2024. április 26. 04:18

KezdőlapF1Verstappen tényleg korán visszavonulhat? – a holland pilóta válaszolt

Verstappen tényleg korán visszavonulhat? – a holland pilóta válaszolt

-

Max Verstappen tisztázta azon megnyilvánulását, miszerint ha a Forma-1 tovább módosít a sprintfutamokra vonatkozó szabályokon, akkor hamar visszavonulhat. A címvédő kijelentette, jelenleg nincsenek motivációs gondjai, de abban is biztos, hogy ez egyszer meg fog változni.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Forma-1 már a mostani, bakui hétvégére változtatott a sprintfutamra vonatkozó szabályokon. Ennek legfontosabb elemeként a pénteki időmérő a vasárnapi futam rajtrácsát határozza meg, míg szombaton délelőtt egy másik kvalifikációt, egy ún. shootoutot rendeznek, ahol kiderül, hogy milyen sorrendben vágnak neki a sprintversenynek. Ennélfogva a szombati napnak szinte semmilyen hatása nincs a másnapi viadalra.

Jönnek az őrült roncsderbik és káoszfutamok az F1 új lebonyolításával?

Sokan örülnek a módosításnak, hiszen ezzel kiesik a szinte mindenki által értelmetlennek és unalmasnak tartott második szabadedzés. Max Verstappen azonban még Melbourne-ben kijelentette, hogy ha újabb és újabb változások jönnek, akkor ő aligha fog sokáig maradni. A címvédő az Azeri Nagydíj hétvégéje előtt tisztázta ezt a megjegyzését.

Elüldözhetik Verstappent az F1-ből a folyamatos változtatások

„Mindig azt mondtam, hogy ha nem is lesz több sprint, ha folyamatosan bővítjük a naptárat, és az egész hétvége ilyen hosszú lesz, akkor az ember egy ponton megkérdőjelezi, hogy megéri-e – nyilatkozta. – Szeretek versenyezni, szeretek nyerni, tudom, hogy a fizetés… az embernek jó élete van, de vajon tényleg jó ez az élet? Előfordul, hogy az ember eljut pályafutásának azon pontjára, amikor mást akar csinálni.”

Verstappen már korábban is belengette, hogy meglepően hamar távozhat a Forma-1-ből, és nem kizárt, hogy a jelenlegi az utolsó szerződése a sportágban. Főnöke, a Red Bullt irányító Christian Horner ennek kapcsán elmondta, a maga részéről biztos benne, hogy pilótájából nem lesz Fernando Alonso, azaz nem fog 40 éves koráig az F1-ben versenyezni. Az érintett hangsúlyozta, hogy jelenleg nincsenek motivációs gondjai, de később alighanem lesznek.

„2028 végéig van szerződésem, aztán ezt felülvizsgáljuk – szögezte le. – Úgy érzem, hogy ha ez már túl sok lesz, akkor ideje váltani. Az embernek mindig beszélgetnie kell magával, meg kell vizsgálnia magát. »Még mindig motivált vagy?« Jelenleg ez egyértelműen így van, de biztosan eljön majd az a pont, amikor más dolgokat is szeretnék majd csinálni. Ez a kívülállók számára néha nagyon furcsán hangzik. A Forma-1-ben vagyok, nyerek. Vélhetően én is ugyanezt mondtam volna, amikor az ő helyükben voltam, de amikor az ember benne van, akkor ez nem mindig az, aminek látszik, vagy amit mások gondolnak. Igen, ez nagyszerű, csodálatos, és sok mindent meg lehet tenni, de bizonyos dolgoknak mindig van egy határa.”

A versenyzőként hat F1-es futamgyőzelemig jutó, jelenleg a német Sky Sports szakértőjeként dolgozó Ralf Schumacher nemrég kerek-perec kijelentette, hogy ha Verstappennek nem tetszik az irány, akkor el lehet mennie. A Red Bull pilótája azonban hangsúlyozta, megérti, hogy bizonyos emberek más nézőpontból vizsgálják a helyzetet, mint ő.

Ha nem tetszik, el lehet menni – azonnali visszavonulásra szólította fel Verstappent a világbajnok

„Én versenyzési szempontból nézem, az F1 üzleti szempontból, és persze megértem, hogy a sprintfutamok kicsit izgalmasabbak – fogalmazott. – Aztán viszont versenyzési oldalról nézem, és általában a sprinten az első kör izgalmas, pár ütközés itt-ott, némi kár, de a verseny során elég világos képet kapunk arról, hogy mi történik, ki a leggyorsabb, így azt is tisztán látjuk, hogy mi lesz másnap. Valószínűleg ez valamelyest elveszi a reflektorfényt a főfutamtól, amelynek szerintem különleges eseménynek kellene lennie.”

Nyilvánvaló, hogy Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója, illetve a sportág teljes vezetése a bevételeket akarja maximalizálni, és Verstappen szerint az ebből származó eltérő látásmódokkal semmi gond nincsen. „Mindenkinek joga van a saját véleményéhez – hangsúlyozta. – Amit én helyesnek tartok, azzal néha mások nem értenek egyet. Amit én a tiszta versenyzéssel kapcsolatban jónak gondolok, az néha más, mint amikor az ember egy vállalkozást vezet. Ez pusztán véleménykülönbség.”

Friss