2024. április 27. 01:42

KezdőlapF1A versenypálya helyett a közúton volt gyors, de nem bánta meg tettét...

A versenypálya helyett a közúton volt gyors, de nem bánta meg tettét az F1 korábbi fenegyereke

-

Juan Pablo Montoyát napra pontosan 20 éve kapták gyorshajtáson, aminek következtében pénzbírságot kellett fizetnie, és bevonták a jogosítványát Franciaországban. A kolumbiai pilóta azonban nem tanúsított megbánást.

Juan Pablo Montoya csalódást keltően kezdte a 2003-as szezont. A Williams akkori pilótája ugyan második helyen ért célba az Ausztrál Nagydíjon, a következő két futamon nem szerzett pontot, majd Imolában a negyedik, míg Barcelonában a hetedik helyen ért célba. Öt forduló után így csak 15 ponttal rendelkezett, 17-tel lemaradva a listavezető Kimi Räikkönentől, és 13-mal a címvédő Michael Schumachertől.

A kolumbiai pilóta ráadásul a közúton sem teljesített jól, vagy ha úgy tetszik, túlságosan is jól teljesített. Az akkor 27 éves versenyző éppen 20 éve monacói otthonába tartott hazafelé feleségével a francia Riviérán, amikor Le Muy és Fréjus között a rendőrök motorral üldözőbe vették BMW X5-ösét. Montoya ráadásul nem is állt meg azonnal, de később aztán ezt megtette.

Mint kiderült, 204 km/h-s sebességgel hajtott, miközben a francia autópályákon csupán 130 volt a limit. Ennek következtében helyszíni bírságra ítélték, egészen pontosan 1200 eurót, azaz akkori árfolyamon közel 300 ezer forintot kellett kifizetnie. Ezt meg is tette, majd átadta a volánt feleségének, Connie Freydellnek, ám későbbi megnyilvánulása alapján nem bánta meg tettét.

Embed from Getty Images

Montoya feleségével utazott, amikor lekapcsolták gyorshajtás miatt

„Ki nem megy kétszázzal azokon az autópályákon? – tette fel a költői kérdést. – Ez az autó gond nélkül megy kétszáznegyven kilométer per órával. Óvatosan hajtottam. Connie és én beszélgettünk, és azt mondta, hogy menjek egyenletes [sebességgel], mert lehet, hogy rendőrök lesznek, ezért csak kétszáz kilométer per órával mentem. Mindenesetre, miután fizettem a rendőrnek, átadtam [a volánt] Connie-nak, és mondtam, hogy vezessen.”

Montoyát végül eltiltották a vezetéstől, legalábbis ami Franciaország területét illeti, de persze ez a versenyzői engedélyére semmilyen hatással nem volt. Ügyét a frejusi bíróságon tárgyalták, ahol megígérte a bírónak, hogy a jövőben „példamutatóan fog viselkedni” a közutakon. Ezt alighanem be is tartotta, hiszen azóta nem keveredett hasonló ügybe.

Érdekesség, hogy akkoriban a Williams pilótái nem bírtak magukkal a közutakon, hiszen a csapat másik versenyzője, Ralf Schumacher szűk fél évvel korábban, 2002 decemberében keveredett hasonló ügybe. A német pilótát Ausztriában kapcsolták le gyorshajtás miatt, és az őt igazoltató rendőr elsőre nem is akarta elhinni, hogy ki ül az autóban.

Így “találkozott” Ralf Schumacher Arnold Schwarzeneggerrel – 20 éve történt a zseniális eset

Vélhetően nincs összefüggés a kettő között, de tény, hogy Montoya szezonja ezután gyökeres fordulatot vett. Spielbergben ugyan kiesett, de utána zsinórban nyolcszor dobogóra állhatott, és ebből kétszer győzni is tudott. Három futammal a vége előtt, a Magyar Nagydíj után mindössze egyetlen pont hátránya volt Schumacherrel szemben, de a hajrá nem sikerült jól neki, így végül nemcsak a Ferrari versenyzője, hanem Räikkönen is előtte végzett.

Friss