2024. március 29. 10:39

KezdőlapF1Részletek derültek ki a biciklibalesetet szenvedett F1-es pilóta sérüléséről

Részletek derültek ki a biciklibalesetet szenvedett F1-es pilóta sérüléséről

-

Sajtóértesülések szerint Lance Strollt gipszbe kötött kézzel látták egy barcelonai kórháznál, ami nem jelent sok jót a szezonnyitón történő indulását illetően. Az Aston Martin tesztfelállása ebből a szempontból sokat elárulhat.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, Lance Stroll kihagyja a Forma-1 bahreini tesztjét, miután kerékpárbalesetet szenvedett, aminek következtében megsérült. Ami a jövő héten, szintén Szahírban esedékes idénynyitót illeti, a kanadai pilóta és az Aston Martin kommunikációja is hangsúlyozta, hogy az a cél, hogy azon már részt tudjon venni.

Összetörte magát biciklizés közben az egyik F1-es pilóta, a teljes tesztet kihagyja

Azonban nem biztos, hogy Strollra valóban annyira „gyors gyógyulás vár”, mint ahogyan az a csapat közleményében olvasható volt. Antonio Lobato, a SoyMotor.com újságírója saját Twitter-oldalán arról számolt be, hogy a 24 éves versenyzőt vasárnap délelőtt egy barcelonai kórháznál látták, és a jobb karja gipszben volt. Persze ebből még nem lehet egyértelműen következtetni a sérülés súlyosságára, de az biztos, hogy nem jó jel a bahreini futamon való részvételét illetően.

Hogy ez összejön-e, az alighanem hamarosan kiderül, mint ahogyan az is, hogy az Aston Martin kivel pótolja Strollt a teszten. Ez pedig akár a jövő heti felállásról is sokat elárulhat, hiszen ha Stroll nem tud elindulni az első versenyen, akkor a helyettesét nyilvánvalóan már most érdemes lenne beültetni. Na de kik lehetnek a helyettesei, és mi szól egyik vagy másik versenyző mellett?

Mindenekelőtt csapattársát, Fernando Alonsót kell megemlíteni, aki „saját jogon” mindenképpen tesztelne másfél napot, de adott esetben hármat is végigcsinálhat. Ez mindenképpen jót tenne az ő beilleszkedésének, és abból a szempontból a csapatnak is, hogy a szóba kerülő versenyzők közül messze ő a legtapasztaltabb. Ráadásul tavaly is történt ehhez hasonló, akkor Lando Norris ült mindhárom napon a McLarenben, miután Daniel Ricciardo koronavírusos lett.

Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a wokingiak akkor súlyos fékproblémával küszködtek, ezért messze nem tudtak annyi kört megtenni, mint szerettek volna. Normál esetben viszont egy napon közel két versenytávot is teljesítenek egy-egy autóval, és Alonso hiába fitt, ez azért igencsak megterhelő. Emellett az is a kétszeres F1-es világbajnok ellen szól, hogy így az Aston Martin csupán egyvalakitől kapna visszajelzéseket.

Fernando Alonso, Aston Martin
Nem kizárt, hogy Alonso teljesíti a teljes tesztet (Forrás: Aston Martin F1 Team)

A 41 éves versenyző azonban vélhetően csak abban az esetben merülhet fel, ha Stroll jövő héten már ott lesz a rajtrácson. Máskülönben azt a pilótát kell felkészíteni, aki őt helyettesíti majd a szezonnyitón. Az Aston Martin két tartalékpilótája Stoffel Vandoorne és Felipe Drugovich. Előbbi mellett az F1-es tapasztalat szól, de egyrészt kérdéses, hogy ezt mennyire tudja kamatoztatni (2018-ban vett részt utoljára futamon), másrészt a mostani hétvégén neki a Formula E dél-afrikai fordulóján lenne jelenése.

Ami a tavalyi Forma-2-es idény bajnokát illeti, a szurkolók többsége vélhetően őt látná szívesebben az autóban, amennyiben Stroll jövő hétre sem fog felépülni. A brazil versenyző Instagram-történetben közzétett egy képet, amint szimulátorozik, ami sokak szerint egy jel is lehet arra, hogy ő fog beugrani a tesztekre. Ha pedig ez így lesz, akkor nem kizárt, hogy jövő héten be is mutatkozhat az F1-ben.

Rajtuk kívül még Mick Schumachert kell megemlíteni, aki ugyan a Mercedes mellett hivatalosan csak a McLarennek a tartalékja, mivel az Aston Martin is a brixworthi motort használja, akár fel is merülhet a neve. A Bild értesülései szerint azonban ez a forgatókönyv nincs a lehetőségek között, így a német pilóta nem most fog visszatérni a mezőnybe.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss