2024. március 28. 09:55

KezdőlapF1Majdnem belehalt élete leghülyébb ötletébe, de ennek köszönheti feleségét a Mercedes főnöke...

Majdnem belehalt élete leghülyébb ötletébe, de ennek köszönheti feleségét a Mercedes főnöke (videó)

-

A Mercedes csapatfőnöke 14 évvel ezelőtt szenvedett óriási balesetet a hírhedt Nordschleifén, miközben körrekordot hajszolt. Az osztrák üzletember túlélte a komoly következményekkel járó esést.

A hétvégén volt a 14. évfordulója annak a balesetnek, amelyben Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke kis híján megölte magát. A korábban autóversenyzéssel is kacérkodó osztrák üzletember 2009. április 15-én, egy Porsche 911 RSR volánja mögött rugaszkodott neki a hírhedt Nordschleifénak, hogy GT-rekordot döntsön, de a félelmetes Fuchsröhre kanyarban 300 km/h-nál defektet kapott, és csak a csodával határos módon élte túl az ezt követő találkozást az acél védőkorláttal.

Wolff korábban elemelte a gázt a lejtőből emelkedőbe átmenő törésben, de mivel 7 perc alatti kört akart futni, ezúttal a padlón tartotta a jobbost. „A mai GT3-as autókban az a kanyar könnyedén padlógázas, de akkoriban, abban az autóban nem volt az. Igazán ki kellett raknod a tökeidet a műszerfalra… így mondják az angolban? Össze kellett szorítani a farpofáidat és elkötelezned magad” – nyilatkozta 2020-ban az ESPN-nek.

A jobb hátsó gumi kidurranására azonban egyetlen autóversenyzőnek sem lett volna ellenszere. A Porsche egyetlen pillanat alatt 180 fokot pördült, 27 g-s erővel a korlátnak csapódott – amitől egyet kivéve az összes, pilótaülést tartó csavar kiszakadt a helyéről –, majd felborult, és még 250 méteren át csúszva verődött ide-oda a korlátok között.

Wolff óriási szerencséje az volt, hogy megúszta a fák közé csapódást, ebben az esetben ugyanis szinte biztosan meghalt volna.

A rekordkísérlet köre (a baleset 2:30-tól látható):

Mivel nem versenyhétvégén történt az eset, a beavatkozók akkor szereztek tudomást róla, amikor a pályán levő másik autó, egy Audi R8 GT3 pilótája odaért, és rádiózott a törmeléktengert látva. Mivel Wolff nem emlékszik a bukás után történtekre, az egyetlen épen maradt fedélzeti kamera felvételeinek vizsgálatából rekonstruálták, hogy mi történt ezután: Wolff kiszállt, levette a kesztyűit, átmászott a védőkorláton és eszméletlenül összeesett.

Amikor a mentősök odaértek, sehol nem találták a pilótát, majd észrevették, hogy az osztrák a korlát túloldalán fekszik sisakkal a fején. Miután magához tért, kórházba szállították, súlyos agyrázkódás tüneteit produkálta, míg az egyik szemgolyója befelé mutatott.

Lauda idióta ötletnek nevezte

Wolff először 1994-ben versenyzett a Nordschleifén, és rögtön kategóriagyőzelmet ért el, majd miután átnyergelt az üzleti életbe, és lett elég pénze ahhoz, hogy hobbiból versenyezzen, úgy érezte, lezáratlan ügye van a pályával. „Elkezdtem tervezni, hogy elindulok a 2009-es 24 órás versenyen egy topautóban. Ennek felkészüléseként valakinek pedig az az ötlete támadt, hogy próbáljam meg megdönteni a GT-autók körrekordját. Én pedig úgy voltam vele, hogy ez jó ötlet, szeretem a kihívásokat.”

Embed from Getty Images

Wolff 2002-ben, Silverstone-ban egy Porsche volánja mögött 

Az év elején a legendás Sabine Schmitz tartotta ezt a rekordot 7:07-tel, aminél akkoriban csak Stefan Bellof 1983-as nürburgringi 1000 km-s verseny időmérőjén egy Porsche 956-tal elért 6:11-es, valamint Niki Lauda 1975-ös F1-es időmérőn – egy hosszabb nyomvonalon – futott 6:58-as ideje volt gyorsabb.

Wolff még Laudát, a volt feleségének nagybátyját is megkérdezte, mit szól a rekordkísérlethez, de a háromszoros világbajnok simán csak idiótának nevezte őt, mondván, senkit nem érdekel, hogy mi a körrekord a Nordschleifén. Wolffot azonban nagyon is érdekelte, úgyhogy nekivágott.

„Fantasztikus autónk volt, egy olyan felturbózott GT3-as Porsche. Odamentünk, és az első perctől fogva imádtam vezetni ott ezt az őrülten gyors kocsit. Van egy hupli, amit Schwedenkreuz-nak hívnak, én pedig 285 km/h-s sebességnél pörgettem ki rajta a kerekeket, mert az autó elemelkedett az úttól.”

„A hátsó egyenesben, a Döttinger Höhében, ahol manapság 260-265 km/h-val mennek [egy modern GT3-as autóval], van egy törés a híd alatt, ami általában simán padlógázas, de úgy egész más volt, hogy az ember 315-tel érkezett meg oda. Hirtelen egy kicsit több lett egy sima törésnél, de abban az autóban így is könnyedén padlógázas volt.”

Toto Wolff: Pilótaként büszkén viseltem a Red Bull színeit

Az autó viselkedése azonban nem volt rendben. „Amint elkezdtünk gyorsabb köröket menni, úgy éreztem, hogy nem stabil a kocsi hátulja. Próbáltunk rájönni, hogy mi az oka, mert úgy éreztem, hogy gond van a hátsó felfüggesztéssel, és mintha az autót túlságosan a hátulja irányítaná. Nem túlkormányzottság volt ez, de olyan érzés volt, mintha a kocsi nem egyenesen menne.”

„Mindent leellenőriztünk, de nem találtunk semmit. Aztán futottunk egy tesztkört, mielőtt mindent a maximumra tekerünk volna, és a tesztkör 7:03 lett.”

Ez már új GT-rekordnak számított, de Wolffnak eltökélt szándéka volt bemenni 7 perc alá.

„Ismét úgy éreztem, hogy valami nincs rendben az autóval, de csak egy menet volt hátra, és már hozzászoktam, hogy így vezessem, ezért azt mondtuk, hogy gyerünk, csináljuk! Úgyhogy nekivágtam, és a fedélzeti kamerán látszik, hogy már a kör elején volt egy nagy ellenkormányzásom. Azt gondoltam, hogy ez furcsa, de tovább nyomtam. Nagyjából egy perccel a kör kezdete után láttam a kijelzőn, hogy már 5 másodperccel gyorsabb vagyok, mint a legutóbbi köröm, úgyhogy kinézett egy 6:40-es idő. Az nagyon gyors.”

„Mentem át a pálya akkori egyik legkeményebb szakaszán, az egyik legfélelmetesebb kanyaron, a Fuchsröhrén. A mai autókkal a korlátozókkal, a leszorítóerővel és tapadásszinttel ez egy padlógázas rész 260-nal, de akkor nem volt az, mert az én autóm 290-nel száguldott a lejtőn.”

„A tesztkörök során nem nyomtam padlóig a gázt, de ebben a körben igen. A fedélzeti kamerán is látszik, hogy nem emeltem el. De aztán a kompresszióban elszállt a hátsó gumi.”

„Túléltem, túléltem!” – a Mercedes csapatfőnöke elvitte egy körre Pep Guardiolát (videó)

„Annyira gyorsan történt [ą baleset], pontosan emlékszem, hogy 289 km/h-val csapódtam neki először a korlátnak, ami elképesztő tempó egy becsapódáshoz. Emlékszem, arra gondoltam, »ez meg mi?« Aztán többé nem gondolkoztam, csak reménykedtem, hogy a pályán maradok, és nem repülők át a korláton.”

„Mintha évekbe telt volna, mire megáll az autó. Nem tudtam, hogy fejjel lefelé vagyok-e, vagy talpon, de megkönnyebbültem, amikor megálltam. Aztán a videón is látszik, hogy kicsatolom magam, de erre már nem emlékszem, ahogy arra sem, hogy átugrom a korláton. Semmire. Csak az emberek, akik megtaláltak, mesélték el, hogy mit láttak. A többi fedélzeti kamera pedig megsemmisült az első becsapódástól.”

A baleset után az üzletembert ugyanabba a kórházba szállították, ahová Niki Laudát az 1976-os balesete után. „Az út alatt jöttem rá, hogy valószínűleg abba kell hagynom ezeket a dolgokat, mert nehezen éreztem a lábaimat, és komoly agyrázkódást szenvedtem. Adenauban MRI-gépbe tettek, én pedig megkérdeztem, hogy »rendben van a gerincem?«, mire a nővér közölte, hogy ő ezt nem mondhatja meg. Az volt a legrosszabb 15 perc, míg vártam az orvosra, hogy megérkezzen, és elmondja, hogy rendben van-e a gerincem.”

Brutális rekordot állított fel a Mercedes „utcai F1-es autója” a Zöld Pokolban (videó)

Az orvosok ezután egy frankfurti idegsebészeti klinikára akarták szállítani, de a magánorvosa jobbnak látta, ha Bécsbe viszik, és ott kezd el foglalkozni vele egy specialista. A helikopter 10 ezer láb alatt repült vele, mert aggódtak a koponyaűri nyomása miatt. A szaglását és az ízérzékelését hat hónapra elveszítette, egy ideig pedig lefeküdni sem tudott, mert forogni kezdett vele a világ, ezért egy hónapig felülve aludt.

Végül teljesen felépült, de úgy döntött, hogy többet nem tér vissza a Nordschleiféra. „Imádom ezt a pályát, és semmit sem bánok, de amikor ismét találkoztam Nikivel, aki korábban azt mondta, hogy idióta dolog a rekordkísérlet, ültünk a vacsoránál, ő pedig csak egyszerűen közölte, hogy »én megmondtam.«

Wolff pedig már csak azért sem bán semmit, mert a feleségét, Susie Wolffot is ennek köszönheti, akkoriban ugyanis 49%-os tulajdonosa volt a Mercedes DTM-programját működtető HWA-nak. Amikor pedig a balesetének híre eljutott a Spanyolországban tesztelő versenyzőkhöz, ők úgy döntöttek, hogy Susie Stoddartnak kéne felhívnia a főnököt.

Jack Wollf, Susie Wolff, Toto Wolff
Toto és Susie Wolff közös gyermekükkel, Jack-kel  Fotó: Daimler

„Paul di Resta, Gary Paffett és az egész bagázs ott volt, és amikor hallották, hogy elég súlyos balesetet szenvedtem a Nordschleifén, úgy döntöttek, hogy Susie-nak kellene felhívnia. Úgy felhívott, és azt mondta, »Minden rendben? Baleseted volt?« Ez volt a románcunk kezdete” – idézte fel Wolff, aki 2 évvel később feleségül vette Susie-t.

Az osztrák üzletember tavaly ismét visszaemlékezett az esetre, élete leghülyébb ötletének nevezve azt:

Kis híján halálos balesetét idézte fel a Mercedes csapatfőnöke – „Életem leghülyébb ötlete volt”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss