2024. április 25. 19:39

KezdőlapF1Még az ellenfél csapata is korrektebbül bánt Mick Schumacherrel, mint a sajátja

Még az ellenfél csapata is korrektebbül bánt Mick Schumacherrel, mint a sajátja

-

Jost Capito, a Williams távozó csapatfőnöke elárulta, nem akartak kiszúrni Mick Schumacherrel és a csapat ülésére pályázó többi pilótával, ezért jelentették be feltételes módon Logan Sargeant érkezését. Sebastian Vettel úgy véli, a Haas nem volt ideális környezet honfitársának.

Mick Schumachernek nem jutott állandó versenyzői ülés a 2023-as szezonra, ezért jobb híján a Mercedes teszt- és tartalékpilótája lett. Hogy előbbi miért történhetett meg, annak több oka is van: nyilvánvaló, hogy a szezon elején látott autótörések és csapattársáénál lassabb tempó nem tett jót az esélyeinek, de a hírek és a nyilatkozatok alapján a Haas is menedzselhette volna ennél sokkal jobban a karrierjét.

Apja nyomdokaiba lépett Mick Schumacher, itt folytatja Forma-1-es pályafutását

Mondhatni, még az ellenfél is korrektebbül járt el a német pilótával. Amikor már nagyon kifelé állt a szekere rúdja, a Williamsszel kezdett el tárgyalni, hogy megkaphassa Nicholas Latifi helyét. Végül azonban Logan Sargeant lett a befutó, és az akkori csapatfőnök, Jost Capito furcsa módon ezt már Austinban bejelentette. Ekkor ugyanis még nem volt biztos, hogy az amerikai versenyzőnek meglesz a szükséges pontszáma a szuperlicencén, erre még az abu-dzabi hétvégéig várni kellett. Az azóta távozó szakember azonban elmondta, miért választották ezt a megoldást.

„Más pilótákkal is beszéltünk – nyilatkozta még az idény végén, ám szavai csak most láttak napvilágot. – Szerintem ha tudjuk, mit fogunk tenni, nem fair, hogy Micknek, Antonio [Giovinazzinak] vagy bárki másnak, aki hajt az ülésért, hagyjuk, hogy várjon és várjon. Ha az ember tudja, mit fog csinálni, szerintem úgy korrekt, ha elmondja nekik, mit tervez, és ha ezt megteszi, akkor nyilvánosan is elmondhatja. Csapatként mi nyíltak, egyenesek és őszinték vagyunk. Ha már meghoztuk ezt a döntést, miért ne kommunikálnánk?”

Ezzel szemben a Haas tényleg csak az utolsó pillanatban közölte Schumacherrel a hírt, amit azért már régóta lehetett sejteni. Könnyen lehet, hogy ezzel a húzással nagyon kibabráltak vele, mivel Capito korábbi kijelentése alapján arra lehet következtetni, hogy a Williamsnél lett volna esélye, amennyiben korábban szabaddá válik.

A Haas teszetosza viselkedése miatt nem maradt helye Schumachernek az F1-ben?

Ez persze csak a jéghegy csúcsa, mondhatni. Az alapján, ami nyilvánosságra került, szinte biztos, hogy idén nagy volt a feszültség Schumacher és a Haas, azon belül is Günther Steiner csapatfőnök között. Mindez semmiképpen sem lehetett pozitív hatással a teljesítményére, és ezt honfitársa és jó barátja, Sebastian Vettel is így gondolja.

„Michael Schumacher a példaképem, ezért már évek óta ismerem Micket – jelentette ki a Servus TV-nek. – Természetesen nagy kár számára, hogy jövőre nem folytatódik a Forma-1-es pályafutása. Lehet, hogy neki kicsit több időre van szüksége, hogy megtanuljon néhány dolgot, és egy jó környezet is kell. Nem hiszem, hogy ebből a legjobb jutott neki, szóval azt kívánom, hogy a jövőben térjen vissza, és ezen a téren jobb helyet találjon.”

Ha már nem lesz a mezőny tagja, nyilvánvalónak tűnik, hogy a teszt- és tartalékpilótai szerep a Mercedesnél a szóba jöhető egyik legjobb pozíció. Itt ugyanis testközelből láthatja, hogyan működik egy sikeres istálló, és nem utolsósorban a visszatérésre is kínálkozhat esély. „Most rajta múlik, hogy nagyon keményen dolgozzon, és aztán megerősödve jöjjön vissza – folytatta Vettel. – Természetesen bízom benne, hogy ez sikerülni fog neki, mert kétségtelenül megvan benne a potenciál.”

Friss