2024. április 26. 20:51

KezdőlapF1Az F1 vezére helyretette a csapatokat kritizáló amerikai istállót

Az F1 vezére helyretette a csapatokat kritizáló amerikai istállót

-

Stefano Domenicali úgy véli, Michael Andretti helytelenül járt el, amikor kritizálta a jelenlegi F1-es csapatok nagy részét. A sportág elnök-vezérigazgatója ugyanakkor hozzátette, akár őket, akár a többi jelentkezőt szívesen látják, ha minden követelménynek megfelelnek.

A Forma-1-es holtszezon egyik legjelentősebb híre, hogy az Andretti hivatalossá tette a sorozathoz való csatlakozási szándékát. Az amerikai istálló a Cadillac révén egy nagy múltú márkát is behozna a sportágba, igaz, minden bizonnyal valójában csak átcímkézett motorról lenne szó. A bejelentés vegyes fogadtatást kapott: Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke üdvözölte a hírt, a Forma-1 kiadott egy közleményt, amelyben leszögezték, hogy más érdeklődők is vannak, ám a jelenlegi csapatok nagy része továbbra sem szeretné, hogy bővüljön a mezőny.

Nagy múltú márka tette hivatalossá, hogy csatlakozni akar a Forma-1 mezőnyéhez

Ennek oka, hogy így még kisebb szelet jut az egyes alakulatoknak a bevételt képező tortából. A RacingNews365.com értesülései szerint az Andretti csupán az Alpine és a McLaren támogatását élvezi, és egyik sem véletlen. Állítólag előbbi adná a motort, amelyet Cadillacre címkéznének át, míg a McLaren Racing vezérigazgatójának, Zak Brownnak szoros kapcsolatai vannak az Andrettivel a tengerentúlon. Erre reagálva Michael Andretti kapzsinak titulálta a többi istállót, ami nem nyerte el az F1 elnök-vezérigazgatójának tetszését.

Andretti keményen beleszállt az ellenálló F1-es csapatokba

„Először is, nagyon szívesen látunk mindenkit, aki [plusz] értéket hoz a versenyzésbe – nyilatkozta Stefano Domenicali egy interjúban, amelyet magyar idő szerint ma este 8 órától adnak le teljes egészében a Sky Sports F1-en, és annak YouTube-csatornáján is látható lesz. – Úgy gondolom, hogy mindenkit tisztelnünk kell. Vannak olyan csapatok, mint Mario és Michael Andrettié, amelyek nagyon hangoztatják, hogy be akarnak lépni a Forma-1-be. Azonban nem túl okos dolog azt mondani, hogy a csapatok kapzsik. Vannak mások, akik sokkal kevésbé hangosak, és [szintén] szeretnének bekerülni a Forma-1-be. Van egy folyamat, amit tiszteletben kell tartani, és mi az FIA-val együtt gondoskodni fogunk arról, hogy ez megtörténjen.”

Az FIA nemrég hivatalosan is elindította azt a procedúrát, melynek végén legfeljebb két istálló csatlakozhat a mezőnyhöz a 2025-től 2027-ig tartó időszakban. Bár a Forma-1, illetve a kereskedelmi jogokat birtokló Liberty Media a jelek szerint a meglévő csapatok oldalán áll ebben a kérdésben, Domenicali hangsúlyozta, hogy az ajtó bárki számára nyitva áll, ha az összes feltétel teljesül.

Megvan, mikor derül ki, hogy lesz-e több csapat a Forma-1-ben

„Ha minden a helyén van, akkor nagyon szívesen látjuk őket – utalt a potenciális tizenegyedik alakulatra az olasz szakember. – Rengeteg tényezőt kell figyelembe vennünk, és nem kell túlreagálnunk, ha valaki nagyon erőlteti. Az eljárást komolyan fogjuk venni, és megfelelően fog lezajlani, [akkor is, ha] valaki kiabál, más pedig nem.”

Domenicali hozzátette, beszélt Andrettiékkel, és „nagyon nyíltan” elmondta nekik, hogy ő „másképp cselekedett volna”. Sokan úgy vélik, hogy amerikai csapat lévén biztosan növelnék az F1 bevételeit, de a sportág első embere szerint nem ennyire egyértelmű a helyzet. „Azt mondanám, hogy óvatosnak kell lennünk – szögezte le. – Úgy tűnhet, hogy ez egy személyes támadás az Andretti ellen, de nem így van. Komolynak és szakszerűnek kell lennünk a tényezők kiértékelése során.”

Friss