2024. május 03. 09:14

KezdőlapF1Ezek a hihetetlen rekordok mutatják meg igazán Verstappen döbbenetes teljesítményét

Ezek a hihetetlen rekordok mutatják meg igazán Verstappen döbbenetes teljesítményét

-

Max Verstappen jó néhány rekordot átadott a múltnak az idei, történelmi léptékben is rendkívül erős szezonjában. Az alábbiakban ezeket gyűjtöttük össze.

Max Verstappen az előző hétvégén megnyerte a São Pauló-i Nagydíjat, amivel megdöntötte Alberto Ascari 71 éve fennálló rekordját. A címvédő ugyanis abban az esetben is minden idők legjobb győzelmi arányát fogja produkálni egy szezonon belül, ha a következő két futam egyikén sem pezsgőzhet a dobogó tetején, ám ennek meglehetősen kicsi a valószínűsége.

Leclerc a rajtig sem jutott el, piros zászlót érő baleset után Alonso parádés csatában lett dobogós

A 26 éves versenyző a néhai olasz pilóta rekordjának megdöntése mellett korábban az egy idényben elért legtöbb győzelemre és legtöbb megszerzett pontra vonatkozó csúcsot is átadta a múltnak, de ezeket korábban is ő tartotta tavalyról. Ellentétben a világbajnokság első és második helyezettje közötti legnagyobb különbség rekordját, hiszen az még 2013-ból datálódik, akkor Sebastian Vettel 155 ponttal előzte meg Fernando Alonsót. A Mexikóvárosi Nagydíj óta viszont biztos, hogy ez is a múlté lesz, hiszen Verstappen két fordulóval a vége előtt 266 egységgel vezet Sergio Pérez előtt.

Tekintve, hogy abban az időszakban számtalanszor előkerült, az is közismert, hogy a Red Bull versenyzője a Miami és az Olasz Nagydíjak között zsinórban tízszer állt a dobogó tetején, amivel megdöntötte Vettel 2013-as csúcsát. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy Verstappen sorozatban 15 diadalnál tart, ha csak azokat a futamokat vesszük figyelembe, amelyeken a pole pozícióból indult. Magyarul az utolsó 15 rajtelsőségét győzelemre váltotta, utoljára még tavaly Ausztriában kapott ki Charles Leclerc-től ilyen helyzetben. Ennek tudatában talán az sem meglepő, hogy az egy idényen belüli 11 pole-győzelem dupla szintén rekord.

17 diadala mellett Verstappen további két alkalommal felállhatott a dobogó második fokára, a 19 pódiummal pedig megdöntötte saját, 2021-ben felállított rekordját. Ebből következik, hogy az egy idényen belül elért legtöbb első vagy második hely is az övé: ebben a tekintetben szintén a két évvel korábbi önmagát múlta felül, hiszen ahogyan idén, úgy 2021-ben sem szerzett harmadik helyet. Sőt, a tavalyi abu-dzabi és az idei monzai futam között zsinórban 15-ször végzett az első két hely egyikén, ami szintén csúcs, igaz, „csak beállítás”, mivel Michael Schumacher 2002-ben szintén idáig jutott.

Verstappen egy ideje már megdöntötte az egy szezonon belüli legtöbb élen töltött kör rekordját is, és jelenleg már 922-nél tart, 183-mal megelőzve a korábbi csúcstartó Vettel 2011-es idényét. Könnyen lehet, hogy a százalékos arányt tekintve is ő lesz az új rekorder: az eddigi körök 75,76 százalékát fejezte be az élen, míg Jim Clark 1963-as szezonjában 71,47 százalék volt ugyanez a mutató. Mindez azt jelenti, hogy a holland pilótának a következő 108 körből legalább 25-öt kell az első helyen zárnia ahhoz, hogy ezt a rekordot is átadja a múltnak.

Felfoghatatlan statisztikák – az Ascarit lepipáló Verstappent már a Mercedes sem előzheti meg

Ami az egy szezonban az élen töltött kilométerek számát illeti, Verstappen (4459) már ebben a mutatóban is rég átvette a vezetést Vetteltől (3796), arányaiban pedig 73,29 százaléknál tart. Clark ebben a mutatóban 72,06 százalékkal zárt, vagyis a háromszoros világbajnoknak további 369 km, azaz bő egy versenytáv kell a javításhoz. Ami viszont már biztos, hogy Verstappen vezetett a legtöbb futamon egy szezonban, szám szerint 19 alkalommal, amivel Lewis Hamilton 2019-ben elért 18 versenyét adta át a múltnak.

Szigorúan véve Verstappen beállította Schumacher 2002-es csúcsát is: a német legenda hat futammal a vége előtt lett világbajnok. Igaz, a Red Bull versenyzője sprinten biztosította be a végső győzelmet, vagyis ha a „futam” szót „hétvégére” cseréljük, akkor ez már nem áll meg. Más kérdés, hogy az akkori pontrendszerben már Szingapúrban, vagyis hét fordulóval a szezon vége előtt világbajnok lett volna, vagyis innen nézve felülmúlja a hétszeres világbajnok teljesítményét, akinek egyébként egy másik rekordját is beállította, Las Vegasban pedig meg is dönti: Verstappen a tavalyi Spanyol Nagydíj óta folyamatosan vezeti a vb-t, ami már zsinórban 37 versenyt jelent. Mindez nyilvánvalóan legalább 39-re fog nőni.

Verstappen egy másik Schumacher-rekordot egyelőre „csak” beállított: ebben az idényben már öt hat tricket ért el, vagyis mind a pole pozíció, mind a győzelem, mind a leggyorsabb kör az övé volt. Schumacher 2004-ben, Ascari pedig 1952-ben érte el ugyanezt a számot. A holland pilóta ezt akár meg is döntheti, ahogyan az egy évben elért Grand Slamek (pole, győzelem, leggyorsabb kör és minden kört az élen fejezett be) számát is. Igaz, ez azért jóval kevésbé valószínű, hiszen jelenleg 2-vel rendelkezik, és a rekorddöntéshez mindkét hátralévő futamon el kell ezt érnie. Ez esetben pedig beállítja az egy évben megfutott leggyorsabb körök számát is, amit Schumacher és Kimi Räikkönen tartanak 10-zel. Előbbi 2004-ben, utóbbi 2005-ben és 2008-ban volt képes erre.

Friss