2023. december 07. 15:18
KezdőlapF1Versenyzés helyett iskolába megy a pilóta, aki nélkül Hamilton nyolcszoros világbajnok lenne

Versenyzés helyett iskolába megy a pilóta, aki nélkül Hamilton nyolcszoros világbajnok lenne

-

Meglepő bejelentést tett a közösségi médiában az idén eddig semmit sem posztoló, F1-es pályafutásának tavalyi lezárása után a nyilvánosság elől teljesen eltűnő Nicholas Latifi, és közölte, hogy miután az idei évben tudatos döntés nyomán nem versenyzett sehol, a folytatásban sem fog, ugyanis inkább tanulni szeretne, és megcélozza a mesterdiplomát.

Nicholas Latifi 2020 és 2022 között 61 versenyt húzott le a Williamsnél különösebb sikerek nélkül, hiszen az előbbi két évben George Russell-lel, majd tavaly Alex Albonnal sem tudta felvenni a versenyt, így a grove-iak végül leváltották az amerikai Logan Sargeant-re. Évtizedek múltán Latifi nevének említése kapcsán pedig szinte biztosan nem a 2021-es Magyar Nagydíjon elért 7. helye (a Hungaroringen szerzett először pontot az F1-ben) fog beugrani, hanem az, hogy a 2021-es szezonzáró hajrájában a falhoz csapta az autóját, ami miatt beküldték a biztonsági autót, majd az újraindítás után Max Verstappen elcsente a világbajnoki címet Lewis Hamiltontól.

Latifi az eset után számtalan halálos fenyegetést kapott, ami természetesen elfogadhatatlan, és arról sem ő tehet, hogy Michael Masi versenyigazgató nem a szabályokat követve járt el, de az akkor is tény, hogy a kanadai neve összeforrt a 2021-es világbajnoki címmel, maradandót pedig nem alkotott, így nem tudta mivel elhomályosítani pályafutásának ezt az epizódját. Mindeközben azért persze olyan gyöngyszemeket is köszönhetünk neki, minthogy a 2022-es Japán Nagydíj szabadedzésén eltévedt, amit azért egy lezárt versenypályán kevesen mondhatnak el magukról.

Megmosolyogató képsorok: Latifi eltévedt a pályán, majd az autójára fogta (videó)

És talán még a mostani bejelentés miatt is fennmarad majd Latifi neve az utókornak, hiszen a 2019-es Forma-2-es szezon ezüstérmese olyasmire szánta rá magát, amire egy ex-F1-es pilóta igencsak ritkán.

„Hello, mindenki! Tudom, hogy az idén meglehetősen csendes voltam a közösségi médiában (a bejelentés előtti posztja 2022. decemberében került ki arról, hogy köszönetet mondott a Williamsnek – a szerk.) Számtalan üzenetet kaptam a szurkolóimtól világszerte, amelyekben azt kérdezték, hogy mivel foglalkozom és mik a jövőbeli terveim. Most van néhány hírem, amit szeretnék megosztani mindannyiótokkal” – kezdte posztját Latifi.

„Az idén nagyon hamar eldöntöttem, hogy 2023-ra nem lesznek a versenyzéssel kapcsolatos terveim. Furcsa volt kiesni abból a rutinból, amiben az életem több mint felét töltöttem. Tudva, hogy az idén nem ülök majd versenyautóban, elkezdtem gondolkozni azon, hogy mi lehet a következő fejezet a számomra, akár köze van a versenyzéshez, akár valami teljesen más. Úgy döntöttem, hogy a közeli jövőben időt akarok szakítani rá, hogy más útra lépjek és más ösvényre fókuszáljak.”

Nicholas Latifi, Williams, Abu-dzabi Nagydíj
Utolsó F1-es futama előtt, Abu-Dzabiban  Fotó: Williams Racing

„Miközben felnőttem, mindig is nagyon érdekelt az üzleti világ (apja, Michael Latifi milliárdos üzletember – a szerk.), és mindig is azt mondtam, hogy ezt tanultam volna az egyetemen, ha nem kezdtem volna el versenyezni. Ennek tudatában, valamint tudva, hogy szünetet tartok a versenyzésben, úgy döntöttem, hogy MBA-végzettséget szerzek (Master of Business Administration, nemzetközileg elismert diplomát adó gazdasági vezető képzés a felsőoktatásban – a szerk.), és olyasmire koncentrálok, ami átformálhatja életem következő szakaszát. Mindig is fontolgattam, hogy a versenyzői pályafutásom után megcsinálom az MBA-t, még akkor is, ha az a késői 30-as, korai 40-es éveimre esik.”

„Miután az év elején meghoztam a döntést, hogy ezt akarom, üzleti főiskolák feltérképezésének szenteltem az időmet, megnézve, hogy melyik illene a legjobban hozzám, illetve jelentkezést készítettem és tanultam a GMAT-vizsgára (Graduate Management Admission Test), ami egy teszt, amit a legtöbb üzleti iskola megkövetel a jelentkezés mellett. Ez nem volt könnyű folyamat, hónapokat vett igénybe. Bárki, aki jelentkezett már üzleti főiskolára, tudja, hogy milyen nehéz tud lenni ez.”

„A folyamat elindítását követő 5 hónapos utazás után örömmel jelenthetem ki, hogy elfogadták a jelentkezésemet a London Business Schoolba, amelyet az idén augusztusban kezdek.”

London Business School
Ide fog járni Latifi  Fotó: Wikimedia Commons

„Ez a döntés sokaknak meglepő lehet, hiszen az átállás egy másik versenysorozatba tűnhetett a legkézenfekvőbbnek. Ugyanakkor tudtam, hogy előbb-utóbb eljön a versenyzés utáni életem, és úgy döntöttem, hogy ez megfelelő idő arra, hogy felkészüljek erre. Ez nem feltétlenül jelent végső búcsút a versenyzés világától, a versenyzés 13 éves korom óta az életem részét képezte, és továbbra is elképesztően nagy szenvedéllyel viseltetek iránta. Ebben a szezonban eddig az összes F1-es versenyt megnéztem! Viszont úgy éreztem, az idei évben eljött a megfelelő idő arra, hogy felfedezzek és kövessek más utakat az életemben.”

„Nagyon várom már ezt a következő kalandot, és szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki mostanáig támogatta a karrieremet. Remélem, a jövőben is számíthatok a támogatásotokra, miközben időt szakítok arra, hogy más utat járjak.”

Ez a fejlemény nem mellesleg egyben azt is elárulta, hogy Latifinek van egyetemi diplomája, hiszen anélkül nem mehetne mesterképzésre. Hogy a London Business School által megkövetelt minimum két éves szakmai gyakorlatra mikor tett szert (vélhetően semmikor), azt nem részletezte, mint ahogy azzal kapcsolatban is nagy a homály, hogy hol és mikor diplomázott le. Mindenesetre az biztos, hogy van diplomája, mint ahogyan az is, hogy ősztől ismét helyet foglal az iskolapadban.

Friss