2024. április 26. 15:36

KezdőlapF1Kulisszatitkok az Ecclestone-sorozatról - senkinek nem nyílt még így meg az F1...

Kulisszatitkok az Ecclestone-sorozatról – senkinek nem nyílt még így meg az F1 korábbi vezére

-

A Forma-1 korábbi vezéréről, Bernie Ecclestone-ról szóló nyolc részes dokumentumfilm-sorozat készítője egyedülálló betekintést nyújtott abba, hogy miként forgattak a koronavírus-járvány kellős közepén, milyen feltételei voltak az akkor 90 esztendős üzletembernek, és milyen volt közelebbről megismerni azt az embert, akinek a modern F1-et köszönhetjük.

Bernie Ecclestone nevéről – noha már öt éve, hogy távozott a Forma-1 éléről – alighanem azok is hallottak, akik nem kedvelik vagy nem követik a Forma-1-et. A most 92 éves üzletember előbb pilóták menedzsereként, majd csapattulajdonosként, végül pedig a sportág vezéreként képezte szerves részét az F1 1950 óta íródó történetének, és menet közben javarészt ő formálta olyanná a száguldó cirkuszt, amilyennek jó néhány éve ismerjük. Persze, több területen is voltak hiányosságai, amelyeket az F1 új vezetése azóta igyekszik pótolni, de alapvetően ő csinált a Forma-1-ből globálisan ismert csúcsbizniszt.

A 2010-ben megjelent, minden idők egyik legfontosabb és legjobb motorsport-témájú dokumentumfilmjének tartott Sennát jegyző Manis Pandey pedig megalkotta a „Lucky!”-t, egy nyolc részes sorozatot, amelyben Ecclestone saját maga meséli el a saját és az F1 történetét 1950-tól a 2017-es kiszállásáig.

F1-es autóval hajtott neki egy rendőrnek, a Ferrari elnöke szerinte gyilkolni is képes lett volna

A maga is Forma-1-rajongó Pandey a Racefans.net-nek adott interjúban elmondta, keresve sem találhatott volna ennél jobb sztorit, hiszen a versenyzéssel maga is megpróbálkozó Ecclestone szurkolóból (ott volt az 1950-es Brit Nagydíjon, a történelem első F1-es futamán) lett menedzser, majd csapattulajdonos, végül pedig az egész sportág irányítója. Mindezt úgy, hogy nem rendelkezik az ehhez normál esetben kellő iskolai végzettségekkel.

„Ha egy igazán jó sztorit akarsz elmesélni, ahhoz nagy akadályok kellenek. A nagy dráma a konfliktusokból ered, az ő életében pedig nincs olyan pillanat, amelyben ne lett volna konfliktus. A sok pénz pedig vonzza a nagy konfliktusokat, nem igaz?” – nyilatkozta Pandey.

Heteken át forgattak ketten egy szobában

Pandey és Ecclestone már ismerték egymást korábbról, hiszen a Senna-filmet is utóbbinak kellett jóváhagynia és hozzáférést biztosítania a készítőnek a FOM archívumához. A Lucky! ötlete azonban csak később született meg Pandey fejében, majd a 2018-as Abu-dzabi Nagydíj rajtrácsán ültetett bogarat Ecclestone fülébe. A megvalósításra azonban csak két évvel később, a koronavírus-járvány kitörése után került sor.

„Emlékszem 2020 nyarára, amikor felhívott és azt mondta, »Rendben, csináljuk, hozzuk össze!«. Úgyhogy intézkednünk kellett. 2020 őszén [forgattunk], tehát még nem volt [Covid] vakcina, úgyhogy azt mondta, »gyere Svájcba«. Van ott egy gyönyörű hotelje Gstaadban. Ott találkoztunk, nagyon odafigyeltünk a távolságtartásra, két méterre álltunk egymástól maszkban a hotelen kívül és beszélgettünk.”

Szőnyeggel okozhattak volna tragédiát a volt F1-es csapat tagjai

Archív felvételeken többen is megszólalnak a sorozatban, de a mesélő végig Ecclestone, aki fehér ingben, fehér fal előtt, egyenesen a kamerába beszél, azaz közvetlenül a nézőhöz szól.

„Egyedül voltam a szobában Bernie Ecclestone-nal, mert a kameraman és a hangtechnikus a mellettünk levő szobában voltak. De hamar felvettük a ritmust, és azon kaptam magam, hogy három héten át forgattunk, amit el sem tudtam hinni. Nem voltak korlátok, ezt már az első napon közölte. Azt mondta, »azt kérdezel, amit csak akarsz«” – beszélt az elképesztő lehetőségről Pandey.

Sokan kétkedtek

Végül annyi nyersanyag gyűlt össze, amivel a tervezett nyolc epizódnál jóval többet is meg tudtak volna tölteni, de sokan már a nagyjából nyolc órás sorozatra is azt mondták, hogy ez túl hosszú lesz.

