2024. április 28. 20:20

KezdőlapF1Az Aston Martin főnöke reméli, Vettel megbánja tettét

Az Aston Martin főnöke reméli, Vettel megbánja tettét

-

Az Aston Martin csapatfőnöke megemelte képzeletbeli kalapját a tavaly visszavonult Sebastian Vettel előtt.

Zsinórban másodszor is csak 12. helyen végzett a pontversenyben, tízszer búcsúzott időmérőn a Q1-ben, és 2021-gyel ellentétben nem állhatott dobogóra. Dióhéjban ez volt a tavalyi szezon végén visszavonult Sebastian Vettel utolsó idénye a Forma-1-ben, a négyszeres világbajnok azonban így sem tűnt kiégett versenyzőnek, helyette az látszott rajta, hogy nagyon élvezi, amit csinál.

A szezon végére pedig az autó javuló teljesítményével párhuzamosan az eredmények is jobbak lettek, az utolsó hat futamból a német négyszer is pontot szerzett, Austinban pedig az év egyik legszebb előzését mutatta be az utolsó körben Kevin Magnussen ellen.

„Nem hiszem, hogy 10 éve megtette volna ezt” – Bottas története az “új” Vettelről

Talán rajongóinak emiatt nehezebb is volt elengednie őt, hiszen nem egy megfáradt, fénykorára nyomokban sem emlékeztető (azért valljuk be, nem mindig volt ez a helyzet) Vetteltől vettek búcsút, hanem egy olyan pilótától, akinek láthatóan lett volna még keresnivalója a mezőnyben.

Így véli Mike Krack, az Aston Martin csapatfőnöke is, aki úgy felelt a Motorsport Magazin azon kérdésére, hogy Vettel szerinte csúcsformában volt-e tavaly, hogy „Szerintem igen. Megérezte a vér szagát.”

Nincsenek szavak – soha senkit nem búcsúztattak úgy az F1-ben, mint Vettelt

„Amikor Szingapúrban és Szuzukában jól alakultak a dolgok, látszott rajta, hogy élvezi. Amikor hallottuk a rádióban, rögtön tudtuk, hogy így van. Éles volt, igazán elkapta a ritmust. Az utolsó versenyein egy olyan autó, amely jobb visszajelzéseket küld neki és a teljesítménye is jobb, még inkább motiválta.”

„Azt kell mondanom, le a kalappal előtte! Nehéz időszakon ment keresztül, gyakran kiesett a Q1-ben, de soha nem csüggedt, mindig ugyanúgy támogatta a csapatot és Lance [Strollt]. Ez nagyon példaértékű volt.”

„Örülök annak, hogy ott van, ahol, de sajnálatos, hogy úgy döntött, befejezi. Remélem, hogy meg fogja bánni” – jelentette ki a német szakember.

Olyan, mint Valentino Rossi? – Ezért lesz Alonso előrelépés Vettelhez képest

Vettel a tavalyi szezonzáró óta már ismét versenyautóba ült, hiszen szokás szerint elindult a Bajnokok Tornáján, de a jövőbeli terveiről egyelőre semmit nem árult el. Többek, például Lewis Hamilton szerint fog még a Forma-1-ben versenyezni, de ennél valószínűbbnek tűnik, hogy valamilyen menedzseri szerepben fog visszatérni, és mondjuk a Red Bull junior programjában vállal munkát.

Az Aston Martin pedig így sem maradt világbajnok nélkül, hiszen Vettel helyére Fernando Alonso érkezett, akiről a csapatfőnök úgy véli, hogy képes lesz a következő szintre segíteni az istállót, amely hatalmas befektetéseket hajt végre annak érdekében, hogy néhány éven belül csatlakozzon az élmezőnyhöz.

Friss