2024. április 29. 01:54

KezdőlapF1Verstappen után újabb pilóta kerül bajba lökdösődés miatt? - vizsgálják a hisztiző...

Verstappen után újabb pilóta kerül bajba lökdösődés miatt? – vizsgálják a hisztiző és flegmázó versenyzőt

-

Úgy tűnik, hogy nem léphet még tovább a borzasztó katari versenyhétvége után Lance Stroll, az FIA ugyanis bejelentette: vizsgálat alá vonta őt az ott történtek miatt.

A Katari Nagydíj egyik negatív hőse volt Lance Stroll, aki a pénteki időmérő edzés közben és után azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy igencsak rosszul viselte az újabb kiesést a Q1-ben, majd a vasárnapi futamon menet közben többször is pillanatokra elájult a kimerültségtől, a verseny után pedig már az autójából kikecmeregve hosszabb időre is megtette ezt. Ha mindez nem lenne elég, a 9. helyen célba érve sem szerzett pontokat, mert utólag kétszer öt másodperc büntetéssel sújtották pályaszélesítésért, és még ezt is sikerült tetézni, mivel a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) most elkezdte vizsgálni, hogy nem szegett-e szabályt.

Räikkönent megszégyenítő interjút adott az edzőjét lökdöső F1-es pilóta (videó)

Amikor a pénteki időmérőn a kiesett kanadait visszatoltál a garázsba, dühében kihajította a kormányt az autóból, majd a személyi edzőjét ignorálva a garázs hátsó kijárata felé indult, ahol jókorát taszított az utána siető és útját álló tréneren, mielőtt rendkívül flegma interjút adott az F1 stábjának. Az FIA a verseny utáni kedden pedig bejelentette, hogy több különböző eset miatt is vizsgálat alá vonták Strollt, felmerült ugyanis, hogy megsértette az FIA szabályait, irányelveit és folyamatait a Katari Nagydíjon.

Arról nem nyilatkoztak, hogy konkrétan milyen szabályokat hághatott át az Aston Martin versenyzője, de az Autosport úgy tudja, hogy mindnenk a garázsban történtekhez van köze. A szaklap az FIA Nemzetközi Sportkódexének 12.2.1.c cikkét idézi, amely kimondja, hogy „egy versenyző szabálysértést követett el, ha bűnösnek találják »bármilyen csalárd magatartásban vagy bármilyen, a verseny vagy általában az autósport érdekeit sértő cselekményben«.”

Erre a cikkre hivatkozva találták bűnösnek a 2018-as Brazil Nagydíj után az őt lekörözöttként kiütő Esteban Ocont meglökdöső Max Verstappent, és ítélték két napnyi, az FIA-nak végzett közmunkára, úgyhogy Strollnak vélhetően az edzője meglökéséért is felelnie kell.

Lance Stroll, Aston Martin
Stroll július óta nem találja az összhangot az autóval / Fotó: Aston Martin F1 Team

Hogy még miért, azt egyelőre csak találgatni lehet, de vélhetően az sem tetszett az FIA-nak, hogy az előírásokat követve Stroll nem a garázs elején át távozott és a bokszutcában sétált el a kötelező mérlegelésre. Személyi edzője egyébként rögtön mutatta neki, hogy arra kell mennie, és lökdösődés is innen eredt, hiszen Henry Howe azért próbálta a kanadai útját állni, hogy az ne tudjon hátul kimenni.

Stroll tettét az Aston Martin természetesen nem fújta fel, Mike Krack csapatfőnök szerint ugyanis nem szabad túl sokat belelátni egy pilóta viselkedésébe akkor, amikor éppen adrenalintól túlfűtve kiszállt az autóból. „Érzelmeket akarunk látni a sportolóktól, majd ha reagálnak, akkor gyorsan ítélkezünk. Ez helyes volt, helytelen volt? Szerintem óvatosnak kell lennünk ezzel. Ezt akarjuk látni, mert akkor van miről beszélni, de az szerintem már túl messzire megy, amikor 10 ember ül a kanapén egy légkondicionált szobában és azt mondja: »ez túl sok, nem teheti ezt.« Szerintem kicsit jobban kell tisztelnünk a versenyzőket és az élsportolókat” – mondta a német szakember.

Stroll egyébként az eset másnapján hosszasan beszélt arról, hogy honnan ered a frusztráltsága, és elmondta, hogy a jövőben sem fog változni a hasonló helyzetekben, személyi edzőjével pedig jó a kapcsolatuk és testvérként tekintenek egymásra, akik mindennel közösen birkóznak meg.

Friss