2024. április 26. 15:14

KezdőlapF1Verstappen annyira felhúzta magát, hogy átalakíttatta a magángépét

Verstappen annyira felhúzta magát, hogy átalakíttatta a magángépét

-

Helmut Marko elárulta, Max Verstappen olyannyira nem tette túl magát a nemrég lezajlott szimulátoros drámán, hogy most már a magángépére is beszereltetett egyet. A Red Bull tanácsadója Daniel Ricciardóról, Sebastian Vettelről és saját teendőiről is szót ejtett.

Bár idén még egyetlen Forma-1-es autót sem mutattak be, az már most kijelenthető, hogy Max Verstappennek nem indult jól a 2023-as év. Ahogyan mi is beszámoltunk róla, a holland pilóta részt vett a virtuális Le Mans-i 24 órás versenyen, amelyen önhibáján kívül nem volt esélye neki és egységének a jó eredményre. A Team Redline 1-es számú autója magabiztosan vezetett, amikor a játék egyszer csak lecsatlakoztatta őket a szerverről. Miután ez rövid időn belül másodszor is megtörtént, a Red Bull versenyzője a futam feladása mellett döntött.

Ilyen nincs, de mégis van: bizarr ok miatt szakították félbe Verstappenék versenyét

Ezt követően előbb szóban, majd írásban is kifejtette finoman szólva sem pozitív véleményét a történtekről, és bohóckodásnak titulálta a virtuális versenyzés egyik legfontosabbnak szánt eseményét, és azt is leszögezte, hogy ebben a formában nem vesz részt többet a rendezvényen. Azóta volt ideje lehiggadni, de a Red Bull tanácsadója elárulta, ehelyett inkább még több lehetőséget biztosított magának a szimulátorozásra.

Verstappen írásban is kifakadt, forradalmat robbantana ki

„Éppen az ellenkezője a helyzet – válaszolta Helmut Marko a német Sport1-nek az erre vonatkozó kérdésre. – Még a magángépét is átalakíttatta, hogy a jövőben egy szimulátor is legyen rajta, amikor repül. Ez azonban jó dolog is egyben, mert Maxnak szüksége van erre a kikapcsolódásra. Mindenesetre nem ártott neki, figyelembe véve a két bajnoki címét.”

Az osztrák szakember a csapat egy másik versenyzőjéről is beszélt, de nem Verstappen csapattársáról, Sergio Pérezről, hanem a teszt- és tartalékpilótaként visszatért Daniel Ricciardóról ejtett szót. A nyolcszoros futamgyőztes nehét éveken van túl a Renault-val és főleg a McLarennel, mostanra viszont aktivizálta magát régi-új csapatánál.

„Már részt vett néhány nagyszerű PR- eseményen a Red Bull-lal, ez volt az egyik oka, hogy visszahoztuk őt – jelentette ki Marko, akitől azt is megkérdezték, hogy mit gondol a McLarennél mutatott gyenge teljesítményről. – Messziről nehéz megítélni, hogy mi hiányzott. Hamarosan biztosan elvégzi valamelyik gumitesztet nálunk, akkor majd tisztábban látjuk a dolgokat.”

Nemcsak a jelenlegi pilóták kerültek szóba, hanem a Red Bull történetének legeredményesebb versenyzője, a tavaly év végén visszavonult Sebastian Vettel is. Marko elmondta, hogy kapcsolatban áll a német pilótával, aki szerinte akár az ő pozíciójában is dolgozhat, de momentán pihen. „Jelenleg az Északi-sarkvidéken búvárkodik az egész családjával, ott vakációzik – árulta el a 79 éves szakember. – Szerintem csak márciusban lesz újra igazán elérhető.”

Helmut Marko, Red Bull, Belga Nagydíj
Helmut Marko (Fotó: Dan Mullan/Getty Images/Red Bull Content Pool)

Ami Marko téli szünetét illeti, a bikások tanácsadója nem igazán pihent, persze nem kellett annyira intenzíven dolgoznia, mint idény közben. Ugyanakkor lebonyolított egy potenciálisan fontos beszélgetést azzal az emberrel, akit Dietrich Mateschitznek, a Red Bull alapítójának halála után az F1-es projekt élére neveztek ki.

„Az utolsó, abu-dzabi futam után sokáig Japánban voltam a Hondával, a két versenyzővel együtt – fogalmazott. – Utána kicsit elcsendesedtek a dolgok, de én dolgoztam tovább. Például volt egy hosszú megbeszélésem Oliver Mintzlaff-fal, a Red Bull Forma-1-es projektjének új felelősével. Nagyon konstruktív beszélgetés volt, hamarosan jön a következő.”

Friss