2024. április 25. 17:13

KezdőlapF1Leclerc elárulta, miként közölte vele Binotto, hogy távozik, majd új főnökéről is...

Leclerc elárulta, miként közölte vele Binotto, hogy távozik, majd új főnökéről is beszélt

-

Mattia Binotto távozásáról és a Ferrari leendő csapatfőnökéről is beszélt Charles Leclerc az FIA év végi díjátadó gáláján Bolognában.

Charles Leclerc először szerepelt nyilvánosan azóta, hogy a Ferrari elfogadta Mattia Binotto csapatfőnök felmondását. A monacói pilóta akkor a közösségi médiában mondott köszönetet az 53 esztendős szakembernek, az FIA Bolognában tartott éves díjátadóján azonban élőben is elmondta, hogy csak a legjobbakat kívánja a svájci olasznak, aki még a bejelentés előtt, telefonon közölte vele, hogy nem folytatja.

„Mattia felhívott, hogy bejelentse, befejezi. Tiszteletben tartom a döntését, és csak köszönettel tartozom neki. Kezdettől fogva hitt bennem, és nagyon-nagyon hosszú szerződéshosszabbítást adott. És mielőtt csapatfőnök lett, sok-sok éven át a Scuderia tagja volt, és hozzájárult a csapat múltbeli sikereihez. A legjobbakkat kívánom neki, most pedig nyilvánvalóan rajtunk múlik, hogy a jövőre koncentráljunk, és megpróbáljuk meghozni a helyes döntéseket annak érdekében, hogy kicsit nagyobb kihívás elé állítsuk a Red Bullt jövőre.”

Leclerc szégyelli magát az év eleji jóslatai miatt (videó)

Egy ilyen változtatás mindig magában rejti azt a kockázatot, hogy a csapat eleinte inkább hátralép, vagy legalábbis egyhelyben toporog, amíg az új főnök el nem kezdi kormányozni a hajót. Leclerc azonban nem tart ettől.

„Őszintén szólva nem tudom, mert soha nem éltem át csapatfőnökváltást ugyanannál a csapatnál. Valószínűleg némi időbe fog telni az új csapatfőnöknek hozzászokni a rendszerhez és a Ferrarihoz, mert ez egy hatalmas csapat. De úgy hiszem, hogy amennyiben a helyes módon csináljuk, nem gondolom, hogy megszenvedjük a pályán. Meglehetősen biztos vagyok benne, hogy zökkenőmentes lesz az átmenet.”

Frédéric Vasseur, Alfa Romeo
Forrás: Alfa Romeo

Úgy néz ki, Vasseur érkezik

Hogy kire kell átállnia a csapatnak, azt egyelőre nem jelentették be, de olasz sajtóhírek szerint szinte biztos, hogy Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke lesz a befutó. Leclerc természetesen ezzel kapcsolatban igyekezett minél körültekintőbben fogalmazni.

„Ezt nem kommentálom – felelte arra, hogy van-e olyan, akit személy szerint szeretne. – És nyilvánvalóan ez nem is az én döntésem, hanem John [Elkann elnök] és Benedetto [Vigna vezérigazgató] fogja meghozni. Mi csak próbálunk a munkánkra koncentrálni a szimulátorban a csapattal, hogy a lehető legjobb autónk legyen jövőre. De a döntést a csapat fogja meghozni.”

A monacói azért kérdésre azt elmondta, hogy a francia szakemberrel természetesen jó a kapcsolata, majd hangsúlyozta, hogy ennek természetesen nem szabad szerepet játszania a csapat döntésében.

„A Ferrari nagyon más bármelyik másik csapathoz képest. Csak a saját tapasztalataimmal tudok beszámolni Freddel kapcsolatban, ami nyilvánvalóan jó – mondta arra, hogy Vasseur illene-e a Ferrarihoz. – Már a junior kategóriákban is dolgoztam vele, ahol hitt bennem, és utána mindig jó volt a kapcsolatunk. De ennek nyilvánvalóan nem szabad befolyásolnia semmilyen döntést. Mindig nagyon nyílt és őszinte volt velem, ezt pedig szeretem benne. Hogy ő lesz-e az új csapatfőnök vagy sem, azt nem tudom, a következő néhány hónapban remélhetőleg kiderül.”

Leclerc sajtótájékoztatója az FIA díjátadóján:

Forrás:FIA

Friss