2024. május 01. 09:18

KezdőlapF1Ismét szembement az F1-es csapatfőnökökkel az FIA elnöke

Ismét szembement az F1-es csapatfőnökökkel az FIA elnöke

-

Mohammed bin Szulajm kijelentette, egy amerikai és egy kínai csapatot látna legszívesebben a Forma–1-ben, amivel szembement néhány F1-es csapatfőnök álláspontjával. Az FIA elnöke kiállt a 2026-os motorszabályok mellett.

Az FIA az év elején indította el a folyamatot, melynek révén különböző formációk pályázhatnak arra, hogy új csapatként bekerüljenek a Forma–1-be. Az FIA a következő hetekben fogja kihirdetni, hogy melyik (maximum) két jelentkező kandidálását fogadja el, ám ez még nem jelenti azt, hogy be is kerülnek az F1-be, hiszen ehhez a sportág kereskedelmi jogait birtokló Liberty Mediának és a meglévő istállóknak is hozzá kell járulniuk.

Két új csapat dörömbölhet az F1 kapuján, de lehet, hogy egyik sem nyer bebocsátást

Ezen a téren jól látható az ellentét a Forma–1 és a Nemzetközi Automobil Szövetség, illetve annak elnöke között. Mohammed bin Szulajm a viharos téli időszak után sokáig nem nagyon nyilvánult meg F1-es témában, de a potenciálisan érkező új csapatok kapcsán megszólalt. Megjegyzésével pedig aligha nyerte el egyes csapatfőnökök tetszését.

„Az az álmom, hogy egy teljesen amerikai egyesült államokbeli gyári csapat legyen, és szeretnék egy gyári alakulatot látni Kínából is – nyilatkozta a Motorsport-Total.com-nak. – Mindenkinek lehet egy álma, de ez meg is valósítható. Kínában 1,4 milliárd ember él, és az utakon közlekedő elektromos járművek több mint ötven százaléka kínai [gyártású]. Ezek tények. Ez egy nagy piac.”

Ezzel szemben az F1-es csapatfőnökök közül a Ferrarit irányító Frédéric Vasseur, valamint a Mercedes első embere, Toto Wolff is kijelentette, hogy nem a jelöltek nemzetiségére kellene koncentrálni. Az osztrák üzletember többször is azt hangsúlyozta, hogy sokkal inkább a potenciális érkezők F1-hez hozzáadott értékét kellene vizsgálni.

Az FIA elnöke a 2026-os motorszabályokról is beszélt. Ezzel kapcsolatban többen is problémákat fogalmaztak meg: Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint például az autó „Frankensteinre” fog hasonlítani, míg Max Verstappen elmondta, hogy a szimulátorozás során az egyenesben kellett visszaváltania. Bin Szulajm azonban leszögezte, hogy üzleti szempontból muszáj volt meghozni azt a döntést, miszerint az elektromos rész nagyobb szerepet kap az erőforrásban.

A Mercedes főnökének van egy rossz híre Verstappen és a többi kételkedő számára

„A kínaiak komolyan veszik, ha elektromos és hibrid autókról van szó – fogalmazott. – Mondok önnek valamit: a tavaly meghozott erőforrással [kapcsolatos szabályváltoztatás] helyes volt. Ha ezt nem lépjük meg, azt hiszi, hogy az Audi jött és csatlakozott volna? Ez csak azután történt, hogy az erőforrásra [vonatkozó előírásokat] jóváhagyták, és minden csapat aláírta. A sportág érdekében tettük, és ez megnyitotta az ajtót. Jött a Honda, csatlakozott a Ford, a Porsche majd eldönti. Azt mondanám, hogy a Porsche és a Forma–1 között még mindig meleg a helyzet. Minden jó okkal történt.”

Friss