2024. május 02. 04:01

KezdőlapF1Ezért nem büntette meg a hazai pályán pole pozíciót szerző Ferrari pilótáit...

Ezért nem büntette meg a hazai pályán pole pozíciót szerző Ferrari pilótáit az FIA

-

Az Olasz Nagydíj időmérőjének második és harmadik szakaszában a Ferrari szurkolói aggódhattak egy esetleges büntetés miatt, de a végén megnyugodhattak, hiszen a Q1-es esetet nem vizsgálták tovább. Az FIA által közzétett dokumentumból pedig az is kiderül, hogy miért.

Örülhetnek a Ferrari szurkolói, hiszen a számukra talán legfontosabb helyszínen kedvenceik megszerezték a pole pozíciót. Az Olasz Nagydíj időmérőjén ugyanis Carlos Sainz bizonyult a leggyorsabbnak: a spanyol pilóta rendkívül szoros küzdelemben 13 ezreddel előzte meg Max Verstappent, míg a maranellóiak másik versenyzője, Charles Leclerc a harmadik lett 67 ezredes hátrányban.

A Ferrari legyőzte Verstappent és megúszta a büntetést az elképesztően szoros monzai időmérőn

A tifosi azonban csupán nem sokkal a leintés után nyugodhatott meg véglegesen, ugyanis ekkor írták ki a közvetítésben, hogy nem vizsgálják tovább a két versenyzőt. Az eset még a Q1-ben történt, ekkor az jelent meg a képernyőn, hogy mind Sainz, mind Leclerc a megengedettnél lassabban ment a kvalifikáció bizonyos szakaszában.

Ezzel adott esetben megszeghették az FIA sportszabályzatának 33.4-es cikkelyét, amely kimondja, hogy az indokolatlanul lassú, más pilótákra vagy egyéb személyekre veszélyt jelentő vezetés nem megengedett. Emellett felmerült, hogy a Nemzetközi Sportkódex 12.2.1-es cikkelyének i) pontjával, valamint a szokásos versenyigazgatói jegyzet 4.2-es cikkelyével is szembementek.

Utóbbi kimondja, hogy az időmérő alatt és után a pilótáknak minden egyes esetben 1:41 másodperc alatt kell eljutniuk a második Safety Car-vonaltól az elsőig, vagyis a bokszutca kijáratának végétől a bejáratig. A versenyzők ezt csak indokolt esetben szeghetik meg, a Ferrari esetében tehát az volt a kérdés, hogy van-e a döntéshozók számára kielégítő magyarázat.

Nos, a válasz az, hogy igen. Az FIA által közzétett dokumentumból kiderül, hogy a sportfelügyelők számára a különböző kamerákat megvizsgálva egyértelművé vált, hogy a lassítás mindkét esetben annak érdekében történt, hogy ne tartsák fel a mögöttük érkező, kivétel nélkül gyorskörön lévő négy pilótát. Ez pedig nyilvánvalóan felülírja a fentebbi előírást, vagyis teljes mértékben elfogadható indokról van szó.

Sainz tehát megtarthatja a pole pozíciót, Leclerc pedig a harmadik helyet. A 29. születésnapját pénteken ünneplő versenyző pályafutása során negyedik alkalommal indulhat az élről. Az előző három alkalomból mindössze a legelsőt váltotta futamgyőzelemre a tavaly Brit Nagydíjon, míg Spában a harmadik, Austinban pedig kiesett a korai megpördülés után.

Friss