„Az volt a baj, hogy a nyolc epizód sok potenciális vevőt megrémített. »Nyolc rész? Az nem lesz unalmas?« De ez az ember ott volt a történelem első Forma-1-es futamán 1950 május 13-án, és 2017 márciusában hagyta ott a Forma-1-et, azaz 67 évről beszélünk.”

„Kb 152 centi magas, csak az egyik szeme működik rendesen, nem járt iskolába 15 éves kora után, és nem született arisztokrata családba. Szinte minden elképzelhető módon hátrányból indult, de elképesztő agya és brilliáns humora van. Az ember találkozik nagyon okos emberekkel, de olykor nem tudnak érzelmileg hatni másokra. Bizonyos módon Bernie viszont halálos, mer nagyszerű agya van és kiborít vele.”

Botrányos húzása után Ecclestone-ék megfenyegették a Senna vb-címét elcsaló FISA-elnököt

Mivel csakis Ecclestone-nal készült interjú a sorozathoz, sokakban felmerült, hogy az egykori F1-vezér majd kénye-kedve szerint csavarja a történteket úgy, ahogyan az neki kedvező.

„Sajnálatos lett volna, ha ezzel is azt csináljuk, amit a Sennával, amiben nem voltak beszélő fejek. A kockázat most az volt, hogy csak ez az egy van. Sokan azt mondták, hogy »Miként mutathatsz be csak egyetlen nézőpontot? Miből fog származni a konfliktus? Nem félsz, hogy borzasztóan részrehajló lesz?« Én viszont úgy érzem, hogy annak is kell lennie, miközben elég okosnak kell lenned, hogy meg tudd különböztetni, amit hallasz attól, amit látsz” – mondta erről Pandey.

„Bizonyos módon ez a sorozat sokkal nagyobb kihívást jelentett mint a Senna-film. A Sennának megvolt a klasszikus hármas struktúrája. [A főszereplő] fantasztikusan néz ki, a pályán hősies dolgok történtek, és amikor ránézel és nagyon dühös valami miatt, igazán átérzed. A Lucky-ban egy 92 éves angol férfi nézünk, aki nagyon csendesen beszél hozzád, tulajdonképpen a szemedbe néz és magyaráz. Fontos volt felépíteni a történetet. Ha ez nem az igazi Bernie, akkor bármi legyen is ez az álca, olyan mély, hogy az az aprócska szelet talán csak a közvetlen családja számára elérhető.”

Természetesen olyanok is akadtak, akik megkérdőjelezték a sorozat létjogosultságát, mondván egy olyan emberről beszélünk, akit támadtak szexista nyilatkozatai miatt, vagy aki megvédte a Lewis Hamiltonra rasszista megjegyzést tevő Nelson Piquet, vagy aki az orosz–ukrán háború kitörése után közölte, hogy golyót is kapna Vlagyimir Putyinért (ezért a kijelentésért később bocsánatot kért).

Ecclestone így, a nézőhöz szólva meséli el az ő és az F1 67 éven át tartó közös történetét

Pandey viszont állítja, felkészült ezekre a támadásokra. „Mint láthatják, nem vagyok fehér, és politikailag a balközéphez tartozom. Ha úgy gondolnám, hogy Bernie bármi abból, amit az emberek állítanak róla… rengeteg más történetet el lehet mesélni, amiket boldogan el is mesélnék, és sokkal kevésbé ellentmondásosak. De ami Bernie-t illeti, lehet őt ellentmondásosnak tartani, de soha nem jöttem rá, hogy miért.”

Szokott még vágyakozni az F1 után

Miután ennyi időt töltöttek együtt – a forgatási időszak végén meg egy versenyt is megnéztek együtt – Pandey-nek lehetősége volt jobban megismerni Ecclestone-t, és tenni néhány megállapítást arról, hogy az üzletember miként viseli, hogy már nem ő irányítja a Forma-1-et.

„Hogy Bernie manapság vágyakozik-e a Forma-1 után? Biztos vagyok benne, hogy olykor igen. De elmondhatom, soha nem találkoztam olyan emberrel, aki 92 évesen ennél teljesebb életet él. Annyira elfoglalt. Még mindig kereskedik kártyákkal, van egy két éves fia, aki iránt nagyon elkötelezett, a felesége pedig az FIA alelnöke. Nagyon-nagyon-nagyon elfoglalt ember. Nyolc és fél hetet adott nekem a legértékesebb árucikkéből, amilye csak van, az idejéből. Számomra ez ennek a sorozatnak az abszolút legnagyobb csodája. Megnyílt. Hogy a legmélyebben megtette ezt? Azt nem tudom. Hogy eléggé megnyílt-e? Igen. Megértettük valamennyire ezt az egész utat? Azt hiszem, igen. Valóban lenyűgöző utazás volt? Igen.”

„Hogy nézi-e olykor a Forma-1-et úgy, hogy azt gondolja, »Nekem jobban ment volna?« Valószínűleg. De nem hiszem, hogy ugyanazt a tüzet érzi magában az üzlet iránt, amikor felkel reggel és este lefekszik. Ez az üzlet már továbblépett, és ő is.”

Friss