2024. május 03. 09:26

KezdőlapF1Így bánt Michael Schumacher a fiával annak gokartos évei alatt

Így bánt Michael Schumacher a fiával annak gokartos évei alatt

-

Mick Schumacher viszonylag ritkán beszél arról, milyen volt az apjával közösen töltött idő a gokartpályákon, de a német Sky-nak most részleteket árult el arról, hogy Michael Schumacher miként próbálta terelgetni őt fiatalon.

Miután Max Verstappen megnyerte az első világbajnoki címét, ismét előtérbe kerültek róla azok a történetek, amelyek arról szóltak, hogy apja, Jos Verstappen mennyire keményen bánt vele a tinédzser évei alatt. Többek között azt a sztorit is felelevenítették, amikor az F1-ben 1994 és 2003 között versenyző egykori pilóta egy benzinkúton hagyta a fiát, miután az hibázott egy versenyen, de előtte még órákon át azzal büntette, hogy nem szólt hozzá.

Idősebb Verstappen saját elmondása szerint ez a kiemelkedő szigor teljesen tudatos volt a részéről, és annak érdekében bánt így a fiával, hogy az sikeres legyen. Persze, biztosan lett volna más út is, de azt nem lehet elvitatni tőle, hogy a célt elérte, és amennyire kívülről meg tudjuk ítélni, a kapcsolata sem ment tönkre Max-szal. Jos Verstappen nevelési módszereitől eltérően igyekezett azonban egyengetni saját fia útját Michael Schumacher, amiről fia, a Max Verstappenhez hasonlóan az F1-ig jutó, de két szezon után onnan kiszoruló Mick Schumacher beszélt a német Sky-nak.

Ezt látni kell: Mick Schumacher apja sisakjában és overáljában vezette a V8-as Mercedest (videók)

„A segítsége és tanácsai nélkül nem jutottam volna el ide [a Forma-1-be]” – mondta Mick, aki valamivel több mint 14 és fél éves koráig, egészen pontosan 2013 decemberéig számíthatott apjára, hiszen ekkor történt Michael Schumacher síbalesete. A Mercedes tartalékpilótája ezután rátért arra, hogy milyen volt vele apja a gokartpályán.

„Különböző taktikákat próbált ki. Volt, amikor próbált nagyon szigorú lenni, máskor viszont egyáltalán nem volt az. Volt néhány alkalom, amikor elgondolkodtam rajta, hogy mit is csináltam rosszul, és ezek a pillanatok segítettek előrelépni. Ez a hullámzás jó volt, mert a motorsportban sincs másként. Találkozol emberekkel, akik teljes mértékben mögötted állnak és támogatnak, de olyanokkal is, akik nem, de akkor is teljesítened kell.”

„Apa soha nem helyezett ilyen nyomást rám. Nagyszerűen ráérzett, hogy mikor kell azt mondani, »Ne is gondolj rá többet.« Apa és anya a kezdetektől fogva azt mondta, hogy ha nem akarom ezt csinálni, akkor nem kell ezt csinálnom. Ez természetesen rengeteg nyomást levett rólam.”

A Ferrari elhibázott döntése lökte a Mercedes karjaiba Schumachert – vélemény

Hogy mennyiben alakult volna másként Mick Schumacher eddigi pályafutása, ha apja végig mellette tud lenni, már soha nem tudjuk meg, de korábban Toto Wolff, Ralf Schumacher és Franz Tost is kijelentette, rengeteget számított volna a Haasnál töltött két évben Michael Schumacher jelenléte. Az AlphaTauri csapatfőnöke egyenesen odáig ment, hogy leszögezte, 100%, hogy Mick Schumacher az idén is a Forma-1-ben versenyezne, ha az apja a versenyhétvégéken a paddockból támogatta volna.

Friss