2024. április 30. 13:46

KezdőlapF1Keményen kritizálta Hamiltonékat a Red Bull főnöke, szerinte megszegték az egyetlen „szabályt”

Keményen kritizálta Hamiltonékat a Red Bull főnöke, szerinte megszegték az egyetlen „szabályt”

-

Christian Horner bírálta a Mercedes versenyzőit a Katari Nagydíjon történt ütközés miatt. Szerinte Lewis Hamilton és George Russell megszegték az egyetlen íratlan szabályt, amely csapattársakra vonatkozik.

Drámaian indult a Katari Nagydíj, ugyanis George Russell és Lewis Hamilton már az első kanyarban összeütköztek. A hétszeres világbajnok jobban rajtolt a lágy gumikon, és a külső íven megpróbált elmenni mellette, ám túl szűken fordult, és összeért a másik Mercedesszel. Utóbbinak nem volt hova mennie, hiszen a jobb oldalán ott volt Max Verstappen.

Hamilton utólag elismerte, hogy ő volt a hibás, és teljes mértékben magára vállalta a felelősséget a történtekért, valamint bocsánatot kért Russelltől és a csapattól. Az autóban azonban még dolgozott benne az adrenalin, és kijelentette, hogy a saját csapattársa tette ki a pályáról. Ez az, amibe Christian Horner is belekapaszkodott, amikor kritizálta a két versenyzőt.

Hamilton végül elismerte, hogy az ő hibája a Russell-lel történt ütközés

Biztos vagyok benne, hogy csapatként ezt soha nem szeretnénk látni – nyilatkozta a Red Bull csapatfőnöke néhány riporternek. – Az egyetlen dolog, amit az ember a csapattársaktól kér, hogy hagyjanak helyet egymásnak, és nem úgy tűnt, hogy ez most megtörtént. Biztos vagyok benne, hogy házon belül tartanak egy megbeszélést erről.”

Horner pontosan tudja, milyen az, amikor a két pilótája összeütközik. A két legemlékezetesebb eset a 2010-es Török, valamint a 2018-as Azeri Nagydíjon történt: előbbi futamon Sebastian Vettel és Mark Webber, utóbbin Max Verstappen és Daniel Ricciardo mentek egymásnak. Ezenkívül ott volt a 2017-es hungaroringi verseny is, szintén az ifjabbik ausztrál és a holland pilóta részvételével, ami szintén fejfáját okozott a brit szakembernek.

A 49 éves csapatfőnöknek azonban nincs igaza abban, hogy mindkét felet egyenlő mértékben kritizálja: bár a sportfelügyelők versenybalesetnek minősítették az esetet, nem véletlen, hogy Hamilton elismerte a felelősségét. Ráadásul ha Russell próbál neki több helyet hagyni, akkor belefordult volna Verstappenbe, ami biztosan nem nyerte volna el Horner tetszését.

Ha Hamilton volt a hibás most, akkor Verstappent kellett volna megbüntetni két éve?

A Mercedes pilótái között egyébként nem először volt nézeteltérés a pályán. A Spanyol Nagydíj időmérőjén Russell leszorította Hamiltont a célegyenesben, de Toto Wolff, a brackley-iek csapatfőnöke kommunikációs hibával magyarázta a malőrt. A belgiumi sprintkvalifikáción az ifjabbik brit versenyző feltartotta csapattársát, Japánban viszont a 103-szoros futamgyőztes volt az, aki leszorította honfitársát. Utóbbi erre utalt a rádióban az ütközés után, amikor kijelentette, hogy zsinórban másodszor történik velük ilyesmi.

Friss