2024. március 29. 01:11

KezdőlapF1Wolff sem zárja ki Hamilton csapatváltását - elmondta, milyen esetben távozhat a...

Wolff sem zárja ki Hamilton csapatváltását – elmondta, milyen esetben távozhat a hétszeres világbajnok

-

A Mercedes gyenge szezonkezdete és Lewis Hamilton saját csapatának címzett korábbi kritikája miatt többekben felmerült, hogy a hétszeres világbajnok elhagyhatja azt az istállót, amelynek lassan 10 éve a tagja, hogy máshol próbálja megszerezni rekordot jelentő nyolcadik világbajnoki címét. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is reagált erre az eshetőségre.

Lewis Hamiltonnak minden bizonnyal az idén sem lesz esélye megszerezni nyolcadik világbajnoki címét, hiszen a Mercedes bevallottan rossz úton jár azzal, hogy kitartott a tavalyi autókoncepciója mellett, és Toto Wolff már korábban elkönyvelte, hogy ennek az évnek lőttek.

A hétszeres világbajnokot 2023 végéig köti szerződés a Mercedeshez, és már régóta terítéken van a hosszabbítása, ám a csapat gyengélkedése miatt többekben felmerült, hogy ez nem fog bekövetkezni, és a 38 esztendős pilóta csapatot vált.

Hamilton csapatot válthat, ha a Mercedesnél nem javul a helyzet?

„Szerintem abszolút világos, hogy a nyolcadik bajnoki cím megszerzése mindennél fontosabb a számára. Hogy ott legyen elöl, a legnagyobbnak tartsák, és eggyel több bajnoki címe legyen bárki másnál, fontos neki, és szerintem ott akar majd vezetni, ahol elérheti ezt” – fejtegette Martin Brundle, a Sky Sports F1-es szakkommentátora a Sky Sports F1-es podcastjában.

„Ha például a Ferrarihoz menne, biztos lehetne benne, hogy ott nagyobb eséllyel elérheti ezt? Jelenleg nekik is megvannak a maguk kihívásai. A Red Bullnál átjutna az ajtón? Mert jelenleg ez az egyetlen hely, ahová mehetne. Összejöhetne egy Verstappen-Hamilton páros? Megengedheti őket magának a csapat? Szükségük van erre? A Red Bull szerintem boldog egy első számú és egy másfeledik számú pilótával. Szóval rendben van, ha azt mondjuk, hogy el fog menni máshova, de jelenleg hova? Jobban jár, ha működésre bírja azt, amilye van egy varázslatos csapatban” – vélekedett az expilóta.

Brundle ugyanakkor korábbi példák alapján nem tartja elképzelhetetlennek, hogy Hamilton mégis belevágna egy új kalandba.

„Sok jó indok szól a Mercedesnél maradás mellett. [Hamiltonnak] csak arra van szüksége, hogy a csapat megmondja neki, hogy miként hozzák ezt rendbe, ugyanakkor [Ayrton] Senna elhagyta a McLarent, hogy a Williamshez menjen, Schumacher pedig átigazolt a Ferrarihoz, nem igaz? És hosszú időbe telt, de végül működésre bírta a dolgot.”

Balhé a Mercedesnél – Wolff bizalma megrendülhetett, Hamilton dühös

„Biztos vagyok benne, hogy ezek a gondolatok mind ott vannak a fejében, és beszélni fog róluk az apjával és a menedzsment csapatával arról, hogy hová mehetne innen. Mindezt pedig fokozza az autó Bahreinben mutatott gyászos teljesítménye.”

Wolff sem zárja ki, hogy Hamilton idővel elmegy

A Szaúd-arábiai Nagydíj pénteki napja után a Mercedes csapatfőnökétől is megkérdezték,A Mccc hogy mit gondol Hamilton esetleges csapatváltásáról. „Nos, fogalmam sincs, hogy miről beszélnek a pilótakeringővel kapcsolatban, én csak azt tudom, hogy hányadán állunk Lewis-zal és George-al, és semmi más nem számít. Arról beszélünk, hogy mikor akarunk hosszabbítani, és csak változtatnunk kell néhány feltételen és dátumokon” – nyilatkozta az osztrák üzletember a Mercedes szabadedzések utáni sajtóbeszélgetésén.

Wolfftól megkérdezték, hogy meg van-e győződve róla, hogy Hamilton hosszabbítani fog? Erre a Mercedes csapatfőnöke elmondta, hogy nem lát okot arra, hogy versenyzője jelenleg más csapat után nézzen, de hozzátette, hogy el tud képzelni olyan forgatókönyvet, amelyben ez idővel megtörténik.

Hamilton lenne az új Newey? – ránézésre megmondta, hogy nem lesz jó az idei Mercedes

„Nem gondolom, hogy Lewis el fogja hagyni a Mercedest a karrierjének azon szakaszában, amelyben megbízunk egymásban a közöttünk levő nagyszerű kapocs miatt. Nincs okunk kételkedni egymásban, még ha ez most egy nehéz időszak is. De annyira szép lesz, amikor véget érnek a könnyek és visszatérünk a jó teljesítményekhez” – mondta az 51 esztendős vezető, majd rátért arra, milyen esetben távozhat Hamilton a Mercedestől.

„Akárhogy is, ha nyerni akar versenyzőként még egy bajnoki címet, biztosra kell mennie, hogy megvan az ehhez megfelelő autója, és ha mi nem tudjuk demonstrálni, hogy képesek vagyunk ilyen autót adni neki a következő néhány évben, akkor másfelé kell néznie. Nem gondolom, hogy jelen szakaszban megteszi ezt, de nem fogok neheztelni rá, ha ez egy vagy két év múlva bekövetkezik.”

Dzsiddában is le vannak maradva

Ahogyan azt várni lehetett, két hét alatt a Mercedes nem tudott csodát tenni, és a szezon második versenyhétvégéjén is komoly hátrányban van.

„Általánosságban véve nem vagyunk elégedettek a leszorítóerő mértékével, a mechanikai egyensúllyal, semmivel. Ezek a dolgok mind együttesen jönnek. A megbeszélések után tisztábban látunk és jobban fókuszálunk arra, amire kell, hogy gyorsan megváltoztassuk a dolgokat” – értékelte Wolff a jelenlegi helyzetet, majd elmondta, egyszerűen félrevezette őket az, hogy tavaly folyamatosan fejlődtek a végül zsákutcának bizonyuló koncepcióval.

Verstappen-Alonso csata az élen, a Ferrarik és Hamilton a vert mezőnyben végzett a második edzésen

„Az autó egyre jobb és jobb lett, és emiatt elkezded kevésbé megkérdőjelezni a koncepciót annál, mint amennyire kellene. Igazán keményen próbálkoztunk, hogy működésre bírjuk, mert az adatok azt mutatták, hogy működni fog. De tévedtünk, ennyire egyszerű.”

„Látható, hogy a három leggyorsabb autó, a Ferrarit is beleértve, azonos koncepció mentén állítja elő a teljesítményt, ami nagyon más a miénkhez képest. Egy ponton arra a következtetésre jutottunk, hogy elrontottuk. Hogy miért, azt jelenleg is elemezzük, mert követtük az adatokat és azt, amit a szimulációk mutattak, de ebben az esetben ezek az adatok félrevezetők voltak.”

„Mindannyian, akik részt vesznek a döntéshozatali folyamatban, arra a következtetésre jutottunk, hogy nem folytathatjuk így tovább. Mindannyian megpróbáltunk kitartani a jelenlegi koncepció mellett, de semmilyen körülmények között nem akarunk egyirányú utcába kerülni azt mondva, hogy »Bármi áron működésre fogjuk bírni ezt«, mert nem működik. Nem akarok több időt veszíteni, miként a kollégáim sem.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss