2024. május 01. 13:53

KezdőlapF1Az F1 és az új vezér nyomására hozna Verstappen nyakára egy másik...

Az F1 és az új vezér nyomására hozna Verstappen nyakára egy másik sztárpilótát a Red Bull?

-

Sajtóértesülések szerint a Forma–1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media próbálja meggyőzni a nagycsapatokat, hogy két élpilótát foglalkoztassanak. A Red Bull pedig állítólag nemrég megkereste Charles Leclerc-t.

Kedden bejelentették, hogy Nyck de Vries távozik az AlphaTauritól, helyét pedig Daniel Ricciardo veszi át a szezon végéig. Mindez közvetlenül csak a faeinzai istállót érinti, de közvetetten a Red Bullra is hatással lehet. Az ausztrál versenyző ugyanis aligha ült volna be a konstruktőri tabella utolsó helyezettjének autójába, ha nem lenne reális esélye arra, hogy jó teljesítmény esetén jövőre átveheti Sergio Pérez helyét a Red Bullnál.

Ez tehát a rövid távú terv, vagy legalábbis amire logikusan lehet következtetni. Akármelyikük is lesz Max Verstappen csapattársa 2024-ben nem valószínű, hogy egy-két hétvégét leszámítva meg tudná szorongatni a címvédőt. A holland pilóta élete formájában versenyez, és a Pérezzel való összevetést hétvégéről hétvégére látjuk, ami pedig Ricciardót illeti, a 34 éves versenyző ugyan korábban közel volt hozzá, de Verstappen teljesítménye azóta csak javult, míg ő teljesen megsemmisült a McLarennél.

Persze a Red Bullnak ez is megéri, ahogyan az összes csapatnak, amelyik ennyire dominál. Sőt, sportszakmailag még akkor sem feltétlenül indokolt két olyan pilótával nekivágni egy szezonnak, akik egyaránt vitathatatlanul a legfelső polcra tartoznak, ha egy vagy több másik csapattal kell megvívni a bajnoki címért. Ekkor ugyanis a két versenyző egymástól veszi el a pontokat, ennek pedig az lehet a vége, ami a McLarennel történt 2007-ben, és amitől a Red Bull sem járt messze 2010-ben.

Ricciardo visszatérése egyértelmű üzenet Péreznek, akire más is veszélyt jelenthet

Mindezek ellenére a Red Bull felé több irányból is érkezik a nyomás, hogy 2025-re egy jóval versenyképesebb pilótát igazoljanak Verstappen mellé. Az egyik ilyen irány az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media, ahol felismerték, hogy egy 2021-hez hasonló szezon viszonylag ritkán jön össze, és egy csapat szinte mindig ki fog emelkedni. A Formu1a.uno pedig arról ír, hogy éppen ezért arra próbálják ösztökélni az élcsapatokat, hogy két sztárversenyzőt foglalkoztassanak, és akkor el lehet kerülni a mostanihoz hasonló helyzeteket, amikor nemcsak az autó emelkedik ki a mezőnyből, hanem az egyik pilóta sokkal magasabb szintet képvisel a másiknál, és teljesen unalomba fullad a bajnokság.

Emellett ráadásul az elmúlt időszakban a Red Bull vezetésében is változott a felállás és ezáltal a szemléletmód. Dietrich Mateschitz cégalapító tavalyi halála után Oliver Mintzlaff lett a Red Bull sportért felelős vezérigazgatója, így az F1-es projektet is ő felügyeli. A német üzletembernek pedig mindenképpen az a szándéka, hogy szakítson a hagyományokkal, és a Red Bull ne elsődlegesen z AlphaTauriból válogasson, hanem a csapatvezetők szabadabban körbenézhessenek a piacon. Ezzel párhuzamosan egyébként állítólag rövidebb pórázra akarja fogni Helmut Markót, a bikások tanácsadóját.

Ennek szellemében pedig már tettek is lépéseket, és két sztárversenyzővel is tárgyaltak a 2025-ös idényre vonatkozóan. Az egyikük Lando Norris volt, akit az osztrák szakember nemrég méltatott is, a másikuk pedig Charles Leclerc, akivel május végén folytattak megbeszéléseket. A McLaren pilótájának 2025-ben, a monacói versenyzőnek egy évvel korábban jár le a jelenlegi szerződése, így utóbbi vélhetően könnyebben lenne mozdítható.

A Red Bull mellett ráadásul sajtóinformációk szerint az Aston Martin is megkörnyékezte őt, miközben a Ferrari hosszú évek óta nem képes neki olyan autót nyújtani, amellyel az év végéig lehet harcolni a bajnoki címért. Nem véletlen, hogy Frédéric Vasseur, a maranellói alakulat csapatfőnöke az ötszörös F1-es futamgyőztes szerződésének meghosszabbítását tartja prioritásnak, hiszen mindkét ajánlat csábító lehet számára. Igaz, ezzel Carlos Sainz valamelyest háttérbe szorult, és elképzelhető, hogy ez az oka a mostanában tett élesebb hangvételű nyilatkozatainak.

Friss