2024. április 27. 12:49

KezdőlapF1Az F1-es csapatfőnök megerősítette, tárgyalnak Mick Schumacher szerződtetéséről

Az F1-es csapatfőnök megerősítette, tárgyalnak Mick Schumacher szerződtetéséről

-

Bruno Famin, az Alpine ideiglenesen kinevezett csapatfőnöke elárulta, valóban tárgyalnak Mick Schumacherrel arról, hogy csatlakozzon a hosszútávú világbajnokságban indított projektjükhöz. Mindeközben a Williamst irányító James Vowles továbbra is kitart Logan Sargeant mellett, akinek az ülésére talán leginkább pályázhatott volna a német pilóta.

Mick Schumacher tavaly év végén került ki a Forma–1 állandó mezőnyéből, miután a Haas nem tartott igényt a további szolgálataira, és nem hosszabbított vele szerződést. A 24 éves versenyző nem titkolt célja a mihamarabbi, lehetőleg jövő évi visszatérés volt, ám nagyon úgy tűnik, hogy ez utóbbi nem fog megvalósulni.

Kategóriát vált és apja után Mick Schumacher is elindul a legendás versenyen?

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, múlt héten felröppent a hír, hogy a hétszeres világbajnok Michael Schumacher kategóriát vált, és a hosszútávú világbajnokságban fog versenyezni. A német pilóta az Alpine Hypercar-projektjéhez csatlakozna, ahol a legerősebb, LMDh kategóriában versenyezne. A francia alakulat részéről megerősítették, hogy valóban felvették a kapcsolatot.

„Igaz, hogy tárgyalunk Mickkel arról, hogy az A424-essel esetlegesen részt vegyen a hosszútávú programunkban – nyilatkozta egy sajtóbeszélgetésen Bruno Famin, a francia istálló ideiglenesen kinevezett F1-es csapatfőnöke. – Ez mindkét fél számára jó lehetőség lenne. Egyelőre csak beszélgetünk, és remélhetőleg hamarosan megszervezünk egy tesztet.”

Egy ideig úgy tűnt, hogy Schumacher legjobb F1-es lehetősége a Williams lehet, ahol Logan Sargeant helyét vehetné át. Az amerikai újonc teljesítménye egyelőre nem meggyőző, és ő a mezőnyben az egyetlen, aki minden futamon részt vett, de még nem szerzett pontot. James Vowles azonban nemrég kiállt mellette, és azóta sem tágít.

Úgy tűnik, esélytelen, hogy Schumacher a Williamsnél térjen vissza

„A Forma–1 a motorsport csúcsa, kemény verseny, és a meritokrácián alapul – fogalmazott a Williams csapatfőnöke. – Ki kell érdemelni a helyet. [Sargeantnak] folyamatosan fejlődnie kell, és előre kell lépnie. Javulnia kell a kiegyensúlyozottság terén, amit a szezon során mondtam. Az Alex [Albonhoz] képesti különbségnek meg kell maradnia, és idővel csökkentenie kell. Egyet visszalépve, olyan helyzetbe hoztuk Logant, hogy egyenesen az F2-ből jött, másfél napot tesztelt. »Sok szerencsét, Forma–1-es pilóta vagy.« Ha visszagondolok az idei évre, ez valószínűleg nehezebb, mint bármelyik másik idény, amelyet a sportágban töltöttem, arra, hogy valakit a mély vízbe dobjunk, és hagyjunk neki időt a felzárkózásra. A Williams korábbi autóival nem mentünk, szóval ennyi volt.”

Sargeantnak kétségtelenül voltak megvillanásai, kezdve a bahreini tizenkettedik hellyel, a szaúd-arábiai időmérőn át, ahol csak egy minimális hiba miatt vették el az egyébként Q2-re alkalmas körét, egészen a Holland Nagydíj kvalifikációjáig, amikor bejutott a Q3-ba. Azonban rengeteget hibázott, többek között a két említett időmérőn is, így sokak szerint a Williamsnek meg kellene válni tőle. Vowlesnak azonban más a hozzáállása.

Schumachertől és Hamiltontól is tanult valamit – exkluzív interjú a Williams csapatfőnökével

„Vannak olyan tényezők, amelyekben folyamatosan fejlődik, megtalálja a teljesítményt és javul, valamint nyomás alatt is jól szerepel – magyarázta. – Ez az, amit keresünk. Most már növekednie kell a tanulási görbének. Ő tisztában van mindezzel, és szerintem korát meghaladó módon érett. Tudja, hogy egy karrier áll előtte, és egy olyan út, amelyet irányíthat. A mi feladatunk az, hogy támogassuk őt ezen az úton, nem pedig az, hogy megbüntessük.”

Friss