2024. május 04. 00:10

KezdőlapF1Önkívületben üvöltő Senna, Alonso horrobukása, Vettel és Hamilton megmenekülése - a legjobb...

Önkívületben üvöltő Senna, Alonso horrobukása, Vettel és Hamilton megmenekülése – a legjobb Brazil Nagydíjak

-

Az idei Brazil Nagydíj hétvégéjének kezdetén jelentették be, hogy a közkedvelt helyszín 2030-ig meghosszabbította szerződését, így jó időre biztosítva van az interlagosi verseny jövője. A rendkívül gazdak múltra visszatekintő pálya történetében bőven akadtak izgalmas és történelmi szempontból igencsak jelentős versenyek. Ezek közül tekintünk most vissza ötre.

Senna a csúcson

A Brazil Nagydíj sokáig a szezon elején szerepelt a versenynaptárban, és előfordult, hogy ezzel a futammal indult az év. Ilyenkor a téli változások és az új erőviszonyok feltérképezése jelentette a fő érdekességet, de persze ezekből a szezonokból is találunk izgalmas versenyeket. Az egyik legemlékezetesebb pedig kétségtelenül az 1991-es Brazil Nagydíj, amelyen a korszak legnagyobb sztárja, egyben az F1 történetének egyik legjobbja végre megszerezte hőn áhított győzelmét a hazai nézők előtt.

Természetesen Ayrton Sennáról van szó, aki görcsöktől szenvedve, hatodik fokozatban ragadt váltóval sajtolta ki magából a győzelmet, majd az egész világot bejárta a földöntúli sikolya a csaparádióban, valamint a kínoktól eltorzult arca az autóban.

Az 1991-es Brazil Nagydíjról bővebben alábbi cikkünkben olvashat.

A fájdalomtól önkívületben üvöltő Senna 32 éve égett bele örökre az F1-rajongók emlékeibe (videó)

Roncsderbi, majd Räikkönen-, végül mégis Fisichella-győzelem

A 2003-as Brazil Nagydíj volt a legutóbbi olyan futam Interlagosban, amelyet a szezon elején tartottak. Az akkor az év 3. állomásának számító viadal pedig elképesztő káoszfutamot hozott, amelyen egymás után hullottak el a versenyzők: Michael Schumacher, Juan Pablo Montoya és Jenson Button ugyanabban a kanyarban törte ripityára az autóját, míg az első hazai győzelmére hajtó Rubens Barrichello az élről esett ki.

Végül a futamnak is egy baleset, pontosabban kettő vetett véget: miután Mark Webber rommá törte a Jaguarját a célegyenes bejáratában, Fernando Alonso nem lassított a sárga zászlós jelzésnél, és teljes sebességgel eltalálta Webber autójának egyik leszakadt kerekét, ami miatt a Renault-ja irányíthatatlanul vágódott a védőkorlátnak, majd onnan átpattanva a szemközti falnak.

A kórházba kerülő Alonso szerencsére megúszta súlyos sérülés nélkül az esetet, a futamot pedig Kimi Räikkönen nyerte, de utólag kiderült, hogy elrontották az időmérést, és mégsem a finn a győztes. Hogy ki, az az alábbi cikkünkből derül ki.

20 éve: Räikkönen bánhatta, hogy Alonso horrorbalesete után hatalmasat hibázott az FIA (videó)

Ilyen többet aligha lesz

Persze, soha ne mondd, hogy soha, de az, ami a 2008-as Brazil Nagydíj végjátékában történt, aligha fog egyhamar megismétlődni. A Felipe Massa 2008-as vb-címért indított hadjárata miatt a hírekben mostanában ismét sokat szereplő verseny ekkor már a szezonzáró helyszíne volt, és zsinórban negyedszer dőlt el itt a világbajnoki cím.

A Massa és Lewis Hamilton között zajló csata pedig végül olyan végjátékba torkollt, amely a legelvetemültebb hollywoodi forgatókönyvírók fejéből is ritkán pattan ki: Massa nyert és néhány méteren át világbajnoknak érezhette magát, Hamilton viszont az utolsó kanyarban megelőzte az esőben slick gumikon csúszkáló Timo Glock Toyotáját, és az 5. helyet elcsípve megakadályozta, hogy a Ferrari sztárja hazai közönség előtt énekelje ki a sajtot a szájából.

És hogy ki örült még nagyon Hamilton és a McLaren csapattagjai mellett? Egy férfi, aki évekkel később hatalmasat kaszált Hamilton vb-címével.

Hatalmasat kaszált az ember, aki már tíz évvel korábban látta Hamilton első vb-címét

Vettel majdnem elbukta, Räikkönen eltévedt

Tizenegy évvel ezelőtt sem akármilyen finálét láthattunk Interlagosban. Akkor Fernando Alonso és Sebastian Vettel harcoltak az év végi elsőségért, és ugyancsak félig esős, félig száraz körülmények fogadták a mezőnyt az év utolsó versenyén. A vb-döntő mellett Michael Schumacher búcsúfutamának otthont adó helyszín pedig ezúttal sem okozott csalódást: Vettel már a rajt után majdnem kiesett, majd sérült autóval bemutatott felzárkózás végén zsinórban harmadszor is világbajnok lett.

Az eseménydús futamon volt más is, például első helyért csatázva ütköző Hamilton és Hülkenberg, vagy Schumacherrel még egy utolsót harcoló, végül emlékezetes módon eltévedő Kimi Räikkönen.

Bővebben az alábbi cikkben.

10 éve tévedt el Räikkönen úgy, ahogy azóta csak Latifinak sikerült (videó)

Hamilton és Verstappen ismét egymásnak feszült

Noha a 2021-es Brazil Nagydíjat nem szezonzáróként rendezték, sőt, ezután még három verseny volt hátra az idényből, Max Verstappen és Lewis Hamilton egyre élesedő párharca így is nagyon feszültté tette az egész hétvégét. Azt a hétvégét, amelyre Verstappen 19 pontos előnyben érkezett, és úgy tűnt, hogy növelni fogja a különbséget Hamiltonnal szemben, miután a hétszeres világbajnokot utólag kizárták az időmérőről. Az indok: szabálytalan hátsó szárny, amelyet Verstappen a parc fermében meg is fogdosott, rögtön óriási vihart kavarva ezzel, hiszen többen szabotázzsal vádolták. Ilyesmiről azonban nem volt szó, de a holland így is 50 ezer eurós büntetés kapott.

Az akkor még a nagydíj rajtsorrendjéről döntő sprintfutamon aztán Hamilton az utolsóról egészen az 5. helyig kapaszkodott fel, vasárnap pedig megcélozta a győzelmet, amit meg is szerzett, miután óriási csatában megelőzte Verstappent, aki egyszer le is szorította őt a négyes kanyar bukóterébe. Emiatt a manőver miatt egyébként az FIA tisztázta az előzésre vonatkozó szabályokat, és a mai napig ezek alapján jár el a különböző vitás esetek megítélésénél.

A vitás védekezés:

A 2021-es Brazil Nagydíj rövid összefoglalóját IDE KATTINTVA lehet megnézni.

Friss