2024. április 26. 02:38

KezdőlapF1Meglepő vallomás Ricciardótól: ami másoknak álom, neki rémálom lett volna

Meglepő vallomás Ricciardótól: ami másoknak álom, neki rémálom lett volna

-

Daniel Ricciardo elárulta, az elmúlt hónapok során eljutott arra a felismerésre, hogy nem akar versenyezni idén a Forma-1-ben, így ebből a szempontból nem jött volna jól neki egy élcsapat ilyen jellegű ajánlata. Hozzátette, érzése szerint ő nem egy átlagos sportoló.

Daniel Ricciardo számára rémálomszerűen alakult a McLarennél töltött két év. Az ausztrál pilóta mindkétszer nagyon kikapott Lando Norristól, igaz, a 2021-es idényt valamelyest ellensúlyozta az Olasz Nagydíjon aratott győzelme. Idén viszont már semmilyen mentsége nem volt a szenvedésére, így a wokingiak a szerződés lejárta előtt egy évvel megváltak tőle, és idén már honfitársa, Oscar Piastri fog náluk versenyezni.

Ricciardo végül a Red Bullnál kötött ki, ám csak teszt- és tartalékpilótaként. Miután a McLaren bejelentette a távozását, több istállóval is szóba hozták. Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke el is árulta, hogy megkereste a 33 éves versenyzőt, ám ő nemet mondott a lehetőségre. Sokan azt gondolták, hogy nem akar kiscsapatnál versenyezni, ám mint kiderült, a „kiscsapatnál” szót ki lehet húzni a mondatból, legalábbis ami az idei évet illeti. Éppen ezért más versenyzőkkel ellentétben a nyolcszoros futamgyőztes annak sem örült volna, ha egy nagyobb alakulat állandó ülést ajánl neki.

Csak megtörtént a bejelentés, Verstappen volt csapattársa újra a Red Bullnál

„Ami a 2023-as ülést illeti, Günther elmondta, hogy megkeresett, meg ilyenek – nyilatkozta a Beyond The Grid podcastban. – Minél több nap telt el, és különösen ahogyan a tripla hétvégéket teljesítettem, egyre világosabbá vált, hogy ez nem arról szól, hogy milyen telefonhívást kapok, hanem arról, hogy elismerem, végső soron nem akarok versenyezni a következő évben. Szóval bizonyos szempontból örülök, hogy egy élcsapat nem keresett meg, mert akkor az ember valószínűleg úgy érzi, hogy »ó, alá kell írnom«. Azonban azt hiszem, mélyen legbelül csak egy kis távolságra vágytam.”

Egyelőre semmi garancia nincs arra, hogy Ricciardo 2024-ben visszatérhet a mezőnybe, mindenesetre neki ez a terve. Az ehhez hasonló esetekben szinte mindig felmerül a kérdés, hogy az adott pilóta mennyire esett ki a ritmusból, vissza tud-e térni korábbi formájához. Amellett, hogy az ausztrál versenyzőnek semmiképpen sem a legutóbbi formájához kell visszatalálnia, ő maga azt is kiemelte, hogy ebből a szempontból másképpen működik, mint a többiek.

„Igen, nevezhetjük egy kis kiégésnek, de nem félek bevallani vagy kimondani – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Ez egy olyan dolog, hogy az ember tudja, mindenkinek lesz véleménye, meg így meg úgy, de végső soron én tudom, mit érzek, én tudom, mit akarok. Ez volt az egyik része. Úgy érzem, hogy nagyon… Nem akarom azt mondani, hogy én vagyok az egyetlen pilóta, aki így érez, de úgy fogalmaznék, hogy nem vagyok normál sportoló, akinél a »gyakorlat teszi a mestert« elve érvényesül. Minél többet versenyzek, néha annál inkább elveszek benne, és úgy érzem, kell egy kis szünet, egy kis pihenő, és jobb állapotban tudok visszatérni. Tudom, hogy ez nekem nagyon jót tehet.”

Váratlan pilótacsere a Red Bullnál? – reagált az érintett

Persze az sem kizárt, hogy Ricciardo idén is versenyezni fog, amennyiben Max Verstappennek vagy Sergio Péreznek egy váratlan esemény következtében futamot kell kihagynia, esetleg a mexikói pilótát év közben menesztik, bár ennek elenyésző a valószínűsége. A csapat egykori versenyzője ugyanakkor aligha bánná, ha ismét ütőképes autóban ülhetne, akár csak egy hétvége erejéig is.

Friss