2023. szeptember 26. 01:41
KezdőlapF1Hamilton nem akar újabb Mercedes-dominanciát, de azért reméli, már jövőre nyerhet

Hamilton nem akar újabb Mercedes-dominanciát, de azért reméli, már jövőre nyerhet

-

Lewis Hamilton szerződéshosszabbítása után kifejtette, szerinte mi tenne jót a Forma-1-nek.

A Mercedes az Olasz Nagydíj csütörtöki sajtónapján bejelentette, hogy Lewis Hamilton két éves új szerződést írt alá a csapattal, azaz legalább 2025 végéig marad, ráadásul George Russell-lel is hosszabbítottak egy évet, így a következő két szezonban változatlan felállással versenyeznek. A hétszeres világbajnok célja ezzel természetesen az, hogy ismét világbajnok legyen és megszerezze a rekordot jelentő 8. címét. Ez ugyanakkor a következő két szezonra nézve nem ígérkezik könnyűnek, hiszen nem változnak jelentősen a szabályok, ami mindig az éppen fölényben levő csapatnak, jelen esetben a Red Bullnak kedvez.

Hamilton is tisztában van vele, hogy nem fognak egyik napról a másikra ismét a vb-címért küzdő erővé válni, de természetesen reméli, hogy már 2024-ben, de legkésőbb 2025-ben felvehetik a versenyt az energiaitalos csapattal.

Hamilton úgy véli, a rossz döntés nélkül Verstappenel harcolt volna a győzelemért Hollandiában

„Nem úgy állok a jövő évhez, hogy arra gondolok, további négy évbe fog telni eljutni oda, ahol lennünk kell, de tisztában vagyok vele, hogy idő kell hozzá – nyilatkozta az FIA sajtótájékoztatóján. – Természetesen a szívemben annyira reménykedem, hogy a meghozott döntések és az irány, amelybe tartunk, ebbe a célzónába visz minket, és képessé tesz arra, hogy harcoljunk a bikákkal, közel legyünk és a pole-ért küzdjünk. De ha ez nem jövőre lesz, akkor tovább fogunk dolgozni. De a szívemben őszintén hiszem, hogy ha nem jövőre, akkor az azutáni évben. Ott leszünk.”

A Mercedes és riválisai reménykedhet benne, hogy az FIA közbelép és valamilyen módon megpróbálja lelassítani a Red Bullt, ahogyan azt már többször is láthattuk a történelem során az éppen domináló csapattal, de Hamilton egyelőre nem tud ilyen tervekről.

„Nem tudom, hogy miket javasoltak, nem hallottam semmit. Sok változást megtapasztaltunk az évek során, amelyeket azért vezettek be, hogy lelassítsanak minket (a Mercedest – a szerk.), és szerintem ez jót tett a sportnak. Ha megnézzük például 2021-et, az időmérős tempónk lenyűgöző volt. 2021 volt vagy 2020, már nem emlékszem, de amikor például elvették az időmérős motorüzemmódot, az közelebb hozta hozzánk a többieket az időmérőn.”

Hamilton úgy véli, évekkel ezelőtt azért voltak ennyire jók, mert a mérnökök „elképesztő munkát végeztek”, de ettől függetlenül nem szeretné látni, hogy a jövőben akár ők, akár más csapat dominál.

Hamiltonnal ellenben Sainzot nem zavarja, ha egy csapat dominálja a Forma-1-et

„A szurkolók szemszögéből nézve azt akarjuk látni, hogy mindannyian sokkal közelebb vagyunk egymáshoz. Az idén elég jó csatát látunk a Red Bullok mögött a Ferrarik és az Astonok között, és sokkal szorosabbnak tűnik a mezőny, mint valaha. Úgyhogy bizonyos szempontból a szabályváltozások működnek. Más területeken viszont van még teendő. Ha megnézünk egyes csapatokat, nincsenek meg ugyanazok az erőforrásaik akár a szélcsatorna, akár az emberállomány tekintetében, mint a nagy csapatoknak, akik hosszú ideig rengeteg pénzt költhettek erre. Most pedig ezek a csapatok nem tudnak felzárkózni.”

„Úgyhogy mindig van mit tenni, de szerintem a sportág nagyszerű munkát végzett. És a szurkolók miatt remélem, hogy a jövőben nem fogjuk látni, ahogy a Mercedes, a Ferrari, vagy bármely más csapat 10 éven át dominál, mert ez nem az, amit mi, pilóták, vagy a szurkolók, vagy a csapatok akarnak. Szoros versenyzést akarunk, és remélem, hogy ez egyre jobb és jobb lesz” – ecsetelte.

Friss