2024. május 04. 07:16

KezdőlapF1A nap, amelyen Alonso azt követelte, a McLaren szabotálja Hamilton Magyar Nagydíját

A nap, amelyen Alonso azt követelte, a McLaren szabotálja Hamilton Magyar Nagydíját

-

16 évvel ezelőtt ezen a napon rendezték a Lewis Hamilton első Hungaroringen aratott győzelmét hozó Magyar Nagydíjat, ám a színfalak mögött aznap ennél sokkal jelentősebb dolgok is történtek a mogyoródi pályán.

Ki ne emlékezne a 2007-es Magyar Nagydíj időmérő edzésének legendássá vált jelenetsorára arról, ahogyan Fernando Alonso feltartja csapattársát, Lewis Hamiltont a Q3-ban, majd megszerzi a pole pozíciót, miután a McLaren újonca lekési az utolsó gyorskörét. A sportszerűtlen megmozdulás csak válaszreakció volt egy korábbi sportszerűtlen tettre, de óriási lavinát indított el, amely kis híján az egész csapatot maga alá temette.

Alonsótól az FIA aznap éjjel elvette a pole-t és a 6. rajtkockába száműzte a spanyolt (az első helyet Hamilton örökölte), illetve kihirdette, hogy a McLaren nem szerezhet konstruktőri pontokat a 22. Magyar Nagydíjon. Ezzel azonban még korántsem volt vége az ügynek, sőt!

Volt csapata helyett Alonso mellé állt a McLaren mérnöke a 2007-es botrányok kapcsán

Alonso természetesen rendkívül igazságtalannak tartotta a történteket, hiszen Hamilton és mérnökgárdája felrúgta az időmérő előtt megbeszélteket, majd a brit pilóta felszólításra sem engedte el a kétszeres világbajnokot, aki ezután vette a saját kezébe a sorsát és tört borsot az összetettben előtte 2 ponttal vezető csapattársa orra alá.

A spanyol versenyző aztán másnap, a verseny délelőttjén felkereste Ron Dennis csapatfőnököt, és kerek-perec közölte vele, hogy amennyiben a McLaren nem szabotálja Hamilton versenyét, és fogyasztja ki az üzemanyagot a csapattársa autójából, olyan információkat oszt meg az FIA-val, amelyek új megvilágításba helyezik a júliusi Brit Nagydíjon kirobbant, de azóta elült kémbotrányt.

Hiszen miután napvilágot látott, hogy Mike Coughlan, a McLaren főtervezője 780 oldalas dokumentációt kapott a 2007-es Ferrariról a maranellóiaknál az év elején teljesítmény-fejlesztésért felelős vezetővé előléptetett Nigel Stepney-től, az FIA ejtette a vádakat a csapattal szemben, mondván Coughlan saját szakállára cselekedett, a McLaren pedig nem használta fel a főtervezője birtokába került információkat és azonnal kirúgta a szakembert.

15 éve ezen a napon: Alonso szerelőket vesztegetett, majd ráküldött egy felügyelőt a saját csapatára

Csakhogy Alonsónak olyan emailek voltak a birtokában, amelyek bizonyították, hogy a McLarennél igenis tudtak a Ferrari F2007-es dokumentációjának átadásáról, sőt, abban szereplő információkat is megvitattak a csapaton belül. Amikor a spanyol a Hungaroringen megzsarolta velük Dennist, a csapatfőnök azonnal az irodájába hívatta Martin Whitmarsh-t, a McLaren Group akkori operatív igazgatóját, egyben a McLaren Racing vezérigazgatóját, majd elismételtette Alonsóval az elhangzottakat.

Dennis ezután azonnali hatállyal meneszteni akarta Alonsót, aki így már a Magyar Nagydíjon sem ülhetett volna autóba. A Dennis jobbkezeként funkcionáló Whitmarsh egyetértett ezzel, Max Mosley, az FIA elnöke azonban lebeszélte erről a lépésről őket, Dennis ugyanis a spanyol pilótával történt találkozó után felhívta őt, hogy beszámoljon a fenyegetésről.

A verseny előtt Alonso aztán elküldte a menedzserét, Flavio Briatorét Dennishez, hogy bocsánatot kérjen a nevében, és nyerjen egy kis időt, amíg a futam után a spanyol is beszélni tud a főnökével. Dennis ekkor másodszor is felhívta Mosley-t, hogy elmondja, állítása szerint Alonso csak kitalálta az egész emailes történetet, és nincs is semmilyen ügy.

Kémfilmbe illő új részletek derültek ki az F1 valaha volt legnagyobb botrányáról

Ekkorra azonban már túl késő volt, a dominók ugyanis elkezdtek dőlni, ám valószínűleg előbb-utóbb enélkül is elkezdtek volna. Széles körben elterjedt ugyanis a nézet, hogy Dennis hívásai vezettek az újabb meghallgatáshoz, amelynek végén 100 millió dollárra büntették a McLarent és kizárták őket a 2007-es konstruktőri világbajnokságból, Mosley azonban évekkel később Andrew Bensonnak, a BBC újságírójának azt mondta, már Dennis hívása előtt tudott az emailekről, az Alonsót menedzselő Briatore ugyanis beszámolt azokról Bernie Ecclestone-nak, aki pedig Mosley-nak. Azaz az újabb meghallgatás eleve elkerülhetetlen volt, csak ezt Dennis akkor még nem tudta.

2007. augusztus 5. azonban ezzel együtt jelentős nap a kémbotrányban, illetve Alonso és a McLaren első házasságában, hiszen aznap a kétszeres világbajnok átlépett egy olyan határt, ahonnan már tényleg nem volt visszaút.

Friss