2024. április 28. 11:29

KezdőlapF1Az F1-es mezőnyre is hatással volt a spái halálos baleset, Stroll nem...

Az F1-es mezőnyre is hatással volt a spái halálos baleset, Stroll nem is akart másról beszélni

-

A Forma-1-es pilóták közül többen is kifejezték sajnálatukat a spái halálos baleset kapcsán. Max Verstappen és Fernando Alonso másokkal együtt változásokat követel, míg Lance Stroll kiemelte, hogy négy hét múlva a Forma-1-es mezőny is ellátogat a veszélyes helyszínre.

Bár a Forma-1 ezen a hétvégén Ausztriában szerepel, a szombati nap legjelentősebb eseménye Spa-Francorchamps-ban, a Regionális Formula Európa-bajnokság második futamán történt az autósport világában. Az ok szomorú, ugyanis egy 18 éves holland pilóta, Dilano van’t Hoff halálos balesetet szenvedett a Kemmel-egyenes legelején.

Újabb tragédia Spában – 18 éves tehetség halt meg

Az MP Motorsport versenyzője megpördült a nedves pályán, majd a rossz látási viszonyok miatt Adam Fitzgerald nem látta őt, és belerohant az autójába. A hír természetesen a Forma-1 mezőnyéhez is eljutott, és a sprintfutam után többek között ez is téma volt. Max Verstappen úgy véli, tenni kell valamit az ilyen esetek ellen.

„Elképesztően szomorú – nyilatkozta a sprintversenyt követő sajtótájékoztatón, amelyen a Rallycafe.hu is részt vett. – Persze nem ismertem személyesen, de egy holland pilóta volt, akinek ugyanaz volt az álma, mint nekünk: be akart kerülni a Forma-1-be. Hihetetlenül szomorú az egész család, a csapat és a motorsport számára. Elég sok embert ismerek onnan. Mindenképpen meg kell vizsgálnunk az ilyen helyzeteket. Könnyű a pályára fogni, de szerintem azt is figyelembe kell venni, hogy mennyire volt nedves, meg ilyesmi. A jövőre nézve mindenképpen meg kell néznünk, hogy mit tehetünk a pilóták jobb védelme érdekében, mert úgy vélem, ez szükségtelen volt.”

Verstappen mellett a mezőny másik kétszeres F1-es világbajnoka, Fernando Alonso is megszólalt a témában. A 41 éves pilóta elsősorban az időjárási körülményeket okolta a történtekért, hiszen emiatt voltak rosszak a látási viszonyok. Az Aston Martin versenyzője egyúttal az óvatos versenyirányításra panaszkodó szurkolóknak is odaszúrt egy kicsit.

„Ezt nem engedhetjük meg magunknak – fogalmazott a leintés után, többek között a Rallycafe.hu-nak. – A mostani kell hogy legyen az utolsó alkalom, amikor ilyen történt. Nem tudom, hogy a pályával, a sebességgel vagy a látási viszonyokkal van-e a gond, de a legfőbb probléma talán az utóbbi. Nem arról van szó, hogy ne tudnánk versenyezni esős körülmények között, nem ezért van a sok piros zászló és halasztás, ami miatt a rajongók bosszankodnak. Az együléses versenyautók egyszerűen ma már így működnek: a látási viszonyok annyira leromlanak, hogy egyes pályákon bizonyos sebesség felett egyszerűen már nem tudunk vezetni. Nem hiszem, hogy magával Spával lenne a probléma, mert ha ilyen körülmények között Monzában kerülne egy autó a pálya közepére, azt sem vennénk észre időben.”

Alonso csapattársa, Lance Stroll a negyedik helyen végzett a sprinten, ami kifejezetten jó eredménynek számít, ennek ellenére nem akart a Spielbergben történtekről beszélni. A háromszoros dobogós sokkal fontosabbnak tartotta kihangsúlyozni, hogy négy hét múlva a Forma-1, illetve a betétsorozatok mezőnye is Spába látogat, és egy ilyen baleset bármelyik szériában előfordulhat.

„A nap történése nem a mi versenyünk volt, hiszen elveszítettünk egy fiatal versenyzőt Spában – kezdte. – Nem helyes, hogy ez megtörténhetett, és meg kell változtatnunk azt a kanyart, mert öt éven belül két fiatal tehetséget is elveszítettünk ott. Át kell alakítani a kanyart, mert pár héten belül mi is ott fogunk versenyezni. Sohasem élvezetes átmenni azon a kanyaron. Minden egyes alkalommal, amikor ott áthaladunk, kockára tesszük az életünket. Csinálniuk kell valamit, mert pár hét múlva megint a tűzzel fognak játszani, és itt nem is csak rólunk van szó, hanem az F2-es és F3-as gyerekekről, meg mindenkiről, aki átmegy azon a kanyaron.”

„Ha visszamehetnék arra a napra, megtenném” – három éve halt meg Anthoine Hubert

Stroll a 2019-es spái hétvége Forma-2-es főversenyén történtekre utalt, amelyben Anthoine Hubert életét vesztette. A francia pilóta a Raidillonban falnak csapódott, majd autója visszapattant a pályára, és Juan Manuel Correa telibe találta. A futamon a jelenleg az AlphaTaurinál versenyző Nyck de Vries is ott volt, aki szintén változásokat szeretne.

„Nem akarok felette ítélkezni, mert nem láttam, mi történt, és nem is akarom látni – jelentette ki. – Azt viszont tudom, hogy a körülmények igencsak szélsőségesek voltak. Mindig kritizálják a rendszer működését, hogy a sportág [vezetése] túlóvatoskodja az ilyen helyzeteket, de láthatjuk, hogy nem szórakozásból csinálják. Ez az eset is megmutatta, hogy komoly veszélyeket tartogatnak ezek a körülmények, és komolyan kell vennünk a pálya állapotát. Talán el kellene gondolkodnunk azon, hogy mit lehetne még tenni az ilyen történések jövőbeli elkerülése érdekében.”

Bár Pierre Gasly 2019-ben már bőven a Forma-1-ben versenyzett, mégis közeli érintettje volt Hubert tragédiájának, hiszen jó barátságban voltak egymással. Nem véletlen, hogy az Alpine versenyzőjének a szűk négy évvel ezelőtti baleset jutott eszébe, de nemcsak ezek a képek rémlettek fel benne, hanem saját példával is tudott szolgálni.

„Mindez egy nagyon szomorú dolgot, az Anthoine-nal történt pár évvel ezelőtti esetet idézi fel bennünk – mondta. – A sportágnak nem szabadna olyan helyzetbe kerülnie, amelyben fiatal tehetségeket veszíthet el. Egyértelműen át kell tekintenünk, hogy pontosan mi is okozta ezt, gondoskodva arról, hogy a jövőben ne fordulhasson elő ilyen. Elég volt abból, hogy ilyen módon veszítünk el tehetségeket! Ez eszembe juttat néhány olyan helyzetet is, amikor kisebb kategóriákban versenyezve én is hasonló körülmények között vezettem, és hogy őszinte legyek, előfordult, hogy komoly veszélyben éreztem magam a rossz látási viszonyok miatt. Persze az autóversenyzés mindig is veszélyes marad a nagy sebességek miatt, de mégis vizsgálatra van szükség a sportágunk jövője érdekében.”

Friss