2024. április 23. 22:59

KezdőlapF1Soha nem láthatjuk már a legdurvább fotót Senna balesetéről

Soha nem láthatjuk már a legdurvább fotót Senna balesetéről

-

A nagy részét egy széfben őrzik, egy képet pedig megsemmisítettek abból a fotósorozatból, amelyet Ayrton Senna közeli barátja készített a háromszoros világbajnok 29 évvel ezelőtt történt halálos balesete után. Angelo Orsi a végzetes imolai nap végén előhívta a képeket, és rögtön tudta, hogy azok soha nem jelenhetnek meg.

Alighanem milliók retinájába égett bele az a képsor, ahogy Ayrton Senna citromsárga sisakja 1994. május 1-jén egy kicsit megbillen a Tamburello-kanyar bukóterében álló Williams roncsában, majd nem mozdul többet. Ezután élő adásban nézhettük végig, ahogy az orvosok reménytelen küzdelmet folytatnak a háromszoros világbajnok életéért, akinek a jobb szeme fölött egy felfüggesztésdarab fúrta át a sisakját, és állt bele a fejébe.

Szerencsére a közeli felvételektől azért tartózkodott a rendező, és többnyire a helikopter kamerájának képeit közvetítette (mai szemmel nézve még ez is soknak tűnik, hiszen manapság hasonló esetben semmilyen képet nem kapnánk a mentés helyszínéről), de azokból is tökéletesen átjött, hogy óriási a baj.

„Nem tehettünk semmit” – ezt élte át a Senna életéért küzdő olasz orvos 29 éve Imolában

Az újságok címlapján másnap pedig meglehetősen durva fotókkal tudatták a világgal, hogy a háromszoros világbajnok brazil belehalt a San Marinó-i Nagydíjon elszenvedett sérüléseibe. Láthattuk az összetört roncsot, körülötte a felfordulással, ami a mentés alatt keletkezett, vagy azt, ahogy Sennát beteszik a pályára leszálló mentőhelikopterbe. A 34 esztendős világsztárról azonban – hálistennek – nem hoztak le olyan fotót, amin vérző fejjel ül a roncsban, vagy fekszik a földön. És nem azért, mert nem volt ilyen fénykép.

Angelo Orsi, egy olasz fotós ugyanis szinte azonnal ott termett a baleset mellett és folyamatosan fényképezett. Így ő lett az egyetlen, akinek voltak fotói arról, ahogy Senna sisak nélkül ül az autóban, a fejéből pedig ömlik a vér. Az olasz Autosprint képszerkesztőjeként Orsi nemhogy jól ismerte Sennát, de az évek során szoros barátságot alakított ki a brazil pilótával, így mondhatni sorsszerű volt, hogy pont ő fényképezte le életének utolsó pillanatait.

Embed from Getty Images

Senna az őt ellátó orvosok gyűrűjében 

Tom Rubython, The Life of Senna című könyve alapján Orsi fotókat készített arról, ahogy Senna mozdulatlanul ül az összetört Williamsben, majd arról is, ahogy leveszik a sisakját (Sid Watkins professzor számára ekkor rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy Senna menthetetlen), illetve arról is, ahogy a már a földre fektetett versenyző életéért küzdenek. Hogy mennyire felkavaróak lehettek a képek, azt mindenki el tudja képzelni az alapján, hogy Senna 4,5 liter vért veszített a sérült artériája miatt.

Miután 18 óra 37 perckor a sportág egyik legnagyobb alakja elhunyt, Orsi éjfél körül visszatért az Autosprint szerkesztőségébe, hogy előhívja a képeket. Azonnal látta, hogy ezek a fotók valószínűleg soha sehol nem fognak megjelenni. Ezután értesítette a Senna-családot a képek létezéséről, a brazil pilóta családtagjain, valamint akkori barátnőjén és persze Orsin kívül pedig soha senki nem látta azokat.

Ilyen volt nézőként átélni az Ayrton Senna halálával végződő imolai fekete hétvégét

A család rögtön arra kérte a fotóst, hogy soha ne publikálja vagy tegye nyilvánossá a képeket, amit Orsi tiszteletben is tartott. A The Life of Senna könyvben leírtak szerint a képek egy széfben vannak, a leginkább felkavaró felvételt, amely közelről, sisak nélkül ábrázolja Sennát, pedig Orsi kérésére az Autosprint megsemmisített. A többi fotóért eközben pedig hatalmas összegeket, egyes források szerint több mint 100 ezer dollárt is ajánlottak, ám Orsi az Autosprint vezetésével egyetértésben kivétel nélkül elutasította ezeket az ajánlatokat.

Friss