2024. április 29. 17:53

KezdőlapF1Micsoda meglepetés: Ayrton Senna utolsó McLarenjét vezette Sebastian Vettel (videó)

Micsoda meglepetés: Ayrton Senna utolsó McLarenjét vezette Sebastian Vettel (videó)

-

Daniel Ricciardo mellett váratlanul Sebastian Vettel is feltűnt a keddi silverstone-i teszten. A négyszeres világbajnok a McLaren MP4/8-ast, Ayrton Senna utolsó futamgyőztes autóját hajtotta meg.

A keddi nap legnagyobb port kavaró bejelentése Daniel Ricciardo visszatérése volt: az ausztrál pilóta a soron következő Magyar Nagydíjtól átveszi Nyck de Vries helyét az AlphaTaurinál. A 34 éves versenyző a döntés nyilvánosságra hozatalának napján komoly munkát végzett a Red Bullnak, hiszen részt vett a silverstone-i gumiteszt első napján.

Először vezetett idén a visszatérő Ricciardo, tempója lenyűgözte a Red Bullt

Ahogyan az ilyenkor általában lenni szokott, a Pirelli tesztjén nem csak egyetlen csapat vesz részt. Ez most sem volt másképp, hiszen a bikások mellett a Haas és a Williams is ott volt az eseményen. Ám a legnagyobb szenzációt nem ők és még csak nem is Ricciardo jelentette, hanem egy váratlan vendég, aki tulajdonképpen egy nyaralás közepén pattant F1-es autóba.

Ő pedig nem más, mint Sebastian Vettel. A 36 éves versenyző tavaly intett búcsút a Forma–1-nek, és egyelőre nincs is szó a visszatéréséről. Ennek megfelelően nem is valamelyik csapat mostani autóját vezette, hanem egy annál jóval régebbi darabot: a négyszeres világbajnok egy McLaren MP4/8-as volánja mögé ült be pár kör erejéig.

A wokingi istálló az 1993-as idényben használta ezt az autót, amelyet Ayrton Senna, valamint Michael Andretti, majd az utolsó három futamon Mika Häkkinen vezetett. A néhai háromszoros világbajnok öt futamgyőzelmet szerzett, és Alain Prost mögött a második helyen végzett az összetettben. Mint később tragikus módon kiderült, a brazil pilóta ebben az autóban érte el élete utolsó F1-es diadalát a szezonzáró Ausztrál Nagydíjon.

A beszámolók szerint Vettel éppen a nyaralását tölti, és családjával egy lakókocsival utazza körbe az Egyesült Királyságot. Megjelenése ugyan némileg váratlan, de mégsem teljesen meglepő, hiszen a hét második felében szintén vezetni fogja ezt az autót. Egészen konkrétan a csütörtöktől vasárnapig esedékes Goodwoodi Sebességfesztiválon lesz jelenése.

Vettel ismét F1-es autóban – Mansell és Senna egykori autóját fogja vezetni

Ez a McLaren egyébként a német pilóta saját gyűjteményéhez tartozik, ahogyan az a Williams FW14B is, amelyet szintén meg fog hajtani. Vettel köztudottan rajong a Forma–1 történelméért, ám ugyanolyan elkötelezettséggel hirdeti a környezettudatosságot, ennek megfelelően mindkét autó fenntartható üzemanyaggal működik.

Friss