2024. április 19. 05:08

KezdőlapF1Még nincs bejelentés, de már eldőlt Hamilton jövője?

Még nincs bejelentés, de már eldőlt Hamilton jövője?

-

Toto Wolff elárulta, jelenleg nem fontos, hogy minél hamarabb szerződést hosszabbítsanak Lewis Hamiltonnal, de mindkét fél folytatni akarja az együttműködést. A Mercedes csapatfőnöke hangsúlyozta, hogy a kor nem számít.

Lewis Hamilton szigorúan véve jelen állás szerint az utolsó Forma-1-es szezonjára készül. Mostani szerződése ugyanis az idei év végén lejár, és egyelőre nem hosszabbított a Mercedesszel. Persze a legtöbben készpénznek veszik, hogy ez előbb-utóbb meg fog történni, de eddig mindkét fél csak azt hangoztatta, hogy a tárgyalások majd elkezdődnek, ám előrelépés nem történt az ügyben.

Reagált a Mercedes a Hamilton szerződéséről szóló vad pletykákra

Persze a brit versenyző és munkaadója esetében ez nem újdonság, sőt, még messze vannak saját „rekordjuktól”. 2021 elején Hamilton rövid időre papíron munkanélkülivé vált, hiszen csak február elején jelentették be, hogy abban az évben is a csillagos istállónál fog versenyezni, majd a szezon során megkötötték a most is érvényben lévő szerződést. Jelenleg tehát még messze nem késtek el, és Toto Wolff elárulta, hogy momentán nem az a cél, hogy a lehető leghamarabb megállapodjanak.

„Ahogyan már korábban is mondtam, Lewisszal kötöttünk már néhány ilyen szerződést a múltban – nyilatkozta a Mercedes csapatfőnöke az autóbemutató utáni sajtóbeszélgetés során. – Ezek pedig alig változtak. Szóval [ez] általában nem bonyolult, eltekintve a nyilvánvaló feltételektől. Volt egy kezdeti beszélgetésünk, de semmilyen időpont mellett nem akarok elköteleződni, mert ez ebben a fázisban neki és nekünk sem fontos. [A szerződés hátralévő része] egy teljes évre szól, és megpróbáljuk megtalálni a megfelelő időpontot.”

Hamilton januárban már a 38. születésnapját ünnepelte, így az már biztosan kijelenthető, hogy F1-es pályafutása nagyobbik részén már túl van. Ilyen korban már fennáll a veszélye annak, hogy a pilóta sebessége megkopik, és teljesítménye visszaesik, adott esetben igencsak látványosan, de persze ellenpélda is akad, elég csak Fernando Alonsót megnézni. Wolff kiemelte, hogy a sport világában manapság már jó néhányan nagyon kitolják a karrierjüket.

„Az életkor nem játszik szerepet a következő szerződésnél – szögezte le. – Ha megnézzük, az élsportolók nagyon feszegetik a határokat, gondolok itt Tom Bradyre [a Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapatának nemrég visszavonult irányítója – a szerk.], aki negyvenöt évesen is a pályán volt és leszerelték. Ami a szerződést illeti, mindig találtunk jó megoldásokat, amelyek tükrözik [Hamilton] értékét a csapat és a sportág szempontjából. A Mercedes az a hely, ahol lenni akar. Semmi sem húzódik el, nagyszerű az összehangoltság, és az utazás folytatódni fog.”

Wolff szavai alapján tehát úgy tűnik, hogy hiába a hivatalos bejelentés hiánya, lényegében így is eldőlt Hamilton jövője, legalábbis a 2024-es esztendőre vonatkozóan. A hétszeres világbajnok szavai alapján pedig szintén ilyesmire lehet következtetni. A brit pilótát továbbra is motiválja, hogy egyre magasabbra és magasabbra tegye a lécet saját maga és csapata számára.

„Hosszú ideje itt vagyok – kezdte. – Továbbra is imádom a versenyzést, és ez soha nem fog változni. Ez része a DNS-emnek, és mindig hiszek abban, hogy még jobb lehetek. Szeretem a mentális és a fizikai kihívást, azt, hogy mélyre kell ásnom, és meg kell néznem, hogyan tudok még nagyobb teljesítményt kihozni magamból, a körülöttem lévő emberekből és a folyamatosan fejlődő autóból. Mindig vannak új eszközök, amelyekhez hozzá lehet szokni, és én ezt szeretem, úgyhogy kicsit tovább tervezek maradni.”

Lewis Hamilton, Mercedes, Olasz Nagydíj
Hamilton lényegében már elköteleződött a folytatás mellett (Fotó: Steve Etherington/Mercedes)

Többekben felmerült a kérdés, hogy Hamiltonra hogyan hatott a tavalyi szezon, amikor statisztikailag sok szempontból pályafutása legrosszabb idényét produkálta. Wolff azonban elmondta, semmilyen jelét nem látja a motiválatlanságnak a Mercedesszel a tizenegyedik évére készülő versenyzőnél, a korábbi eredmények pedig a jövőre vonatkozóan is egyfajta garanciát jelentenek.

„Számomra úgy tűnik, hogy nagyszerű formában van, rendkívül pozitív, motivált és energikus – fogalmazott az osztrák üzletember. – Talán ez az eddigi legjobb [állapot], amiben láttam őt az elmúlt tíz évben a téli időszak után. Zsinórban nyolc konstruktőri világbajnoki címet nyertünk a csapattal, tavaly pedig elrontottuk. Szóval az eredmények és a képességek is megvannak, és csak tovább kell fejlődnünk. Nem hiszem, hogy Lewis fejében kétségek vannak afelől, hogy a csapat képes teljesíteni.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss