2024. április 19. 09:38

KezdőlapF1Hiába lesz ott Verstappen sarkában, a Red Bull akkor is ki fogja...

Hiába lesz ott Verstappen sarkában, a Red Bull akkor is ki fogja rúgni Pérezt?

-

Nem lehet túl jó érzés azt hallani, ha az ember egyik főnöke arról beszél, valószínűleg előbb-utóbb más alkalmazottat hoz a helyére. Sergio Pérez hasonlóan érezheti magát, ha olvasta Helmut Marko, a Red Bull tanácsadójának nyilatkozatát.

Sergio Pérez 2020 végén csatlakozott a Red Bull Racinghez, hogy a 2021-es idénytől leváltsa a másfél szezon alatt csak egy-egy villanásra képes, Max Verstappentől stabilan elmaradó Alex Albont. A mexikói pilóta ezután szembesülhetett vele, hogy elődei miért nem tudták hozni azt a teljesítményt, amit a csapat elvárt tőlük, miközben ő is csak bottal ütötte a holland pilóta nyomát (csak negyedik lett a pontversenyben, miközben Verstappen az élen zárt, és több mint kétszer annyi pontot gyűjtött nála).

Viszont hatalmas segítséget nyújtott a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon ahhoz, hogy Verstappen világbajnok lehessen, hiszen amennyiben nem tartja fel körökön át Lewis Hamiltont, a verseny végi biztonsági autós fázisnál a Mercedesnek elegendő előnye lett volna ahhoz, hogy a hétszeres világbajnok autóján is kereket cseréljen, és így Hamilton ugyanolyan gumikon jóval nagyobb eséllyel védekezhette volna ki holland riválisa támadását az utolsó körben.

Sergio Pérez, Red Bull, Lewis Hamilton, Mercedes, Abu-dzabi Nagydíj, 2021
Pérez nagy szolgálatot tett Verstappennek a 2021-es Abu-dzabi Nagydíjon Fotó: Lars Baron/Getty Images/Red Bull Content Pool

Miután Pérez rendkívül jól kezdte a tavalyi évet, és jóval közelebb került Verstappenhez, a Monacói Nagydíj után a Red Bull bejelentette, hogy 2024 végéig meghosszabbítja a szerződését. Ezután viszont az RB18-as szezon közbeni fejlesztésével párhuzamosan Pérez teljesítménye fokozatosan kezdett visszaesni, és végül a pontverseny második helyét sem tudta megszerezni azzal az autóval, amellyel Verstappen rekordot jelentő 15 versenyt nyert.

Mindennek tetejébe Brazíliában kibukott, hogy Pérez minden bizonnyal szabotálta a Monacói Nagydíj időmérőjét, hogy így toljon ki Verstappennel, aminek kapcsán sokan megkérdőjelezték a versenyzőpáros jövőbeli együttműködésének hosszát. Helmut Marko, a Red Bull osztrák tanácsadója pedig most az egyik nyilatkozatában elejtett egy félmondatot, ami arra utal, hogy az energiaitalos csapat előbb-utóbb mindenképpen lecseréli a most 33 éves mexikóit, és az Alpha Tauri valamelyik jelenlegi pilótáját ülteti be Verstappen mellé.

Ezért nehéz elhinni Péreznek, hogy nem akarta elcsalni a monacói időmérőt

„Ahhoz, hogy valaki jelölt legyen a Red Bull Racingnél, elképesztően jól kell teljesítenie. Bizonyítaniuk kell, ha a Forma-1-ben akarnak maradni” – nyilatkozta a 79 esztendős szakember a Motorspot-Total.com-nak azzal kapcsolatban, hogy milyenek Cunoda Juki és Nyck de Vries esélyei Pérez leváltására.

A lényeges mondat azonban ezután jött, Marko ugyanis kijelentette, hogy a két pilóta közül „a jobbiknak valószínűleg lesz esélye [a Red Bullhoz kerülni].”

Marko ugyanakkor leszögezte azt is, hogy jelenleg nem akarják leváltani Pérezt, mert „túlélt két idényt Verstappen mellett, és nagyon jól”, valamint „fejlődött, jól beilleszkedett a csapatba, jobban összeszokott Verstappennel és keményebben is dolgozik, mindenek felett pedig részben maga mögött hagyta a gyengeségeit az időmérőkön.”

Ám kérdés, hogy a Red Bull meddig engedheti meg magának, hogy a második számú versenyzője rendre 150-200 ponttal kevesebbet szerezzen Verstappennél, hiszen egy szorosabb idényben ennek döntő jelentősége lehet a konstruktőri pontversenyben. Illetve, továbbra sincs mindenki meggyőződve arról, hogy Verstappenben nem hagyott-e kitörölhetetlen nyomokat a tavalyi monacói eset.

Nyck de Vries, Max Verstappen, Jos Verstappen, Japán Nagydíj
De Vries Max, illetve Jos Verstappennel  Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

De Vries lehet az ideális jelölt

Nem nehéz látni, hogy a tavalyi Olasz Nagydíjon szenzációs bemutatkozást produkáló, az F1-ben 27 évesen bemutatkozó, az idén februárban 28. életévét betöltő Nyck de Vries miért került fel hirtelen a Red Bull radarjára, és miért igazolták le az Alpha Taurihoz. A Formula E világbajnok ugyanis baráti kapcsolatot ápol Max Verstappennel, így adott esetben remek jelölt lehetne Pérez utódjának.

Egyelőre azonban nem indul jól a korábbi Mercedes-tartalék idénye, ami nagyban az Alpha Tauri pocsék 2023-as autójának köszönhető. Ám ettől még a holland Bahreinben Cunodától is elmaradt (Szaúd-Arábiában is, de szombaton motorcsere miatt a teljes harmadik szabadedzést ki kellett hagynia, így várható volt, hogy az időmérőn nem lesz a topon).

„Jelenleg rendben kell tennie a teljesítményét, mert Bahreinben Jukival egy szinten volt az első szektorban, de túl sokat veszített a másodikban és a versenyen. Most fel kell zárkóznia” – küldött egy kis figyelmeztetést Marko az Alpha Tauri versenyzője felé.

Nyck de Vries, Alpha Tauri, Szaúd-arábiai Nagydíj
De Vries egyelőre küszködik az Alpha Taurival  Fotó: Lars Baron/Getty Images/Red Bull Content Pool

Franz Tost csapatfőnök a dzsiddai hétvége pénteki sajtótájékoztatóján ugyanakkor elmondta: „Nyck fel fog javulni, ha jó autót kap, akkor ott lesz. Ha újonc vagy a Forma-1-ben, még nehezebb dolgod van, ha az autó megnehezíti az életedet. Versenyképes autóval könnyű [egyből] jól teljesíteni. Meg vagyok győződve róla, hogy Nyck-nek javulni fog a teljesítménye, és jó versenyei lesznek.”

Alighanem Sergio Pérez az egyik, aki nem szeretné látni ezt, hiszen Marko szavai alapján a Red Bull legkésőbb 2024 végén akkor is megköszönheti a szolgálatait, ha feljebb zárkózik Verstappenre, és folyamatosan szállítja a második helyeket, a holland pilóta kiesése vagy problémája esetén pedig a győzelmet.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss