit Fernando a sajtóban és a csapaton belül mondott. Nem igazán beszélgettünk a csapatban erről, de Laurent [Rossival, az Alpine vezérigazgatójával] igen. Személy szerint jobb szeretem, ha ezek a dolgok köztünk maradnak, és úgy közöljük ezeket egymással, mint férfi a férfival. Ő nem ezt tette, helyette megjelent a sajtóban. Mint mondtam, mindig tisztelni fogom őt, de igen, csalódott voltam. De tisztelem azt, amit a pályán elért, a világbajnoki címeit és hogy ebben a korban is ennyire motivált. Szerintem jó, hogy elmegy, és mostantól úgy csináljuk a magunk dolgát, ahogy kell” – jelentette ki a francia versenyző.

Ocon jövőre az Alpine-t már az abu-dzabi teszten kipróbáló Pierre Gasly csapattársa lesz, ami ugyancsak feszültségekhez vezethet, hiszen a gyerekkorukban egymással jó barátságot ápoló honfitársak viszonya később nagyon megromlott, és bár mindketten hangsúlyozzák, hogy profikét fognak viselkedni, sokan kételkednek abban, hogy előbb-utóbb ne robbanna a bomba.

Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alpine
Gasly és Ocon Fotó: Alpine

Egy szempontból azonban mindenképpen jót tehet Oconnak Gasly érkezése, az Alpine-nal harmadik szezonját (2020-ban még a Renault néven futó istállóban versenyzett) kezdő versenyző elmondása szerint ugyanis Alonso alig vette ki a részét a versenyhétvégéken kívüli munkából.

„A beosztásom nagyon sűrű. Három napon át az erőnlétemen dolgozom az edzőmmel, aztán elutazom egy sor gyárlátogatásra és promóciós eseményre. A 2023-as szezon hosszú lesz, úgyhogy ki fogok venni néhány napot, amit a családokkal és barátokkal töltök, mielőtt folytatnám a programomat” – mondta Ocon, majd elárulta, hogy eddig a munka dandárját ő végezte.

„Remélem! – vágta rá, mikor arról kérdezték, hogy Gasly többet fog-e segíteni. – Őszintén, [a munka] 98%-a volt az enyém, 2%-a az övé (Alonsóé). Nem mondanám, hogy túl voltam hajszolva, de én csináltam mindent. A fejlesztési munkát a szimulátorban, a marketinggel kapcsolatos utakat, szóval a munka nagyon nagy részét. Pierre-rel szerintem megoszthatjuk a feladatokat, ami segíteni fog abban, hogy fenntartsam az energiaszintemet a szezon során. Biztos vagyok benne, hogy ebből a szempontból sokkal jobb lesz.”

Hogy Alonso mit szól mindehhez, az alighanem hamarosan ki fog derülni, hiszen eddig sem úgy ismertük a spanyolt, mint aki válasz nélkül hagyja az efféle kritikákat.

Alonso meglepődött és néhány titkos részletet is elárult, miután tesztelte Vettel autóját


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss