2024. április 28. 14:02

KezdőlapF1Szenzációs videót tett közzé az F1: Räikkönen már élete második futamát meg...

Szenzációs videót tett közzé az F1: Räikkönen már élete második futamát meg akarta nyerni (videó)

-

Időről időre az F1 hivatalos YouTube-csatornája közzétesz olyan összeállítást régebbi versenyekről, amelyekben az adott futam csapatrádiói szerepelnek. A minap minden korábbinál többet utaztak vissza az időben, és a 2001-es Malajziai Nagydíjról került fel egy ilyen visszatekintés.

Manapság teljesen megszokott, hogy a pilóta és csapat közötti rádiózás bárki számára teljes egészében elérhető a Forma-1-es versenyhétvégéken, legyen szó akár csak egy sima szabadedzésről. De természetesen nem mindig volt ez így, 22 évvel ezelőtt például a mindenki számára elérhető közvetítésben például még semmilyen csapatrádiózást nem játszottak be (Bernie Ecclestone saját fizetős adása, az F1 Digital már ekkor is csinált ilyet), így különösen érdekes utólag meghallgatni, hogy mi zajlott a színfalak mögött.

Az F1 hivatalos YouTube-csatornája most a 2001-es Malajziai Nagydíj kulisszái mögé kalauzolt el minket, lélegzetelállító betekintést nyújtva például abba, hogy mi játszódott le a Williams-csapatban, miközben Juan Pablo Montoya autója a rajt előtti utolsó pillanatokban makacsolta meg magát, vagy milyen fejetlenség uralkodott sok istállónál, amikor a 3. körben leszakadt az ég.

Az élményt fokozza, hogy nemcsak pilóta és mérnöke közötti rádióforgalmat hallhatunk, hanem esetenként a csapaton belüli kommunikációt is bejátsszák, sőt, még egy rövid interjúrészletet is hallhatunk a 21 éves, élete mindössze 25. autóversenyén induló Kimi Räikkönentől. A középmezőnybe tartozó Sauberrel ausztráliai bemutatkozásán rögtön pontot szerző finn a 14. rajtkockába kvalifikálta magát élete második F1-es futamára, de műszaki probléma miatt végül el sem tudott rajtolni.

Ám látva, hogy mekkora felhőszakadás tizedelte meg a mezőnyt a verseny elején, talán a szokottnál is csalódottabb lett. „Biztos örülsz, hogy most nem kell odakint lenned ebben a monszunban” – vetette fel neki a vele a bokszfalon interjút készítő riporter, mire Räikkönen azzal felelt, hogy „Nem, egyáltalán nem örülök, szeretnék a pályán lenni, mert most lenne itt az esély, hogy megnyerjem a versenyt.”

Az biztos, hogy magabiztosság terén már ekkor sem állt rosszul a Jégember…

Hogy nyerhetett-e volna, az a Ferrarik tempóját elnézve persze igencsak kérdéses, hiszen bár az özönvíz miatt életbe léptetett biztonsági autós fázis alatt hatalmas fejetlenség alakult ki a maranellóiak garázsa előtt – Rubens Barrichello 72 másodpercen át vesztegelt a szerelői gyűrűjében úgy, hogy közben Michael Schumacher ott állt mögött –, ami miatt a két vörös autó a 10. és a 11. helyre esett vissza, de Schumacher már a 16. körben az első helyért előzte Coulthardot, később pedig Barrichello is felzárkózott, bebiztosítva a Scuderia kettős győzelmét.

A videóból egyébként az is kiderül, hogy Ross Brawn, a Ferrari technikai igazgatója a végén magára vállalta a bokszutcai fiaskót. „Ok, Michael, szép volt. Bocsánat a dráma miatt, tudom, az én hibám volt. Rossz sorrendben mondtam az autókat, amikor bejöttek a bokszba. Szép volt, nagyszerű verseny.”

Schumacher erre viccesen megjegyezte, hogy „Köszönöm, kicsit unatkoztam, innom kellett volna egy csésze kávét, amíg várakoztam. De mindegy is, srácok, szép volt, köszönöm!

A teljes 7 perces videó az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:

Friss