2024. május 02. 17:16

KezdőlapF1Massa szerint sokan nem értik, hogy miért pont az ő követelése jogos...

Massa szerint sokan nem értik, hogy miért pont az ő követelése jogos a sok vitatott eset közöl

-

Felipe Massa szerint van egy fontos különbség a 2008-as világbajnokság és a többi vitatott szezon között, és ezt mindenkinek meg kellene értenie. A brazil pilóta arról is beszámolt, hogy mikor kezdett el igazán gyanakodni, hogy Szingapúrban csalás történt.

Felipe Massa idén indított pert a Forma–1 és az FIA ellen, mondván, ő a 2008-as világbajnoki cím jogos tulajdonosa. A 42 éves versenyző az az évi Szingapúri Nagydíjra alapozza követelését, hiszen a következő szezonban kiderült, hogy Nelson Piquet Jr szándékosan törte össze a Renault-ját. Bár ez csak közvetetten okozta honfitársa vesztét, de tény, hogy az addig vezető Massa nullázott, végül pedig egyetlen ponttal kapott ki a tabellán Lewis Hamiltontól.

Az idényzáró Brazil Nagydíjnak csütörtökön volt a tizenötödik évfordulója, ennek kapcsán a RacingNews365.com interjút készített Massával. Az ő ügye kapcsán sokan felhozták az 1994-es vagy éppen a 2021-es idényt, amelyek szintén nem a legtisztább körülmények között dőltek el, ám a brazil stockbajnokságban versenyző pilóta igyekezett rávilágítani arra, hogy van egy jelentős különbség.

Hatalmasat kaszált az ember, aki már tíz évvel korábban látta Hamilton első vb-címét

„Ez a legfontosabb dolog, amit az embereknek meg kell érteniük, mielőtt azt mondanák, hogy »ha Felipe megnyeri az ügyet, minden olyan bajnokság [végeredménye] megváltozik, ahol van néhány szürke zóna« – nyilatkozta. – Az egyetlen különbség az összes ilyen bajnokság és [a velem] történtek között, hogy [előbbi esetben] talán egy hiba történt, talán balesetek voltak, vagy talán olyan eredmény született, amelyet az FIA nem korrigált sportszakmai szempontok mentén egy technikai probléma vagy bármi más miatt. Ezek az esetek ezzel kapcsolatosak. Az én esetem a manipulációhoz, a szabotázshoz köthető, és ez egy teljesen más helyzet. Az én esetemet kivizsgálták, mivel a szingapúri futamot manipulálták. Ez egy évvel később történt, és sajnos volt egy szabály, amely kimondta, hogy ha nem ugyanabban az évben történt [mint a vizsgálat], akkor a bajnokság végeredményét nem lehet megváltoztatni.”

Massa azért vette elő szűk tizenöt évvel később az ügyet, mert Bernie Ecclestone, az F1 akkori vezérigazgatója egy tavaszi interjújában elmondta, hogy ő és Max Mosley, az FIA akkori elnöke is hamar tudomást szerzett az esetről, sőt, később kiderült, hogy Charlie Whiting versenyigazgató is tisztában volt a történtekkel. Azonban úgy döntöttek, hogy a sportág hírneve érdekében nem tesznek semmit, pedig az akkori szabályok szerint ilyen esetben egyszerűen törölni kellett volna a futam végeredményét. Mindez pedig – feltételezve, hogy minden más ugyanúgy alakul – Massa világbajnoki címét eredményezte volna.

„Tizenöt évvel később halljuk, hogy Bernie Ecclestone elmondta, hogy [már] 2008-ban tudta, azt halljuk, hogy Charlie Whiting is tudta 2008-ban, és nem tettek semmit, hogy ne tegyék kockára a Forma–1-et mint márkát – folytatta a 11-szeres F1-es futamgyőztes. – Az enyém tehát egy manipulációs ügy, nem sportszakmai, technikai vagy bármi más. Különbséget kell tenni az én ügyem és az összes többi között. Úgy gondolom, hogy az emberek néha talán nem értik a különbséget a 2008-ban velem történtek és a többi eset között.”

A botrány egyébként szűk egy évvel a konkrét eset után robbant ki. A Renault a Magyar Nagydíj után menesztette Piquet-t, aki nem sokkal később kitálalt, és elmondta, hogy az enstone-iak akkori csapatfőnökének, Flavio Briatorénak az utasítására csapódott bele a falba. Massa azonban már jóval korábban gyanakodni kezdett, hogy valami nem stimmel.

„Elkezdtem gondolkodni rajta, mert az emberek elkezdtek beszélni, és hallottam olyan pletykákat, hogy a Szingapúrban történteket talán manipulálták – emlékezett vissza. – Ez talán 2009 márciusában vagy áprilisában volt, ezért beszéltem Nelson Piquet [Jr-ral]. Megkérdeztem őt, és a válasza alapján biztos voltam benne, hogy nem mond igazat. Azt mondta, hogy »nem, soha nem tennék ilyet, megőrültél?«, de éreztem, hogy ez nem igaz, és nem gondolja komolyan. Aztán 2009 elején volt a bahreini futam. Dubajban voltam, és a szállodám mellett Flavio Briatore éppen Jean Alesivel ebédelt, és mivel ismertem Jeant, egy darabig ott ültem a menedzseremmel, Nicolas Todttal. Megkérdeztem Flaviót, és ahogyan válaszolt nekem, biztos voltam benne, hogy hazudik.”

Massa szerint az FIA elnöke hazudik; akár két világbajnoka is lehet a 2008-as szezonnak?

Massa már akkoriban is próbálta elérni, hogy tegyenek valamit, de a Ferraritól ugyanazt a választ kapta, ami miatt a közvélemény nagy része ma is lehetetlennek tartja, hogy bármi is változzon: az FIA év végi díjátadó gálája után nem lehet módosítani a végeredményen. A Sauber, a Ferrari és a Williams egykori versenyzője ugyanakkor továbbra is szentül hiszi, hogy célt érhet a perrel, amelynek következő fontos határideje november 15-e, hiszen az FIA és a FOM eddig köteles átadni a szükséges dokumentumokat az ügyvédi csapatnak.

„Tudtam, hogy talán nem volt minden rendben, és mindig próbáltam beszélni a Ferrari ügyvédeivel, mindig próbáltam nyomást gyakorolni rájuk, hogy ami történt, az nem helyes, de mindig a szabályokkal jöttek, hogy a bajnokság [kimenetelén] nem lehet változtatni – idézte fel Massa. – Bíztam bennük, mert én nem értek a joghoz, de miután Bernie elmondta, amit elmondott, ráállítottuk a jogi csapatot az ügyre, és őszintén szólva az egész stáb nagyon motivált. Határozottan hiszünk benne, hogy harcolhatunk az eredmény megváltoztatásáért.”

Friss