2024. április 25. 23:37

KezdőlapF1Russell meglepő kijelentést tett Lewis Hamiltonról

Russell meglepő kijelentést tett Lewis Hamiltonról

-

Sokan hatalmas sikerként könyvelnék el, hogy véghezvitték azt, ami eddig csak két embernek sikerült a történelemben: azonos autóval legyőzték Lewis Hamiltont egy adott Forma-1-es szezonban. George Russell szerint azonban erre senki sem fog emlékezni.

Ha valaki esetleg átaludta volna a teljes 2022-es F1-es szezont, majd annak végeztével ránézett a pontverseny végeredményére, nem csak az lephette meg, hogy a Mercedes csupán a harmadik helyen végzett, hanem az is, hogy George Russell első közös idényükben legyőzte a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltont. Az ezt megelőzően három szezont a Williamsnél töltő 24 esztendős pilóta azonban nem erre emlékszik vissza a legszívesebben a tavalyi évből, mert mint mondja, teljesen irreleváns, hogy megelőzte rutinos csapattársát.

Nem igaz, hogy Hamilton azért kapott ki Russelltől, amit eddig gondoltunk?

„Számomra a brazíliai győzelem fontosabb volt annál, hogy hol végeztem a pontversenyben. Végső soron senki sem fog emlékezni arra, hogy a pontok terén legyőztem Lewist. Így is csak negyedik lettem, ami a senki földje” – nyilatkozta az Auto Motor und Sportnak a Mercedes tavalyi egyetlen győzelmét szerző pilóta.

Russell pedig összességében kisebb csalódásként látja 2022-t, ami érthető, hiszen a Mercedes korábban zsinórban nyolc konstruktőri vb-címet nyert, és 2014 óta minden évben harcban volt az év végi elsőségért, 2021-et kivéve pedig mindig Mercedes-pilóta lett a világbajnok.

„Ha valaki egy évvel ezelőtt azt mondta volna, hogy egy győzelmem, egy pole pozícióm és nyolc dobogós helyezésem lesz, azt válaszoltam volna, hogy »Kösz, nem.« Az én és a csapat ambíciói is sokkal nagyobbak annál, mint amit elértünk.”

A tavalyi év a balul sikerült autó miatt így leginkább arról szólt, hogy próbáltak rájönni arra, hogy miként másszanak ki a gödörből. Éppen ezért azon sem volt nagy hangsúly, hogy Hamilton vagy Russell végez-e előrébb. Utóbbi szerint azonban nemcsak emiatt nem alakultak ki közöttük konfliktusok.

Hamilton nem nyert semmit az idén, de így is megmentette Russell karrierjét

„Lewis és az én párosom azért működött, mert tudjuk, hogy előrébb vihetjük a csapatot úgy, ha összedolgozunk annál, mintha egymás ellen lennénk. Ha voltak problémák a versenyzőpárosokkal a múltban, az talán azért is volt, mert kisebb volt a korkülönbség, és mert azért harcoltak, hogy ki legyen fölényben a csapatban. Nálunk nincs ilyen.”

Persze kérdés, hogy mi lesz akkor, ha a Mercedes esetleg magára talál, és a két versenyző az idei szezontól nem a dobogós helyezésekért, hanem a győzelmekért fog csatázni többek között egymással is.

Friss