2024. május 03. 07:23

KezdőlapF1Rali- és F1-világbajnok is száguldozott a Sennáról elnevezett utcai McLarennel (videó)

Rali- és F1-világbajnok is száguldozott a Sennáról elnevezett utcai McLarennel (videó)

-

Mika Häkkinen és Kalle Rovanperä is vezethette a McLaren Ayrton Sennáról elnevezett utcai hiperautóját. A kétszeres F1-es világbajnok és a WRC címvédője egyaránt élvezte a száguldást, ahogyan David Coulthard is, aki utasként szintén kipróbálhatta a kocsit.

Ahogyan arról beszámoltunk, Kalle Rovanperä nemrég raliautóval száguldozott a Szardínia Rally helyszínén, miközben Mika Häkkinen, illetve David Coulthard ült mellette. A finn expilóta halálra rémült, de egykori csapattársa sem volt teljesen nyugodt az út során. Nos, elkészült az Unibet által gyártott videósorozat második része, ahol ugyanez a három ember volt a főszerepben, de a terep és a gép is teljesen más volt.

Mika Häkkinen csukott szemmel rettegett a ralivilágbajnok mellett (videó)

A helyszín továbbra is Szardínia volt, amiből arra lehet következtetni, hogy a forgatás nagyjából ugyanakkor zajlott. Coulthard ezúttal nem Häkkinent vette fel a G-osztályú Mercedesszel, hanem Rovanperä-t, aki egy hotelből kisétálva szállt be az autóba. A koncepció hasonló volt, mint legutóbb, a rali-világbajnokság tavalyi győztese (elvileg) nem tudta, hogy hova viszik, és mire számíthat.

Az út során arról beszélgettek, hogy Rovanperä-nak mennyi pihenője lesz a közeljövőben, amire azt mondta, hogy a fordulók között driftversenyeken is részt vesz, de az biztos, hogy a golfozásra fog időt szakítani. Aztán megérkeztek a helyszínre, amely az Autodromo di Mores, egy kisebb autó- és motorversenyeknek otthont adó pálya.

Häkkinen először nem jelent meg, és Rovanperä látszólag már kételkedni kezdett abban, hogy egyáltalán ott van-e. Aztán előkerült, méghozzá nem is akárhogyan: egy fekete autóval gurult ki a garázsból, és megtett néhány kört a Mercedes körül. Ez a kocsi pedig nem volt más, mint a McLaren Senna, az Ayrton Sennáról elnevezett utcai hiperautó. Ami a legfontosabb paramétereit illeti, a gép 4 literes, V8-as, ikerturbós motorral rendelkezik, a maximális teljesítménye 789 lóerő, a végsebessége 335 km/h, 100 km/h-ra pedig 2,8 másodperc alatt gyorsul fel.

A kétszeres F1-es világbajnok aztán kiszállt a kocsiból, és lepacsizott az újonnan érkezőkkel. Az 54 éves expilóta ezúttal sem hazudtolta meg magát, és sokat viccelődött. Például akkor, amikor Coulthard magyarázta Rovanperä-nak, hogy az autót minden idők egyik legnagyobb pilótája után nevezték el, majd miután kimondta Senna nevét, egykori csapattársa megjegyezte, hogy „azt hittem, az én nevemet fogod mondani”.

A menetrend az volt, hogy előbb Häkkinen, majd Rovanperä vezeti a kocsit, de a finn exversenyző már ekkor felhívta a fiatal pilóta figyelmét, hogy itt nem kell oldalra csúszni. Az észt pilóta azzal vágott vissza, hogy miután beültek az autóba, megkérte a 20-szoros F1-es futamgyőztest, hogy finoman vezessen, mert „ne felejtsd el, hogy már visszavonultál”.

Láthatóan mindketten élvezték a száguldást, Häkkinen kérdésére Rovanperä kijelentette, hogy „hihetetlenül jól megy. Miután a kétszeres világbajnok visszatért, az észt versenyző ült a volán mögé, mellé pedig Coulthard. A WRC címvédője ebben a pozícióban is le volt nyűgözve, Häkkinen pedig közölte vele, hogy felejtse el a Lamborghinit. Korábbi csapattársa annyit tett hozzá, hogy a kényelem és a teljesítmény miatt is szereti ezt a modellt, amely »az utakon fegyver«.

A videósorozatnak még nincs vége, ugyanis Coulthard közölte, hogy legközelebb Ibizára viszi el a párost, de hogy pontosan mit fognak csinálni, arról nem beszélt. Arról viszont igen, hogy a mostani élmény után csak egy hideg sörre vágyik, és ennek a társaságában szívesen kitárgyalná Häkkinennel, hogy régen mennyire gyorsak voltak.

Friss