2024. május 04. 14:11

KezdőlapF1A mesterséges intelligencia bevetésével kerülné el az újabb botrányos döntéseket Hamilton

A mesterséges intelligencia bevetésével kerülné el az újabb botrányos döntéseket Hamilton

-

Lewis Hamilton szerint ki kellene próbálni a mesterséges intelligenciát a gyakran minimum furcsa döntéseket hozó sportfelügyelők helyett. Carlos Sainz kifakadt, hogy „csak Max Verstappen” ússza meg a büntetéseket.

A múlt heti Szingapúri Nagydíj időmérője után nagy port kavart, hogy Max Verstappent egyik vizsgált eset miatt sem büntették meg érdemben, csupán két megrovásban részesült. A háromból kettőért valóban nem járt szankció, viszont Cunoda Juki feltartásáért sokak szerint jogos lett volna a háromhelyes hátrasorolás a rajtrácson.

Olaj volt a tűzre, hogy a szuzukai hétvégén a mindkét helyszínen szolgálatot teljesítő sportfelügyelő, Matteo Perini elismerte, hogy hibás döntést hoztak, amikor a legenyhébb büntetési tételt szabták ki a címvédőre. Ezzel kapcsolatban megkérdezték a mezőny néhány tagját, és közülük Lewis Hamilton fogalmazta meg a legradikálisabb véleményt.

Az FIA elismerte: hibáztak, meg kellett volna büntetni Verstappent

„Nem igazán -válaszolta az Autosport azon kérdésére, hogy örül-e, hogy legalább tiszta víz került a pohárba. – Hány éve… Már régóta ugyanez a szabály. Szerintem el kell kezdenünk foglalkozni azzal, hogy a mesterséges intelligenciára [bízzuk] az ilyen dolgokat, hogy jó döntéseket hozzunk. Szeretném látni, hogy az AI jobb munkát tudna-e végezni, vagy sem.”

A szurkolók körében nagy volt a felháborodás a döntés láttán, és nyilvánvaló, hogy ennek sokan hangot is adtak, ahogyan a szakértők is megfogalmazták a véleményüket. A pilóták persze nem lehetnek ilyen harsányak, de egyértelmű, hogy őket is meglepte a sportfelügyelők ítélete. George Russell kijelentette, hogy kifejezetten rossz döntés született.

„Kifejezetten furcsa volt, hogy Max megúszta megrovásokkal a múlt heti [incidenseket] – fogalmazott. – Nyilvánvaló, hogy mindig a következetességre törekszünk. Tisztában vagyunk vele, hogy ez a legjobb időkben sem könnyű, de egyértelmű, hogy múlt héten kicsit elszúrták a dolgokat. Szóval furcsa volt, hogy nem volt [büntetés].”

Carlos Sainz szintén megszólalt az ügyben, és ő is kifejezte felháborodását. A Ferrari pilótája arra hívta fel a figyelmet, hogy van egy versenyző a mezőnyben, aki mostanában saját, illetve csapata érdemei alapján is egyeduralkodó, ám ezekkel az ítéletekkel akarva-akaratlanul tovább segítik őt a sportfelügyelők, ami bosszantó a többiek számára.

„Egyszerűen kár, hogy egyedül pont az a srác ússza ezt meg, aki dominál és nagyjából minden futamot megnyer, míg nekünk, többieknek volt büntetésünk idén – jelentette ki. – Amikor azt mondom, mindenki, az [azt jelenti, hogy] nagyjából mindenki kapott büntetést. Szóval kicsit furcsa, és igen, remélhetőleg tanulnak belőle.”

Miért úszhatta meg Verstappen azt, amiért Leclerc-t megbüntették?

Sainz egyébként nem is túlzott nagyot, ugyanis a szezon eddigi tizenöt és fél hétvégéjén Verstappen mellett csupán Valtteri Bottas és a két futamot teljesítő Daniel Ricciardo nem kapott érdemi büntetést a sportszabályzat megszegése miatt. (A finn pilótát kizárták a Brit Nagydíj időmérőjéről, de akkor a technikai előírásokat nem tartották be.) A többiek kivétel nélkül kaptak már rajt- vagy időbüntetést az idény során.

Friss