2024. április 26. 09:24

KezdőlapF1„Ijesztő” állapotba került Alonso volt csapattársa a téli szünetben

„Ijesztő” állapotba került Alonso volt csapattársa a téli szünetben

-

Esteban Ocon elárulta, a téli szünet elején hosszú időre lebetegedett, aminek következtében a fizikai állapota is visszaesett. Mostanra viszont elmondása szerint fittebb, mint a tavalyi évben.

Fontos év elé néz Esteban Ocon, hiszen azok után, hogy nagy szerencsével ugyan, de tavaly megverte Fernando Alonsót csapaton belül, idén honfitársával, Pierre Gaslyval kell megküzdenie az Alpine-nál. Bár új csapattársát nem tartja annyira nagyra a közvélemény, mint az előzőt, de nem kizárt, hogy idén mindketten presztízskérdést csinálnak egymás legyőzéséből, hiszen az elmúlt években köztudottan nem ápoltak jó viszonyt egymással.

Ebből a szempontból nagyon nem tett jót a valamivel fiatalabb francia versenyzőnek, hogy a téli szünet elején jelentős hátrányba került a fizikai felkészülés terén. Ennek oka egy betegség volt, amely elmondása szerint hosszú időre ledöntötte a lábáról. A 26 éves pilóta eddig nem beszélt erről az időszakról, de az Alpine bemutatója után elárulta, min ment keresztül.

„Abu-Dzabi után nagyon beteg voltam, elkaptam valamilyen vírust a tüdőmre – nyilatkozta egy sajtóbeszélgetésen. – Szóval másfél hónapig nem igazán tudtam visszatérni arra az edzettségi szintre, amelyen lennem kellett volna. A csapattal és az edzőimmel közösen nagyszerű munkát végeztünk, hogy visszatérjek abba a fittségi állapotba, amelyet a tavalyi évben elértem, és most remekül érzem magam. Ezek a vírusok ilyen rövid idő alatt [legyengítik az embert], nagyon erősek, és mindenkinek vigyáznia kell.”

Esteban Ocon, Alpine, Brazil Nagydíj
Oconnak betegséggel kellett megküzdenie (Fotó: Alpine)

Vélhetően mindenki megtapasztalta már életében, hogy egy ilyen típusú betegségnek hosszabb távú hatásai is vannak. Egy élsportoló esetében hatványozottan igaz a helyzet, amit most Oconnak is meg kellett tapasztalnia. Az egyszeres futamgyőztesnek már akkor felment a maximumra a pulzusa, amikor normál esetben ennek még messze nem szabadott volna megtörténnie.

„Néhány dologra képes voltam, de azt kell mondanom, hogy a szívem már gyalogtempóban is a lehető leggyorsabban vert, ennyire rossz volt – idézte fel a nehéz pillanatokat. – Mindent úgy csináltunk, hogy a lehető leggyorsabban felépüljek, és teljes intenzitással tudjak edzeni, amikor már jobban érzem magam. Sokáig viszont tényleg padlón voltam.”

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy mostanra Ocon ne került volna kiváló állapotba, sőt. „Vannak adataink a különböző fizikai felmérésekről, a súlyomról és mindenről, és a legtöbb alapján magasabb [szinten] vagyok, mint 2022-ben – jelentette ki. – Ez csak egy jó ideig tartó ijesztő pillanat volt, amely nem akart elmúlni. Az emberi test nagyon furcsa, nem egy gép, és ezért nem tudjuk annyira gyorsan megjavítani, mint egy autót.”

Friss