2024. május 02. 10:31

KezdőlapF1Hamilton mellett Verstappennek is odaszúrt a világbajnok, akivel kapcsolatban brutális adat került...

Hamilton mellett Verstappennek is odaszúrt a világbajnok, akivel kapcsolatban brutális adat került elő

-

Sir Jackie Stewart úgy véli, Max Verstappennek könnyebb sorozatban szállítani a világbajnoki címeket, és a mai pilóták a legtöbb szempontból jobb helyzetben vannak, mint ő és kortársai voltak.

Max Verstappen elképesztő formában van, és ennek, valamint az elmúlt évek kiváló Red Bulljainak köszönhetően sorra dönti a rekordokat, és elképesztő statisztikák kerülnek elő vele kapcsolatban. Az Olasz Nagydíjon aratott győzelme után például a statisztikák kedvelői kiszúrták, hogy a tavalyi szezon eleje óta 27 futamot nyert. Ez pontosan ugyanannyi, mint ahány győzelemmel Sir Jackie Stewart összesen rendelkezik, és egészen addig ez volt a rekord, amíg Alain Prost meg nem döntötte azt.

Véletlen egybeesés, hogy a brit legenda nemrég szólalt meg Verstappennel kapcsolatban. Stewartot arról kérdezték, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy más is felérjen a csúcsra addig, amíg a 25 éves pilóta a mezőnyben van. A háromszoros világbajnok nehezen látja a közeljövőbeli trónfosztás esélyét, de felhívta rá a figyelmet, hogy volt már olyan versenyző a történelemben, akiről sokan hasonlóan vélekedtek.

A pilóták általában a húszas éveik végéig fejlődnek – nyilatkozta a Bildnek. – Azonban, hogy őszinte legyek, Verstappennél nem látok sok lehetőséget a fejlődésre. Mindegy, hogy esik az eső, fúj a szél, vagy meleg van, Max mindenhol az abszolút maximumot hozza ki az autóból. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ő nem egy átlagos huszonöt éves. Már tizenhét éves kora óta a Forma–1-ben versenyez, és sokkal tapasztaltabb, mint a vele egykorú társai. Jelenleg nehéz elképzelni, de az emberek Lewis Hamiltonról is azt gondolták, hogy amíg aktív, senki nem fogja tudni legyőzni.”

Stewart a fent linkelt interjúban erőteljes véleményt fogalmazott meg Hamiltonról, mondván, honfitársának komoly gondjai vannak, többek között azért, mert már nem eléggé éhes a sikerre. A BRM, a Matra és a Tyrrell egykori versenyzője, még ha nem is olyan mértékben, mint a Mercedes pilótájának, de Verstappennek is odaszúrt.

Hamiltonnak „komoly problémái vannak” a Forma-1 egyik legendája szerint

Maxnak kicsit könnyebb több világbajnoki címet nyerni egymás után, mint az én időmben [volt] – fogalmazott, mire a az interjú készítője feltette a logikus kérdést, hogy miért. – Mert sokkal több verseny van. Amikor 1969-ben először lettem világbajnok, akkor még csak tizenegy nagydíjon indultunk. Idén huszonnégy versenyből áll a naptár [ebből a Kínai és az Emilia-Romagna Nagydíjat törölték – a szerk.]. Ezt a számot figyelembe véve az ember nyugodtan megengedheti magának, hogy legyen egy rossz hétvégéje, utána még mindig van esélye megnyerni a bajnoki címet. Ez azonban csak az egyik fele az igazságnak.”

Adódik a magától értetődő kérdés, hogy mi az igazságnak a másik fele. Nos, ez a kérdés el is hangzott a az interjút készítő Michel Milewski szájából, mire Stewart kontrázott, és megkérdezte, hogy hogyan lehetne leírni Verstappen, Hamilton és a többi mai F1-es versenyző munkakörét. A válasz az volt, hogy F1-es pilóták, és a 84 esztendős legenda erre le is csapott.

Pontosan – vette vissza a szót. – Egész évben csak a csapatukért versenyeznek. Akkoriban nekem még raliban, az IndyCarban, túraautó-bajnokságokban és sok más versenyen kellett vezetnem, hogy elég pénzt keressek. Míg a pilóták most évente huszonnégy futamon vezetnek, addig ez nekem hatvanöt volt, amikor a csúcson voltam. Ez azt jelentette, hogy akkoriban sokkal többet utaztunk. A rekordom az Atlanti-óceán legtöbb alkalommal való átszelését tekintve hatvanegy volt egy év alatt. Ne feledjük, akkoriban nem voltak magánrepülők, normál járatokkal repültem. Ez a legtöbb pilóta számára ma már elképzelhetetlen.”

A mai Forma–1-gyel kapcsolatban sokan felvetik problémaként, hogy a pilótáknak és a többi csapattagnak, illetve a sportágban valamilyen módon részt vevő személyeknek rengeteget kell utazniuk. Verstappen például kijelentette, hogy ez nem motiválja arra, hogy sokáig a sportágban maradjon. Stewart azonban mégis úgy véli, hogy a mostani versenyzőknek sokkal jobb soruk van, mint nekik volt.

Hamilton visszaszólt legendás honfitársának, aki szerint „komoly gondjai vannak”

Igen, persze – válaszolta arra a kérdésre, hogy szívesen lenne-e ma F1-es pilóta. – A versenyzők számára minden szempontból kényelmesebb. Minden sorozatot figyelembe véve kevesebb futam, jobb utazási [körülmények], nagyobb fizetés és igazi luxus a nagydíjhétvégéken. Régebben sátrakban ültünk, amelyeken keresztülfújt a szél. Ma több teherautó hajt fel, hogy kipakolják a csapatok »házait«. Nem fúj át rajtuk a szél, igazi falaik vannak. A versenyzőknek ma sokkal jobb dolguk van.”

Persze azért Stewart szerint sem fekete-fehér a helyzet, és tudott olyan aspektust mondani, amelyet nem irigyel a mostani mezőny tagjaitól. „A média mindenhova követi őket – utalt a sajtó által generált elképesztő felhajtásra. – Minden cselekedetüket megítélik. Mi is elmentünk este egy italra az újságírókkal, és a beszélgetés tartalma utána nem került be a lapokba.”

Friss