2024. április 20. 04:17

KezdőlapF1A Ferrari versenyzőjét is megdöbbentette az, ami Grosjean kigyulladt autójából maradt

A Ferrari versenyzőjét is megdöbbentette az, ami Grosjean kigyulladt autójából maradt

-

Carlos Sainz Jr. ellátogatott a madridi F1-es múzeumba, ahol többek között a Romain Grosjean horrorbalesetéből maradt roncsot is kiállítják. A spanyol pilóta szerint ez mindenkit emlékeztet arra, hogy mennyire veszélyes sportágat űznek.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, nemrég Forma-1-es tematikájú múzeum nyílt Madridban F1 Exhibition néven. A látogatók itt ízelítőt kapnak a sportág történelméről, a legendás pilótákról, csapatokról, illetve párviadalokról, de a versenyzés technikai részébe is betekinthetnek, mint ahogyan abba is, hogy mit hozhat a jövő ezen a téren.

Többek között itt állítják ki Romain Grosjean utolsó F1-es autóját, pontosabban azt, ami maradt belőle, miután a bahreini horrorbukásban kigyulladt. Nemrég Carlos Sainz Jr. Testközelből láthatta a roncsot, hiszen ő is ellátogatott a múzeumba, amely egyébként július 16-ig lesz nyitva. Nem véletlen, hogy a spanyol versenyző ezt emelte ki a túráról.

„A legmegdöbbentőbb rész természetesen Romain Grosjean leégett kasztnija – nyilatkozta a Ferrari versenyzője. – Ez nagyszerű figyelmeztetés arra, hogy minden biztonsági intézkedés ellenére mennyire veszélyes tud lenni ez a sportág. Egyúttal arra is emlékeztet, hogy mi, pilóták mit teszünk kockára minden alkalommal, amikor versenyzünk.”

Ide kell utaznia annak, aki megnézné az F1-es autót, amiben Grosjean majdnem meghalt

Mint ismert, Grosjean a 2020-as Bahreini Nagydíjon szenvedte el az utóbbi évtizedek leglátványosabb balesetét. A francia pilóta önhibájából ütközött Danyiil Kvjattal, aminek következtében hatalmas sebességgel csapódott a szalagkorlátba, amely az erőhatások következtében szétnyílt, és ha nincs a glória, lényegében lefejezte volna a Haas pilótáját.

Azonban messze nem ez volt az egyetlen veszély, amely leselkedett rá, hiszen az autó kettétört, az üzemanyagtartály pedig megsérült, így az egész autó lángolni kezdett. Grosjeannak ki kellett szabadítania magát annak érdekében, hogy ne égjen halálra, ami nagy erőfeszítések árán, de sikerült neki. Végül 28 másodpercet töltött a lángok között, ehhez képest viszonylag olcsón megúszta: a bal bokája kificamodott, emellett a kézfejein szenvedett égési sérüléseket.

Az akkor 34 éves versenyzőnek ez volt az utolsó futama, hiszen a szezon utolsó két fordulójára nem tudott visszatérni, utána pedig egyébként is távoznia kellett a Haastól. A Mercedes 2021-ben meg akarta neki adni a lehetőséget, hogy tesztelhesse az autót, illetve a Francia Nagydíj előtt menjen néhány bemutatókört, ám a versenynaptár átvariálása miatt erre nem volt lehetőség. Bár a felek arra tettek utalást, hogy ezt be akarják pótolni, erre egyelőre nem került sor, így Grosjeannak a tűz maradt az utolsó emléke pályán lévő F1-es kocsiból. A francia versenyző harmadik szezonját tölti az IndyCarban, futamot még nem nyert, de legutóbb Long Beachen és a Barber Motorsports Parkban is második lett, így négy fordulót követően az ötödik helyen áll az összetettben.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss