2024. április 29. 17:30

KezdőlapF1Nem a Red Bull verhetetlen, hanem Verstappen, véli a korábbi világbajnok

Nem a Red Bull verhetetlen, hanem Verstappen, véli a korábbi világbajnok

-

Jacques Villeneuve szerint Max Verstappen az, aki legyőzhetetlen, nem a Red Bull, és a címvédőnek nincsen gyenge pontja. 1997 világbajnoka a Ferrariról is szót ejtett, és elárulta, miért kedveli Fernando Alonsót.

Jacques Villeneuve részt vett az ezen a héten tartott trentói sportfesztiválon Olaszországban. A Williams, a BAR, a Renault, a Sauber és a BMW egykori F1-es pilótája, ahogyan arról mi is beszámoltunk, beszélt saját pályafutásáról, a Michael Schumacherrel vívott csatákról és arról, hogy miért nem akart a Ferrarihoz igazolni. Emellett természetesen aktualitásokról is esett szó.

Már egy évvel az emlékezetes botrányuk előtt felbosszantotta Schumachert riválisa

Az egyszeres világbajnokot többek között a Red Bullról kérdezték, amely az eddigi tizenhét futamból tizenhatszor győzni tudott, és csak Szingapúrban maradtak alul. Mindez elsősorban Max Verstappennek köszönhető, aki tizennégy diadalt szállított, és már öt fordulóval a vége előtt bebiztosította harmadik világbajnoki címét. Sokan elsősorban az autónak tudják be a holland versenyző dominanciáját, de Villeneuve másképp vélekedik.

„A Red Bull? Hiba lenne azt mondani, hogy verhetetlen, a verhetetlen Verstappen – jelentette ki, és mondandója valamelyest alátámasztható Sergio Pérez sokszor gyenge szereplésével. – Mi az erőssége? Hogy soha nem volt gyerek, már gyerekként is érett volt. Bajnoknak született, az apja nagyon keményen bánt vele. Az igazság az, hogy Verstappennek ma már egyetlen gyenge pontja sincs.”

Schumachernek és Hamiltonnak esélye sem volt arra, ami Verstappen előtt csak egyvalakinek sikerült

Ez utóbbi a Ferrariról egyáltalán nem mondható el. Bár a maranellóiak voltak azok, akik megszerezték a lepattanót, és megszakították a Red Bull győzelmi sorozatát, összességében ismét csalódást keltően alakul számukra a szezon. Bár Japánban felcsillant a remény, hogy elkaphatják a Mercedest a konstruktőri tabella második helyéért, Katarban ismét csak a negyedik erőnek tűntek.

„A Ferrari nincs jó periódusban, de ez része a történelmüknek – fogalmazott Villeneuve. – Vannak jó pillanatok, és más, győzelem nélküli időszakok. Kedvelem [Carlos] Sainzot, mert mindig fejlődik, és mindig segítségére volt azoknak a csapatoknak, amelyeknél versenyzett.” Hozzá kell tenni, hogy az utolsó mondat a Renault-ra biztosan nem igaz, nem véletlenül távozott Enstone-ból mindössze egy teljes év után, és a Toro Rossónál is kikapott Verstappentől csapaton belül.

Villeneuve arra is kitért, hogy szerinte a pilótáknak nem adnak elég szabadságot, és úgy véli, adott esetben akár hibázni is hagyni kellene őket. Ezután pedig két másik versenyzőt hozott fel példaként, és kontrasztba állította őket. Szerinte a fiataloknak Fernando Alonsót kellene követniük példaképként, és azt is elmondta, hogy miért.

„Csodálom Fernando Alonsót, mert éhes – jelentette ki, és ezzel a mondatával aligha lehet vitatkozni. – Ez az, ami nagyszerű pilótává teszi őt. Azoktól a srácoktól, akik ma versenyzők akarnak lenni, azt kérdezném, hogy szenvedélyből csinálják, vagy azért, mert [Daniel] Ricciardók akarnak lenni, és mosolyogni akarnak a reklámokban.”

Friss