2024. április 26. 20:43

KezdőlapF1Verstappent nagyobb elégedettséggel tölti el az idei év, mint Hamilton 2021-es legyőzése

Verstappent nagyobb elégedettséggel tölti el az idei év, mint Hamilton 2021-es legyőzése

-

Max Verstappen úgy véli, bár a tavalyi világbajnoki címe érzelemdúsabb volt, az idei őt és a csapatot is nagyobb elégedettséggel töltötte el.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Bolognában megtartotta éves díjátadó ceremóniáját, amelyen az összes FIA-sorozat első három helyezettje, illetve, ahol ilyet is osztanak, konstruktőri bajnoka átvehette az erőfeszítéseiért járó trófeát. A Forma-1-es mezőnyt így a Red Bull, valamint Max Verstappen, Charles Leclerc és Sergio Pérez képviselte.

A holland pilóta rekordot jelentő 15 győzelemmel zárta az évet, és már a Japán Nagydíjon világbajnok lett, azaz meglehetősen sima éve volt. De nagyon nem indult simán a szezonja, hiszen az első három futamból kétszer is nullázott, mindkétszer műszaki hiba miatt. Verstappen Bolognában úgy tekintett vissza erre az időszakra, hogy már itt tudta, tökéletes teljesítményre lesz szükség tőle a szezon során.

Átszámolva közel 70 millió forintos ajándékot kapott Verstappen

„Amikor bajnoki címért harcolsz, tulajdonképpen minden versenyen pontokat kell szerezned, méghozzá, amennyit csak tudsz. Ezért voltak nagyon kemények azok az év eleji kiesések. Tudtam, hogy onnantól kezdve nem engedhetem meg, hogy hibázzak, úgyhogy mindig megpróbáltam a lehető legtisztábban és legtökéletesebben versenyezni. Ezt igyekeztem megkövetelni magamtól minden egyes alkalommal, amikor autóba ültem.”

Ez pedig a pályán is látszott, hiszen a 2021-ben még a szabályok határait feszegető, néhány alkalommal azokat át is lépő Verstappen helyett egy teljesen másik versenyzőt láthattunk az idén, akinek persze az is segített, hogy összességében jobb autó állt a rendelkezésére az előző évi modellnél.

A kétszeres világbajnok szerint ezért az idei vb-címe nagyobb elégedettséggel töltötte el, noha mindig is az első megnyerése lesz érzelemdúsabb.

„Az érzelmek nagyon különböztek az első világbajnoki címtől, de szerintem másnak is kell lenniük. Az egész életedet egyetlen célnak rendeled alá, ami az, hogy világbajnok legyél a Forma-1-ben. Így az első vb-cím mindig nagyon érzelmes. Az idei év viszont más volt, szerintem versenyképesebbek voltunk, és jobban is élveztük, ahogyan csapatként teljesítettünk. Megnyertük a versenyzők és a konstruktőrök világbajnoki címét és rengeteg győzelmet szereztünk csapatként. Úgyhogy azt mondanám, az idei jobb és nagyobb elégedettséggel tölt el, de az első mindig érzelmesebb lesz.”

Verstappen a világbajnoki trófeával

Horner a Red Bull elhunyt vezérének ajánlotta a trófeát

Nemcsak azért marad emlékezetes ez az év a Red Bullnak, mert 2013 után ismét megnyerte mindkét világbajnoki címet is, hanem egy szomorú apropóból is, hiszen az idén októberben meghalt a márka atyja és lelke, Dietrich Mateshitz.

„Amit szeretnék ma este elmondani, hogy rengeteg videót láttam, és ezeken a felvételeken különböző bajnokságokból rengeteg autón ott volt a Red Bull logója. Szeretném ezt a világbajnoki címet, ezt a trófeát egy nagyon különleges embernek ajánlani, aki olyan sokat tett a motorsportért és a Forma-1-ért” – kezdte beszédét Christian Horner csapatfőnök, miután átvette a Red Bull konstruktőri vb-címéért járó serleget.

„Mindenekelőtt a motorsport rajongója volt. Az itt ülő versenyzők közül olyan soknak adott lehetőséget számos kategóriában. Mérnökök, technikusok és szerelők ezreinek is lehetőséget adott, és mindenki másnál többet tett a motorsportért a történelemben. Ezért ezt Dietrich Mateshcitznek szeretném ajánlani.”

Horner a konstruktőri serleggel

„Szerencsére látta, ahogy Max megnyeri Japánban a bajnoki címet, még ha volt egy kis kavarodás is a pontokkal. De szerencsére Max korán megnyerte, ő pedig látta. Aztán a következő versenyhétvégén, egy nappal azután, hogy elment, sikerült megnyernünk ezt a trófeát. Úgyhogy ez egy nagyon különleges trófea.”

Horner Japán Nagydíjjal kapcsolatos megjegyzései ugyanakkor nem nagyon tetszettek Mohammed bin Szulajm FIA-elnöknek, aki rögtön a szövetség védelmére kelt, amíg Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója félbe nem szakította:

Kínos jelenetek: az FIA elnöke a színpadon esett neki a Red Bull csapatfőnökének (videó)

Friss