2024. április 28. 17:12

KezdőlapF1Ha Hamilton volt a hibás most, akkor Verstappent kellett volna megbüntetni két...

Ha Hamilton volt a hibás most, akkor Verstappent kellett volna megbüntetni két éve?

-

Lewis Hamilton és George Russell ütközését többen is a hétszeres világbajnok és Max Verstappen silverstone-i balesetével állították párhuzamba, és szerintük a mostani incidens igazolja, hogy akkor a holland pilóta hibázott. De valóban ugyanolyan volt a két eset?

A Katari Nagydíj egyik beszédtémáját Lewis Hamilton és George Russell balesetet szolgáltatta. A két Mercedes rögtön az első kanyarban ütközött, miután a hétszeres világbajnok a lágy gumikon sokkal jobban rajtolt, mint a közepeseken lévő csapattársa, illetve Max Verstappen. Azonban amikor a küldő íven el akart fordulni mellette, a jobb hátsó kereke összeért csapattársa bal elsőjével, és mindketten megforogtak. A 38 éves versenyző a kavicságyban kötött ki, így fel kellett adnia a futamot, míg az ifjabbik brit pilóta folytatni tudta a küzdelmet, és végül a negyedik helyen ért célba.

Dráma Katarban: Hamilton kiütötte Russellt, majd ráfogta az egészet (videó)

Hamilton a rádióban Russellt hibáztatta, amivel alapvetően nincs is semmi gond, hiszen első felindulásból gyakran a másikat szokták okolni, még akkor is, ha egyáltalán nincs igazuk. Ahogyan a 103-szoros futamgyőztesnek sem volt, de ezt később, immáron lehiggadva el is ismerte, és teljes mértékben magára vállalta a felelősséget, csapattársától pedig elnézést kért. A sportfelügyelők egyébként versenybalesetnek minősítették az esetet.

Hamilton végül elismerte, hogy az ő hibája a Russell-lel történt ütközés

A képsorok láttán néhányan párhuzamot véltek felfedezni egy bő két évvel korábbi, szintén nagy port kavart balesettel, amelynek Hamilton ugyancsak részese volt. A 2021-es Brit Nagydíjról van szó, amelynek első körében a brit versenyző Verstappennel ütközött a Copse-ban, a Red Bull pilótája pedig hatalmas sebességgel vágódott a gumifalba. Ez volt a két pilóta első igazán komoly balesete a rendkívül kiélezett szezon során. Hamilton akkor 10 másodperces büntetést kapott a sportfelügyelőktől, de ennek ellenére is megnyerte a viadalt, majd sokak számára visszatetsző ünneplést csapott a Mercedesszel, miközben riválisa éppen a kórházban tartózkodott.

Azok, akik párhuzamot vélnek felfedezni a két eset között, úgy gondolják, hogy a 2021-es Hamilton van a mostani Russell szerepében, míg az akkori Verstappen a jelenlegi Hamilton pozícióját foglalja el. Szerintük ha Hamiltont most jogosan lehet okolni – márpedig a többség szerint igen –, akkor két évvel ezelőtt Verstappen volt a hibás az incidensért. Azonban ezek a közösségi médiás felhasználók egyvalamit kifelejtenek (vagy ki akarnak felejteni) a számításból.

Ez pedig az a nem elhanyagolható tényező, hogy amíg Silverstone-ban tényleg csak ketten játszottak szerepet az eseményekben, addig most ott volt egy harmadik pilóta is Verstappen személyében. Természetesen nem azt állítjuk, hogy a címvédő bármilyen módon felelőssé tehető a történtekért, de attól még tény, hogy jelenlétével megakadályozta, hogy Russell szűkebb íven tudjon elfordulni, ezáltal helyet hagyva Hamiltonnak. Magyarul a Mercedes 25 éves pilótája tényleg semmit nem tehetett, csupán annyit érhetett volna el, hogy csapattársa helyett Verstappennel ütközik. Persze olyan hangok is voltak, hogy csapatjátékosként az utóbbi verziót kellett volna választania, de egyrészt ez nem sportszerű gondolkodás, másrészt a pillanat tört része alatt vélhetően nem futott át az agyán ez a gondolat.

A 2021-es eset ebből a szempontból merőben más. Tény, hogy Verstappen és Hamilton is tehetett volna többet azért, hogy ne érjenek össze, ezáltal valamilyen szinten mindketten felelősek voltak. Azonban itt a felelős nem egyenlő a hibással, aki egyértelműen Hamilton volt. Verstappen ugyanis jól láthatóan meghagyta neki az egyautónyi helyet, Hamilton viszont lecsúszott az ívről, és ezért ment neki Verstappennek. Magyarul, az akkori ütközést Hamilton rossz döntése, illetve hibája idézte elő, és elsődlegesen neki kellett volna tennie a csattanás elkerüléséért, míg Katarban ugyanez nem volt elmondható Russellről.

Friss