2024. április 19. 11:15

KezdőlapF1Totális szétesés – romba dőlhet a Ferrari F1-es csapata

Totális szétesés – romba dőlhet a Ferrari F1-es csapata

-

Sajtóértesülések szerint egyre nagyobb a baj a Ferrarinál, mivel állítólag több fontos szakember távozása is a küszöbön áll. Ráadásul a vezérigazgató és az új csapatfőnök között már most éleződik a konfliktus.

A Ferrari szezonja távolról sem úgy indult, ahogyan azt a vörös istálló tagjai, valamint annak szurkolói szerették volna. Nem elég, hogy Charles Leclerc kiesett a Bahreini Nagydíjon, a jelek szerint az autó tempója is messze elmarad az etalonnak számító Red Bullétól. Ahogyan arról nemrég mi is beszámoltunk, a monacói pilóta állítólag találkozót kért John Elkann elnöktől, és az év elején kinevezett csapatfőnök, Frédéric Vasseur sem elégedett a pozíciójával.

Leclerc-nél és a Ferrari főnökénél is kezd betelni a pohár a borzalmas szezonrajt után?

A Corriere della Sera azonban úgy tudja, hogy Maranellóban ennél is nagyobb a baj, és akár teljesen széteshet a csapat gerince. Mindez leginkább a pályán látottakra vezethető vissza, ami egyáltalán nem tükrözte a szimulátorban elért eredményeket. Persze ennek oka számítási hiba is lehet, de ezt vélhetően ki lehet zárni, hiszen a Ferrarinál a legkorszerűbb eszközökkel dolgoznak.

Sokkal valószínűbb, hogy a bajt a csapatfőnökváltás, és az abból adódó átmenet okozta. Az SF-23-as alapjait még az év végén elküldött Mattia Binotto által felügyelt technikai stáb rakta le, és utódja, Frédéric Vasseur már csak a végső simításoknál volt jelen. A francia szakember néhány alkalommal konzultált a különböző részlegek vezetőivel, de a munkába nem szólt bele, és a mérnököknek meghagyta, hogy a korábban meghatározott programot kövessék. Figyelembe véve a kevés időt és a nagyvállalati tapasztalat hiányát, ez a megoldás még indokoltnak is tűnt.

Emellett ott van a 2021-ben kinevezett vezérigazgató, Benedetto Vigna szerepe is. Pár hónappal azt követően, hogy hivatalba lépett, teljesen átszervezte a közúti részleget, és úgy tűnik, hogy a versenyrészlegen is hasonlóra készül. A bizonytalanság láttán több vezető mérnök is körülnézett a piacon, és David Sanchez, az aerodinamikai részleg korábbi vezetője már távozott is az istállótól. A francia szakember állítólag a McLarenhez tart.

Binotto után újabb nagy név mondott le, és távozik azonnali hatállyal a Ferraritól

Ennek fényében korántsem biztos, hogy ezzel véget ért a távozók sora. Számos fontos mérnök szerződése lejár a jövő év végén, és egyelőre senki nem kapott biztosítékokat. Ráadásul ahhoz, hogy valaki máshol folytassa pályafutását, szinte minden esetben köteles valamennyi időt a partvonalon kívül töltenie, így másoktól is jöhetnek felmondások.

Többek között a technikai igazgató, Enrico Cardile helyzete sem tűnik biztosnak, de Laurent Mekiesnek még inkább kifelé áll a szekérrúdja. Bár a Ferrari versenyigazgatóját megerősítették pozíciójában, hatásköre csökkent az elmúlt időszakhoz képest. A korábban az FIA mérnökeként is dolgozó szakember állítólag megegyezett az F1 vezetésével, hogy Stefano Domenicali, a sportág elnök vezérigazgatója vezette stábban folytatja munkáját, de Vasseur ezt megvétózta, és a helyzet holtpontra jutott. Amennyiben tényleg sokan távoznak, úgy könnyen lehet, hogy például Simone Resta, a Haas technikai igazgatója visszatér a Scuderiához.

Forma-1, Laurent Mekies, Frédéric Vasseur, Bahreini Nagydíj 2023, szombat
Mekies távozhat a Ferraritól, Vasseur sem elégedett (Fotó: Scuderia Ferrari Press Office)

A másik konfliktushelyzetet Vigna és Vasseur kapcsolata jelenti. A vezérigazgató tetszését sajtóinformációk szerint nem nyerte el, hogy a csapatfőnök barátjával, a rivális Mercedest irányító Toto Wolff-fal együtt repült a bahreini tesztelés helyszínére. Amikor pedig a francia szakember egy új szponzort szeretett volna behozni, felülről leállították, vagyis ezen a téren korlátozott a mozgástere, amivel nem elégedett.

Emellett persze Leclerc sem boldog, de miatta talán kevésbé kell aggódni, hiszen a Red Bullnál aligha lenne helye Max Verstappen mellett, míg a Mercedes még a Ferrarinál is rosszabbul áll. A gondok ellenére Vasseur erős pozícióban van, hiszen a Ferrari nem engedheti meg magának, hogy rövid időn belül újabb csapatfőnökétől váljon meg. Ettől függetlenül jó néhány problémát meg kell oldania, nem véletlen tehát, hogy brit F1-es körökben azt emlegetik, hogy „kezdi megérteni, miért nem akarta senki sem irányítani a Ferrarit”. A jövő heti Szaúd-arábiai Nagydíj alighanem nagy hatással lesz a hangulatra Maranellóban: amennyiben sikerül legalább közelebb kerülni a Red Bullhoz (és nem mellesleg célba érniük), talán a vészjósló hangok is elcsitulnak, de ha nem, az csak tovább eszkalálhatja az amúgy sem rózsás helyzetet.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss