back to top
2024. május 07. 07:10

KezdőlapF1Nagy bajba kerülhet az FIA elnöke - a Mercedes volt alkalmazottja is...

Nagy bajba kerülhet az FIA elnöke – a Mercedes volt alkalmazottja is szexuális zaklatással vádolja

-

A brit média egyik jeles képviselője egy cikkében zaklatással és szexizmussal vádolja Mohammed bin Szulajmot, az FIA elnökét. Egy konkrét, azóta távozott női alkalmazottat meg is nevez, ám az érintett nem kívánt reagálni az értesülésekre.

Az év elején Mohammed bin Szulajm elnöknek rengeteg botránnyal kellett szembenéznie, volt olyan hét, amikor szinte minden nap érkezett valamilyen hír, amely negatív színben tüntette fel őt akár szakmailag, akár emberileg. Amióta a Forma-1-et illetően háttérbe vonult, elcsendesedtek a hírek körülötte, egészen mostanáig. A brit sajtó ugyanis súlyos vádakkal illette őt.

Egészen konkrétan a The Telegraph-ról van szó, amely cikkében azt állítja, hogy az Egyesült Arab Emírségekből származó szakember szexistán viselkedett, és zaklatott másokkal. Egy konkrét női alkalmazottat meg is neveztek Shaila-Ann Rao személyében, aki korábban azzal került be a hírekbe, hogy a Mercedestől érkezett az FIA-hoz, és sokan összeférhetetlenséggel, sőt, csalással vádolták őt, illetve a szervezetet. Vélhetően ennek következtében 2022 decemberében távozott a szövetségtől.

Távozik az FIA-tól a Mercedes csalással vádolt korábbi embere

A brit lap egy általa írt levélre hivatkozik, amelyben Rao „számos olyan szexista viselkedésről” számol be a távozása előtti időszakból. Ezzel kapcsolatban azonban soha nem indult vizsgálat. A lap munkatársai az FIA alkalmazottjainak, a választott tisztségviselőknek, a Motorsport Világtanács tagjainak, valamint a sportfelügyelőknek egy részét is megkérdezték, akik szexista és zaklató szándékú viselkedésről számoltak be az elnök részéről.

A cikkben hozzáteszik, hogy szemtanúk látták, ahogyan Bin Szulajm kiabál Raóval az F1-es paddockban, és úgy hivatkozik rá, hogy „az a nő”. A feltételezett áldozatot megkeresték az ügyben, de ő nem kívánt reagálni az ügyre. Az FIA szóvivője azonban megtette ezt, bár ebből semmilyen konkrét információt nem lehet megtudni, ami mindig gyanúra ad okot.

„Shaila-Ann Rao 2022. június 1-től ideiglenesen kinevezett igazgató volt az FIA-nál, majd átmenetileg a motorsportért felelős főtitkár lett – kezdte. – 2022 novemberében mindkét fél úgy döntött, hogy távozik ebből a pozícióból. Kölcsönös titoktartási feltételekről állapodtak meg, ahogyan az az üzleti életben szokás. Egyik fél sem fordult az FIA Etikai Bizottságához.”

Bin Szulajm nem először keveredik szexizmussal kapcsolatos ügybe, olyannyira, hogy ténykérdés, hogy bő 20 évvel ezelőtt vállalhatatlan megjegyzéseket tett személyes blogján még pilótaként. Akkor úgy fogalmazott, hogy „nem szeretem azokat a nőket, akik azt gondolják, hogy okosabbak a férfiaknál, mert nem azok”. Miután ezt kiszúrták, az FIA leszögezte, hogy ezek a mondatok nem tükrözik a 61 éves szakember mai álláspontját.

Újabb botrány: szexizmussal vádolják az FIA elnökét

Friss