2024. április 25. 14:24

KezdőlapF1Schumacher végleg elköszönt, Räikkönen pedig úgy eltévedt, ahogy azóta csak Latifi (videó)

Schumacher végleg elköszönt, Räikkönen pedig úgy eltévedt, ahogy azóta csak Latifi (videó)

-

Kimi Räikkönen furcsa kalandozása volt a 2012-es Brazil Nagydíj egyik üde színfoltja. Persze nem ez volt a legfontosabb történés azon a novemberi interlagosi vasárnapon.

Napra pontosan tíz évvel ezelőtt, november 25-én rendezték a 2012-es Brazil Nagydíjat, ami több szempontból is igen emlékezetesre sikerült. Az egy és háromnegyed órán át zajló szezonzárón változó időjárási körülmények fogadták a mezőnyt, így hol esett, hol nem, mindennek tetejébe pedig itt dőlt el a világbajnoki cím Sebastian Vettel és Fernando Alonso között. Nem mellesleg ez volt Michael Schumacher utolsó futama az F1-ben, és ez a nagydíj hozta el Kimi Räikkönen pályafutása egyik legviccesebb megmozdulását is.

Illetve, könnyen elhozhatta volna a megváltást annak a Nico Hülkenbergnek, aki 181 nagydíjrajtával a mai napig toronymagasan vezeti a legtöbb futamot dobogós helyezés nélkül teljesítő pilóták rangsorát, és 18 körön át vezette a 2012-es Brazil Nagydíjat is, mielőtt egy megcsúszással Lewis Hamiltonnak ajándékozta az első helyet. A dobogó azonban így is simán összejöhetett volna a németnek, aki viszont az 54. körben a célegyenes végén megpróbálta megelőzni a McLarent, majd megcsúszott és kiütötte a versenyből Hamiltont. A hiba miatt végül az ötödik helyen végzett.

A nap legnagyobb sztorija azonban nem ez, hanem Sebastian Vettel zsinórban harmadik világbajnoki győzelme volt, amit a Red Bull versenyzője a lehető legnehezebb módon harcolt ki. Miután a negyedik helyről rajtolva bekerült az első körben a darálóba – ezt később csapattársa, Mark Webber keménykedésének tulajdonította, ami végül a 2013-as malajziai Multi21-botrányhoz vezetett – , majd Bruno Senna sikeresen kilökte őt a négyes kanyarban, ezután pedig neki is ment a megpördülő Red Bullnak.

Vettel autójának bal oldala súlyosan sérült az ütközésben, de folytatni tudta, és miután Adrian Newey vezetésével a Red Bull nagyfelbontású képeken megvizsgálta a sérülések súlyosságát, majd változtatott a motorvezérlésen annak érdekében, hogy a lehető legkevésbé melegedjenek fel a kipufogók, és ne repedjenek el a hő következtében, a német pilóta a hatodik helyig zárkózott fel, és három ponttal világbajnok lett a futamot Jenson Button mögött a második helyen záró Alonso előtt.

„Már a megforgás alatt felengedtem a féket, és csak gurultam hátrafelé a lejtőn. Ha rögtön a fékbe tapostam volna, próbálva nem nekimenni semminek, szerintem mások nekem jöttek volna, és annyi lett volna a versenyemnek és a bajnoki címnek – idézte fel Vettel az ominózus esetet nem sokkal visszavonulása előtt a Beyond the Grid podcastban. – Azonnal rájöttem, hogy ez nem jó, és ösztönösen felengedtem a féket, hogy hátrafelé guruljak, és próbáljam elkerülni a kontaktot, mert mozgó célpontként erre nagyobb esély van, mint egy helyben állva, amire nem mindenki tud időben reagálni.”

Miközben a csapata végig azon aggódott, hogy kibírja a technika, Vettelnek ilyesmire nem volt ideje, hiszen át kellett verekednie magát a mezőnyön, és közben a változó körülményekkel is meg kellett küzdenie.

„Egyetlen pillanat sem volt, amikor kétségeim lettek volna és arra gondoltam, hogy ennek vége. Tudtam, hogy nem vagyok jó helyzetben, és nem tudom, mi fog történni, de még lehet jó a vége, csak le kell szegni a fejem és menni előre, mert még nincs vége a versenynek. Nem kérdezgettem a futam során, hogy hol van Fernando. Egy ponton vele is versenyeztem, de hosszú verseny volt, mert annyi minden történt. Intermediate gumikra váltottunk, majd vissza nem is tudom, már hányszor. Amikor átszeltem a célvonalat, nagy megkönnyebbülést és boldogságot éreztem, és hogy őszinte legyek, nem gondoltam túl sokat Fernandóra.”

Alonso is mindent megtett, például bemutatta ezt a dupla előzést nem sokkal a rajt után, de nem tudta megnyerni a versenyt

Vettel a világbajnoki címével 44 pontos hátrányból fordított Alonso ellen, ami új rekordnak számított, és ami egészen az idei szezonig érvényben volt, míg Max Verstappen meg nem döntötte azt.

Vettel ugyanakkor néhány napig még aggódhatot a vb-címe miatt, ugyanis 2012-ben is előfordult az, ami már néhányszor megesett az F1 történetében, nevezetesen, hogy egy ideig még nem lehetett biztosra venni a végeredményt. A Ferrari ugyanis napokkal a futam után tisztázást kért az FIA-tól, miután a közösségi médiában elkezdett keringeni több felvétel arról, hogy Vettel sárga zászló alatt előzte meg Jean-Eric Vergne-t és Kobajasi Kamuit. Végül mindkét esetet tisztázták (előbbinél már elérte a zöld jelzést az előzésig, utóbbinál pedig valójában nem sárga, hanem a csúszós pályára figyelmeztető sárga-piros jelzés volt érvényben).

Amennyiben Vettelt utólag 20 másodperces büntetéssel sújtják, visszaesett volna a 8. helyre, ami Alonso világbajnoki címét jelentette volna.

Alonso közel járt ahhoz, amihez még Senna, Schumacher vagy Hamilton sem

Schumacher elbúcsúzott, Räikkönen eltévedt

Természetesen a világbajnoki címért zajló csata és Vettel drámája volt a verseny középpontjában, de nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy ez volt a hat évvel azelőtt ugyanitt egyszer már visszavonuló Michael Schumacher utolsó F1-es futama. A 306. rajtjára készülő, lassan 44 esztendős német nem számíthatott sok jóra a fejlesztésekkel már réges-rég leálló Mercedesszel, de így is a pontszerző, hetedik helyen intették le. A futam után ráadásul együtt ünnepelhetett az őt tükörsimán megelőző Vettellel – kritizálták is azért, hogy nem nehezítette meg honfitársa dolgát, de ő azzal felelt, hogy a sokkal gyorsabb Red Bull előbb-utóbb mindenképpen megelőzte volna – nem telt tehát örömködés nélkül a mindössze egyetlen dobogós helyezést hozó, három szezonon át tartó második karrierjének lezárása.

Räikkönen és Schumacher utolsó párharca

Schumacher az eseménydús futamon egyébként a mezőnybe két évnyi ralizás után 2012-ben visszatérő Kimi Räikkönennel is összecsapott, és kénytelen volt tudomásul venni, hogy a finn gyorsabb nála. Ám Räikkönen végül így is három hellyel mögötte végzett, köszönhetően nagyrészt annak, hogy a szemerkélő esőben elmérte a 13-as kanyar féktávját, majd ahelyett, hogy a füves bukótérből visszakecmergett volna a pályára, nyílegyenesen továbbment, kihajtott egy kapun, majd egy elzárt területen át próbált meg visszatérni, csakhogy egy lezárt kapuval találta szemben magát. Ezután 180 fokos fordulatot vett, és arról, amerről jött, kihajtott a lezárt területről, és a bukótéren átvágva folytatta.

„Ahol lementem, ott vissza lehetett jönni a pályára a betétfutamok bokszán keresztül, de át kellett menni egy kapun. Tudtam, hogy mit csinálok, mert 2001-ben már megtettem ugyanezt. Az átjáró 11 éve még nyitva volt, de ezúttal valaki bezárta. Jövőre biztosítom, hogy ismét nyitva legyen” – adott magyarázatott tettére a Jégember, akinek nem kevés idejébe került ez a kis malőr.

Hogy miként tévelygett, azt ITT lehet megnézni.

Aki pedig akkor azt hitte, hogy akkor és ott látott először és utoljára olyat, hogy egy Forma-1-es pilóta eltéved a pályán, az tévedett, Nicholas Latifi ugyanis a Williamsszel sikeresen összehozta ugyanezt a 2022-es Japán Nagydíjon, majd meg is magyarázta, hogy miért nem a jó helyen kanyarodott be.

Megmosolyogató képsorok: Latifi eltévedt a pályán, majd az autójára fogta (videó)

Friss