2024. május 02. 06:40

KezdőlapF1„Elmehetnek a p***ába – a mindenkit agyonverő Verstappen üzent a kételkedőknek

„Elmehetnek a p***ába – a mindenkit agyonverő Verstappen üzent a kételkedőknek

-

Max Verstappen már az elején érezte, hogy jól fog sikerülni a Japán Nagydíj időmérője. A címvédő nem a legszebb stílusban küldte melegebb éghajlatra azokat, akik szerint az FIA technikai direktívája okozta a Red Bull visszaesését Szingapúrban.

Végleg helyreállt a világ, vagy legalábbis az idei szezon rendje, ugyanis Max Verstappen elképesztő fölénnyel szerezte meg a pole pozíciót a Japán Nagydíj időmérőjén. A holland pilóta több mint fél másodperccel győzte le a pályafutása legelőkelőbb rajthelyét megszerző Oscar Piastrit, így az idény során kilencedik alkalommal indulhat az élről.

A szenvedő pilóta újabb balesete után Verstappen erődemonstrációval tért vissza a pole pozícióba

Már a szabadedzések alapján is várható volt, hogy a holland versenyzőt nehéz lesz megszorítani a szuzukai kvalifikáción, hiszen mindhárom gyakorláson ő végzett az élen. Ahogyan a Q1-ben is, és a Q2-ben is csupán 24 ezreddel tudta megelőzni Charles Leclerc, aki a végén is kiment, ellentétben a körét használt gumikon megfutó Verstappennel.

„Már a felkészülésünk alapján éreztem, hogy ez jó pálya lesz, azonban soha nem lehet tudni, mennyire lesz jó – nyilatkozta a pályafutása huszonkilencedik pole-ját megszerző pilóta. – Ugyanakkor az első körtől kezdve remek volt, és persze az ember megpróbál itt-ott javulni egy kicsit. Azt hiszem, ez sikerült is, itt fantasztikus a pole pozícióban lenni.”

Az egy héttel ezelőtti szingapúri hétvégén a Red Bull szinte végig gyengélkedett, és nemcsak a győzelmi, de a dobogós sorozatuk is megszakadt. Hogy mi lehetett a háttérben, arról megoszlottak a vélemények. Akadtak, akik szerint az FIA technikai direktívája tett be nekik, ők nyilvánvalóan arra számítottak, hogy itt és máshol is lassabbak lesznek a korábban megszokottnál. A jelek szerint viszont azoknak lett igazuk, akik pusztán a pálya jellegének tulajdonították a kudarcot. Verstappen el is mondta a véleményét az előbbi csoportról.

„Rossz hétvégénk volt – utalt a Marina Bay versenypályán látottakra, majd kiadta magából a sérelmeket. – Persze az emberek elkezdtek arról beszélni, hogy »a technikai direktíva miatt van az egész«. Szerintem elmehetnek a p***ába. Ami engem illet, egyszerűen fel voltam tüzelve, hogy jó hétvégénk legyen itt, erősek legyünk.”

Az FIA döntése miatt esett vissza a Red Bull Szingapúrban? – a csapatfőnök válaszolt

Bár Verstappen Szuzukában még nem lehet világbajnok, a Red Bull megszerezheti a konstruktőri elsőséget. Erre igen jó esélyük van, hiszen mindössze arra van szükségük, hogy több pontot szerezzenek az egyelőre gyengélkedő Mercedesnél, a Ferrari pedig ne verje meg őket 23 egységnél többel. „Ez volt a cél – utalt Verstappen arra, hogy mindenképpen jó eredményt akart elérni. – Különösen Szingapúrból megérkezve szerettem volna egy igazán erős hétvégét, Persze tudjuk, hogy ez az első valódi lehetőségünk a győzelem [bebiztosítására], szóval ezt is meg akarjuk tenni.”

Friss