2024. április 26. 11:05

KezdőlapF1Baj lesz, ha valaki nem végzi a dolgát- az F1 vezére beszélt...

Baj lesz, ha valaki nem végzi a dolgát- az F1 vezére beszélt az állítólagos háborúskodásról

-

Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója terjedelmes interjút adott a Sky Sportsnak, amelyben többek között az FIA szerepéről és annak az utóbbi időben az F1-gyel számos alkalommal konfliktusba kerülő, a múlt hét elején a sportág mindennapi ügyeitől hátralépő elnökéről is szót ejtett.

Domenicali hangsúlyozta, hogy a 2021-es és 2022-es világbajnoki címek nem a megfelelő módon dőltek el, hiszen a 2021-es Abu-dzabi Nagydíjon Michael Masi versenyigazgató hibája befolyásolta a végeredményt, a 2022-es Japán Nagydíjon pedig óriási kavarodás volt abból, hogy nem volt világos, milyen pontozás szerint értékelik az idő előtt leintett versenyt.

„Kit hibáztattak? Minket. Hol itt az igazság?” – a csapatokat kritizálta az elnök

Noha utóbbi esetben a világbajnok kilétén nem változtatott semmit a zűrzavar, hiszen ha nem Szuzukában, akkor a következő versenyen nyerte volna meg második vb-címét Max Verstappen, az F1 megítélésének semmiképpen sem tett jót egyik eset sem, Domenicali szerint pedig „ilyen dolgoknak nem lenne szabad megtörténnie.”

Az F1 elnök-vezérigazgatója azzal együtt gondolja így, hogy Mohammed bin Szulajm FIA-elnök korábban kikérte magának, hogy a Japánban történtekért az FIA-t kritizálták, mondván a felfordulást előidéző szabályváltoztatást a csapatok tárgyalták le és fogadták el. Az FIA felelősségét azonban ezzel együtt sem lehet figyelmen kívül hagyni.

Mindenki törődjön a saját dolgával

Az FIA a teljes F1-es irányítási struktúráját felülvizsgálta ás átszervezte, a múlt hónapban fejezve be ezt az átszervezést, amikor kinevezte az F1-től érkező Steve Nielsent az újonnan létrehozott sportigazgatói pozícióba. Domenicali szerint Nielsen érkezése megmutatta, hogy az F1 és az FIA „nagyon szorosan együtt dolgozik”, mert „fontos, hogy olyan embereink legyenek, akik megértik mindannyiunk igényeit, hogy egy nagyszerű sportágért dolgozzunk. Tudjuk, hogy rengeteg szó volt erről és nagyon fontos, hogy előrelépést érjünk el.”

Robbant a bomba az F1-ben: lemondott az irányításról az FIA elnöke – vajon ezzel a háborút is elveszítette?

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a jövőben el kell kerülniük a 2021-es szezonzáróhoz és a 2022-es Japán Nagydíjon látotthoz hasonló eseteket, mert azzal az F1 hitelét rombolják. „A Forma-1-nek, mint brandnek a hitelessége azoktól függ, akiknek tökéletes munkát kell végezniük a saját szerepkörükben.”

És persze az FIA elnöke is rombolhatja az F1 hitelességét, ha például olyan nyilvános megjegyzéseket tesz a sportággal kapcsolatban, mint Mohammed bin Szulajm, amikor túlzónak nevezte az F1 állítólagos eladásakor felmerült 20 milliárd dolláros árat.

Akkor a sportág „elfogadhatatlannak” nevezte ezeket a megjegyzéseket, majd az F1 és a jogtulajdonos Liberty Media ügyvédei levelet küldtek az elnöknek, mintegy figyelmeztetve a sportvezetőt. Domenicali most elmondta, hogy „fontos volt tisztázni mindannyiunk szerepköreit”.

Drámai lépést hozott az F1 legújabb botránya

„Ezzel kapcsolatban szerintem nincs mit mondanom, mert mint mondtam, arra kell koncentrálnunk, ami szerintünk a sportág növekedéséhez kell. Úgy véljük, hogy még ha ez csak egy hír is volt, valójában nem volt az, ha mondhatom így. A sportágunk értéke növekszik, ennek pedig mindannyiunknak örülni kell, mert ez azt jelenti, hogy mindannyian remek munkát végzünk.”

Az olasz menedzser végül tagadta, hogy háború, vagy akár csak szakadás lenne az FIA és az F1 között, de világossá tette, hogy előrelépést vár az FIA munkájában.

„Azzal, hogy Mohammed bin Szulajm lett az új elnök, világos volt, hogy mint bármikor, amikor új elnök érkezik, neki is tiszteletben ell tartania a kiáltványát. Ez volt az ajánlata azok előtt a tagok előtt, akik megválasztották őt, és megvan a szükség és az idő a megfelelő csapat létrehozására, amely ellátja a megfelelő szerepkört az FIA-n belül az F1-es világbajnoksággal kapcsolatban.”

Undorodnak az FIA-elnök megjegyzésétől az F1-ben, mindenki leváltaná

„Nem titok, hogy a sportág sikerének kulcsa, hogy mindenki végezze a munkáját, és biztosítsuk, hogy a megfelelő módon tesszük ezt a sportág növekedésének érdekében. Bármilyen „perszonalizmust”, bármit, ami nem segít, nem kell kommentálni, mert minden érdekünk, hogy a sportágunk fejlődjön.”

„Jobb munkát kell végeznünk jogtulajdonosként, és a csapatoknak és a versenyzőknek is végezniük kell a saját munkájukat. És ugyanez igaz az FIA-ra is, amelynek volt egy ideje fejlődni a növekedéshez, dolgozni egy új csapaton, és most el kell végezniük a munkát, mert mindenki a másik kezébe helyezte a hitelességét. Ebben mind egységesek vagyunk, és ha valaki nem a megfelelő munkát végzi, az probléma lesz” – figyelmeztetett Domenicali.

Friss