2024. április 25. 22:47

KezdőlapF1A mai napig dühös Montoyára a Red Bull kulcsembere

A mai napig dühös Montoyára a Red Bull kulcsembere

-

Juan Pablo Montoya elárulta, Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a mai napig dühös rá, mivel úgy véli, a kolumbiai pilóta bő 25 éve szándékosan vesztette el a bajnokságot az ő versenyzőjeként. A hétszeres F1-es futamgyőztes azonban tagadja mindezt.

Juan Pablo Montoya mai szemmel kifejezetten későn, 25 évesen került a Forma-1-be, de ez az életkor már akkor sem számított korainak, hiszen az ugyanakkor debütáló Kimi Räikkönen négy, míg Fernando Alonso szűk hat évvel fiatalabb nála. Ennek egyrészt az az oka, hogy a kolumbiai versenyző előtte Amerikában is kipróbálta magát, másrészt elég sok időt töltött az utánpótlásszériákban.

1997-ben a Formula 3000-ben versenyzett az RSM Marko színeiben. A név nem véletlenül ismerős, hiszen a jelenleg a Red Bull tanácsadójaként dolgozó Helmut Marko akkoriban saját csapatot működtetett a sorozatban. Montoya három futamgyőzelmet szerzett, de az utolsónak már nem volt tétje a bajnoki cím szempontjából, ugyanis azt az előző futamon elbukta Ricardo Zontával szemben. Főnöke emiatt igencsak megorrolt rá, de szerinte jogtalanul.

Montoya 1997-ben

„A mai napig haragszik rám – nyilatkozta a Motorsport.com holland kiadásának. – Szerinte szándékosan vesztettem el a bajnokságot az utolsó előtti fordulóban Mugellóban. Egyszerűen csak rosszul állítottuk be a legmagasabb sebességfokozatot. Minden alkalommal, amikor a legmagasabb fokozatba kapcsoltam, elkezdett dadogni, mert túlságosan hosszúra állítottuk. Jason Watt volt előttem. Rendre játszi könnyedséggel közeledtem felé, és ilyenkor úgy tűnt, hogy megelőzöm. Azonban amint a legmagasabb fokozatba kapcsoltam, ismét elhúzott tőlem, és ez így ment végig a versenyen. Nagyon frusztráló volt, de Marko még mindig úgy gondolja, hogy odaajándékoztam a bajnokságot.”

Montoya végül a harmadik helyen ért célba azon a versenyen, pedig ha megelőzi dán riválisát, és a szezonzárón minden ugyanúgy alakul, akkor övé a bajnoki cím. Egy évvel később aztán sikerült megszereznie a végső győzelmet, de ez Markót nem vigasztalta, hiszen másik istálló színeiben diadalmaskodott. Ezt követően két évet a CART-ban versenyzett, és 2000-ben megnyerte az Indy 500-at, hogy aztán a Forma-1-ben hétszer ünnepelhessen a dobogó tetején.

Montoya fia, Sebastián nemrég csatlakozott a Red Bull juniorprogramjához, amelynek Marko áll az élén. Az osztrák szakember híresen keménynek és szigorúnak számít, és ezt nem mindenki viselte jól az évek során, de a 47 éves versenyző utólag visszagondolva nem bánja, hogy így bántak vele „Akkoriban nehéz volt, de végső soron jobb versenyzővé tett – jelentette ki. – Mindig azt kiabálta, hogy sok probléma van velem, és hogy őrült vagyok, meg minden. Ugyanakkor ezt jó szándékkal tette. Állandóan arra ösztökélt, hogy jobb ember legyek.”

Újabb F1-es pilóta sarj a Red Bullnál, a 2000-es évek fenegyerekének fia is csatlakozott az akadémiához

Friss