2024. április 26. 17:56

KezdőlapF1Ismét káosz volt a Ferrarinál, saját csapattársa hátráltatta Leclerc-t

Ismét káosz volt a Ferrarinál, saját csapattársa hátráltatta Leclerc-t

-

A Ferrari ismét nem húzott jót Charles Leclerc-rel az Ausztrál Nagydíj időmérőjén, a monacói pilótát csapattársa, Carlos Sainz is hátráltatta. A 25 éves versenyző ezt meg is jegyezte a rádióban, ugyanakkor később önkritikát is gyakorolt, és a versenyt illetően optimista maradt.

Azok után, hogy a szezon első két hétvégéjén legalább az időmérőn ott volt a Red Bull közelében, az Ausztrál Nagydíj kvalifikációja csalódást keltően alakult Charles Leclerc számára. A monacói versenyző mindössze a hetedik helyet szerezte meg, 637 ezreddel lemaradva a pole-ból induló Max Verstappen mögött. Mint kiderült, ez részben a Ferrari, részben az ő hibája volt.

Nem áprilisi tréfa: a Mercedes az első sorban, betlizett az egyik Red Bull a melbourne-i időmérőn

Az első körök után Leclerc még a hatodik pozíciót foglalta el, és bár utána javított, elég keveset faragott az idejéből, így eggyel visszaesett. A Ferrari pilótáját a többieknél korábban engedték ki, mert tartottak az esőtől, amely végül nem érkezett meg. Ennek az lett az eredménye, hogy egyrészt nem tudta kellően felmelegíteni a gumikat, másrészt sok autó mellett el kellett mennie, többek között csapattársa, Carlos Sainz mellett is.

„Sz*r kör, nem volt bemelegítő kör, az eső nem jött meg – értékelte az időmérő végét Leclerc a rádióban. – Nagyon köszönöm Carlosnak a szélárnyékot! Kaptam egy kis sebességet, az mindig jó.” Az üzenet második fele elsőre pozitívnak tűnik, de Leclerc szarkasztikusan mondta mindezt, hiszen ezen a pályán inkább hoz, mint visz a szélárnyék. Bár a felvételeket megnézve nem tűnt úgy, hogy Sainz különösebben feltartotta volna őt az első szektorban, könnyen lehet, hogy belülről érezte a turbulens levegő kellemetlen hatását. A 25 éves versenyző kijelentette, hogy majd megbeszélik a dolgot.

„A Q1-ben és a Q2-ben egyértelműen nem vezettem jól, nem állt össze minden, szóval ez az én hibám volt – nyilatkozta Leclerc. – A Q3-ban egy kicsit jobban éreztem magam az autóban, eléggé magabiztos voltam azt illetően, hogy mindent össze tudok rakni. Sajnos nem tudom, mi történt a Q3 második körében, talán félreértés volt Carlosszal, de az egész első szektorban mögötte voltam, ami nem volt jó. Az eligazításon beszélni fogunk erről, hogy megpróbáljunk javítani ezeken a helyzeteken.”

Ahogyan az az első mondatából is kiderült, Leclerc nem csak a Ferrarit, illetve csapattársát hibáztatta a rosszul sikerült időmérőért. „Őszintén szólva úgy érzem, elég versenyképesek vagyunk, egyszerűen nem állt össze minden – fogalmazott. – A Q3 első köre kicsit az én hibám is volt, hiszen ott mindent össze kell rakni, bármilyen kört is fut az ember. Szóval igen, a kommunikációt optimalizálhattuk volna jobban, de én sem végeztem túl jó munkát.”

A Ferrari nem kezdte jól az idei évet, a Szaúd-arábiai Nagydíj különösen nagy pofon volt számukra, hiszen mindössze a negyedik helyet foglalták el az erősorrendben. Leclerc azonban úgy gondolja, hogy azóta sikerült előrelépniük az SF-23-assal, csak éppen nem tudták kihozni a benne rejlő potenciált. Ugyanakkor reméli, hogy a futam más lesz ebből a szempontból.

Forma-1, Charles Leclerc, Ferrari, Ausztrál Nagydíj 2023, péntek
Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

„Dzsiddához képest jobb az érzet – jelentette ki. – Ma sem vagyok különösebben elégedett azzal, ahogyan vezettem. Nem esnék pánikba, szerintem két-három tizedet [hagytam benne]. Egyszerűen jobban kellett volna vezetnem, és szerintem az autó nem volt annyira rossz, érzetre egészen jó volt. Szóval holnap meglátjuk, hogy javítottunk-e rajta. Azt hiszem, a hétvégi változtatások egy része a versenytempó javítására irányult. Ez talán valamelyest ártott a kiszámíthatóságnak a futamon, de remélhetőleg látunk majd pozitív jeleket.

Hogy milyen a Ferrari versenytempója ezen a hétvégén, arra egyelőre nem igazán kaptunk választ, ahogyan a többiek esetében sem, hiszen a második szabadedzés nagy részét elmosta az eső. Leclerc számára is nagy kérdőjel, hogy mikét fognak teljesíteni a futamon, ugyanakkor azon pár kör alapján, amelyet ilyen körülmények között futott, optimistán várja az idény harmadik viadalát.

Friss