2024. április 28. 14:43

KezdőlapF1A közelben sem voltak, mégis két másik pilóta is sokat vesztett Sainz...

A közelben sem voltak, mégis két másik pilóta is sokat vesztett Sainz és az újonc balesete miatt

-

Bár közvetlenül nem voltak érintettek, mégis George Russell és főleg Pierre Gasly rengeteget veszített a Belga Nagydíj első körös ütközése miatt. Ennek oka, hogy Oscar Piastri sérült autóját mindketten borzasztóan peches módon érték utol.

A Belga Nagydíj egyetlen balesetet, vagy inkább ütközést hozott: Carlos Sainz és Oscar Piastri rögtön a rajt után, a La Source-ban értek össze, miután előbbi a falhoz szorította a McLaren újoncát. Az ausztrál pilóta az első kört sem tudta teljesíteni, míg ellenfele próbálkozott, de z ő autója is annyira megsérült, hogy nem volt értelme folytatnia a küzdelmet.

Az tehát egyértelmű, hogy ők ketten áldozatai voltak az incidensnek, ám akadtak mások is, akik pórul jártak, ráadásul úgy, hogy az ütközés pillanatában a közelben sem voltak. Utóbbit egyedül Lewis Hamilton mondhatja el magáról, aki Sainz másik oldalán volt, és talán szélesebben is kellett fordulnia, mint amennyire tervezte, ám két riválisa nála is rosszabbul járt.

Mindezt az egykor szintén a Forma–1-ben versenyző, jelenleg az F1 TV szakértőjeként tevékenykedő Jolyon Palmer elemezte ki. A brit expilóta kiemelte, hogy miután Piastri észlelte, hogy a felfüggesztése megsérült, a pálya jobb oldaláról, vagyis az ideális ívről balra húzódott. Mindez ilyenkor indokolt és logikus lépés, de akadt, akinek ezzel nagyon keresztbe tett.

Csapattársa és az eső sem tudott Verstappen útjába állni, a 6. helyről is simán nyert Spában

Az egyikük George Russell volt, aki a nyolcadik helyen haladt, amikor láthatta, hogy honfitársa, Lando Norris még épphogy elfér Piastri mellett anélkül, hogy lendületet veszítene, neki viszont már esélye sem volt. Azonban nem kerülhette ki azonnal a 22 éves versenyzőt, ugyanis a másik oldalon többen is nagy tempóval jöttek, és egy meggondolatlan manőverrel akár nagy balesetet is okozhatott volna.

Nem volt tehát más választása, mint hogy lelassítson, és kivárja a megfelelő pillanatot az előzésre. Ezalatt azonban Fernando Alonso, Cunoda Juki és Lance Stroll is megelőzte őt, és mire el tudott menni Piastri mellett, a tizedik helyen találta magát. Végül a hatodik pozícióban ért célba, de könnyen lehet, hogy a spanyol pilótát is megelőzte volna, ha nincs az első körös incidens.

Azonban még nála is rosszabbul járt Pierre Gasly, aki talán a hétvége legnagyobb meglepetését szolgáltatta a sprintfutamon szerzett harmadik helyével. A francia pilóta a tizedik helyen fordult el a La Source-ban, és bár utána megcsúszott Alonso mellett, aminek következtében Cunoda maga mögé utasította, még mindig nem állt rosszul.

Az Alpine pilótája viszont pont az Eau Rouge előtt érte utol a McLarent, és mivel a jobb oldalon folyamatosan süvítettek el a többiek, esélye sem volt arra, hogy rögtön előzzön. A francia versenyző mellett összesen hatan mentek el ezekben a pillanatokba, vagyis visszaesett a hátsó régióba. Végül egészen a tizenegyedik pozícióig küzdötte vissza magát, így könnyen lehet, hogy a balszerencsés feltartás újabb pontszerzéstől fosztotta meg az egyszeres futamgyőztest.

Friss