2024. május 04. 08:38

KezdőlapF1Már most eldőlt, hogy Leclerc marad-e a Ferrarinál?

Már most eldőlt, hogy Leclerc marad-e a Ferrarinál?

-

Sajtóértesülések szerint Charles Leclerc meghosszabbította a 2024-ben lejáró szerződését a Ferrarinál. Carlos Sainz esetében azonban ugyanez nem történt meg, és édesapja állítólag több csapatnál is körülnézett.

Charles Leclerc jelenlegi szerződése 2024-ben jár le, így jövőre még biztosan marad a Ferrarinál. Ami viszont az azt követő éveket illeti, egyelőre nem tudni, hogy marad Maranellóban, vagy esetleg más csapatnál próbálja ki magát. A színfalak mögött azonban állítólag már eldőlt a jövője, és egy ideig nem fog felmerülni, hogy eligazol-e máshova.

A monacói pilóta nem titkolt célja, hogy a Ferrarival legyen világbajnok, és bár a tavalyi idény elején úgy tűnt, hogy ez sikerülhet neki, mostanra kijelenthető, hogy több mint egy éve aratta eddigi utolsó futamgyőzelmét. A Scuderia már rengetegszer hagyta cserben őt a gyenge autóval, a rossz megbízhatósággal, vagy éppen az érthetetlen stratégiai döntésekkel, és néha Leclerc-en is látszik a frusztráltság, hiába próbálja palástolni.

Ennek ellenére időről időre leszögezi, hogy hűséges marad a Ferrarihoz. Persze nyilvánvaló, hogy mást nem igazán mondhatna, de könnyen lehet, hogy a szavakat tett is követte. A Formula Uno Analisi Tecnica értesülései szerint ugyanis a 25 éves versenyző szerződést hosszabbított az olasz alakulattal. Ennek értelmében állítólag további két évig biztosan marad, majd 2026 végén a felek döntenek arról, hogy élnek-e a hároméves opcióval.

Az F1 és az új vezér nyomására hozna Verstappen nyakára egy másik sztárpilótát a Red Bull?

Az elmúlt időszakban Leclerc-t több csapattal is összeboronálták, de csak felröppenő pletyka szintjén. Az Aston Martin abból a szempontból logikus választás lehetne, hogy alighanem első számú pilóta lenne, amennyiben Fernando Alonso helyét venné át, viszont 2025 végéig a Mercedes ügyfelei lesznek. A brackley-i istállónál viszont már nem lenne megkérdőjelezhetetlen a státusza, hiszen ez esetben vélhetően George Russell mellé érkezne. A jelenlegi erőviszonyok alapján pedig a Red Bull lenne a legkecsegtetőbb, és a bikások májusban állítólag meg is keresték Leclerc-t, de Max Verstappen mellett aligha kapná meg azt a támogatást, amelyben a Ferrarinál jelenleg részesül.

Amennyiben viszont az értesülések helytállóak, mindez tényleg csak elméleti kérdés marad. Carlos Sainz esetében viszont nem ez a helyzet: a spanyol pilótának szintén jövőre jár le a szerződése, és az olasz portál információi szerint csapattársáéhoz hasonló feltételeket szeretne kiharcolni magának. A tárgyalások jelenleg is zajlanak, ám édesapja, a kétszeres ralivilágbajnok, illetve négyszeres Dakar-győztes idősebb Carlos Sainz akcióba lendült.

A 61 éves legenda állítólag több helyen is körülnézett, és ezek közül az Alpine-t konkrétan meg is nevezték. Bár a teljesítmény tekintetében az enstone-i istálló rövid távon alighanem visszalépés lenne, ott szinte biztosan nagyobb támogatásban részesülne, mint Leclerc mellett valaha is fog. Akkor pedig pláne, ha a múlt héten távozó Otmar Szafnauer a Ferrarit tavalyig irányító Mattia Binotto érkezik csapatfőnökként, aki akkor is igyekezett egyenlő bánásmódot biztosítani versenyzőinek, amikor ez már nem feltétlenül volt indokolt.

Friss